Rijeka u Varaždinu

TIBOR HALILOVIĆ: Napadačka igra, presing i što raniji gol recept za prolaz u četvrtfinale Kupa

Denis Frančišković

Tibor Halilović/Foto Arhiva NL

Tibor Halilović/Foto Arhiva NL

Vjerujem da zadnja utakmica može biti recept za uspjeh. Varaždince moramo odgurati prema njihovom golu i biti jaki na lopti, stvoriti što više šansi. Dobro bi bilo i što ranije zabiti gol. Tad je puno lakše igrati - kaže Tibor Halilović



RIJEKA Iako su »rane« od posljednjeg domaćeg poraza na Rujevici itekako svježe, na Rujevici nastoje što prije zaboraviti novo bolno prizemljenje od Gorice. Htjeli »bijeli« to ili ne – moraju. Danas ih čeka ništa manji i važniji izazov, osmina Kupa Hrvatske i gostovanje kod svježeg prvoligaša.


Rijeka je dvaput ove sezone matirala Varaždince, prvi put na otvaranju prvenstva 2:0 majstorskim golovima Murića pod vodstvom Igora Bišćana, drugi put 0:2 u trenerskoj premijeri Simona Rožmana kada su zabijali Escoval i Halilović. Bilo je to zapaženo izdanje »bijelih«, brojne pristalice ponadale su se nekoj novoj Rijeci pod slovenskim stručnjakom, ali sve je vrlo brzo splasnulo. Rijekina igra nije doživjela očekivani uspon, naprotiv, Lokomotiva, djelomično Slaven Belupo i posebno Gorica ogolile su stare slabosti.


– Protiv Gorice uvijek ista priča. Željeli smo nešto bitno promijeniti, zamisao šefa je bila da usmjerimo susret na svoj mlin. U prvom poluvremenu to nije bilo loše sa stalnim pritiskom i kontrolom posjeda. No, imali smo uglavnom polušanse. U isto vrijeme bili smo malo preotvoreni za njihove ubačaje sa strane. U nastavku smo krenuli po pobjedu i u isto vrijeme ostavljali protivniku sve više i više prostora. Kad smo dobili gol, još na onakav način iz »mrtve lopte«, malo se poljuljao naš koncept – kaže Tibor Halilović, vezni igrač »bijelih«. – Kad su poveli još su više učvrstili obranu, branili se s deset igrača… Poslije gola Tomečaka bili smo dosta dobri, imali dvije, tri prigode. Nismo ih iskoristili i onda je sve krenulo nizbrdo. Crveni karton Smolčića, greška Prskala koji nas je prije toga izvukao u nekoliko navrata. Tako se jednostavno dogodilo. Sve padne u drugi plan kad se izgubi.




Rožman i igrači moraju naći rješenje za očiti problem u igri. I dalje će se, posebno na Rujevici, napadati na postavljenje obrane i ostavljati prostor za protivničke kontre. Tu je i pitanje središnjeg bloka i kako pomiriti, odnosno izbalansirati te segmente igre.


– Po kvaliteti igrača i profilu momčadi naravno da ćemo većinu igre na utakmicama bazirati na kontinuiranom napadu. Nije lako uvijek probijati protivnika koji se brani i zato moramo raditi na što boljem automatizmu, stvaranju šansi i koncentraciji da se olako ne gube lopte. Ali za to sve treba vremena. Naravno, cilj je i kada se izgubi lopta da se ona što prije vrati u posjed. To je realnost s kojom ćemo se često susretati i na tome moramo najviše raditi.


Jesu ili nisu


Analiza poraza protiv Gorice uslijedila je jučer poslije popodnevnog poraza i puta za Varaždin.


– Proanalizirali smo sve slabosti protiv Gorice i koliko je loš taj poraz, toliko je dobro što je brzo nova utakmica s Varaždinom. Naravno, želimo se iskupiti za taj poraz koji je posebno na Rujevici uvijek neugodan. Vjerujem da ćemo se dobro pripremiti kroz analizu i treću utakmicu s njima. Nadam se da ne bi trebalo biti nekih većih problema, ako ispravimo greške protiv Gorice, vjerujem da će se nas pitati najviše tko će dalje u toj utakmici.


Rijeka je u krizi igre i rezultata u trenutku kad momčad čeka posebno zahtjevno razdoblje. Paklenih mjesec dana, sudari s Dinamom, Osijekom i Hajdukom… I ono što se kaže, kad igrači moraju pokazati »ili jesu ili nisu«.


– U ligi 10 mora doći i to razdoblje u kojem će se zaredati i teže utakmice. To je tako i ako želimo biti u vrhu, moramo i pobijediti neke momčadi iz izravne konkurencije. Nekad je to i motivirajuće. Svaka je utakmica važna, a ove sezone nije više tako velika razlika između ekipa iz gornjeg i donjeg doma. Sve to zahtijeva maksimalnu koncentraciju, a mi uvijek idemo po pobjedu.


Rijekin imidž momčadi iz samog vrha zasad spašavaju gostujući bodovi.


– Neke momčadi vidjele su da mogu parirati nama na Rujevici i to je sve više motivirajuće za goste. Istina, dosta smo remizirali, a sad jednom i izgubili. Ranije kad smo pobjeđivali bez problema, većina protivnika se nije imala baš previše čemu nadati. Vjerujem da ćemo taj trend prekinuti i vratiti se već u sljedećoj domaćoj utakmici pobjedi. Domaće utakmice moraju biti one u kojima uzimamo maksimum, vani treba pokušati osvajati što više bodova.


Vole nadigravanje


Ostaje dojam da momčad bolje igra u gostima. Tad je poletnija i opuštenija, dok na Rujevici djeluje u malom grču, sputano i bezidejno.


– Pa možda izgleda da na Rujevici igramo malo u grču zbog ovih zadnjih rezultata. Ali ne vjerujem, ne vidim to tako. Teren nikad nije bio bolji i gušt je igrati na takvom travnjaku i u takvom ozračju kad su pune tribine. Možda se uvuče neka nesigurnost, ali više zbog toga što se potencira to što nismo već dugo pobijedili na Rujevici.


Htjeli to ili ne priznati, pred Riječanima je danas bitan imperativ. Momčad je veliki favorit protiv Varaždinaca i očekuje se prolaz. Zbog autoriteta momčadi koja je na impresivan način osvojila Rabuzinovo sunce, ali i same kvalitete. Ne treba niti govoriti što bi značio eventualan posrtaj uoči gotovanja kod Osijeka i dolaska Dinama.


– Ako budemo pravi, vjerujem da nas Varaždinci ne bi trebali ničim iznenaditi. Od nas se očekuje dominacija i prolazak. U Kupu je naravno u jednoj utakmici najvažnije proći dalje, a onda rasti iz utakmice u utakmicu.


Varaždin se pokazao kao momčad koja oscilira, u stanju je dobiti Dinamo, ali i pružiti slabije partije.


– Varaždinci također imaju kvalitetu, pokušavaju igrati. Ali sigurno nemaju tu dužinu klupe kao mi i takvu vrstu kvalitete koju bi trener želio. U posljednjoj utakmici imali su svojih dobrih razdoblja u kojima su držali loptu i nastojali igrati. Mislim da je za nas to dobro da je s druge strane protivnik koji teži igri. Znamo da su pobijedili Dinamo i svakako smo na oprezu. Nikog ne podcjenjujemo jer znamo što se zna događati u kupu. Znači, očekujem maksimalnu koncentraciju i prolazak.


Rožmanova momčad na impresivan je način matirala Benka i suigrače u posljednjoj utakmici. Može li to biti recept za reprizu?


– Vjerujem da zadnja utakmica može biti recept za uspjeh. Znači napadačka igra i visoki presing. Varaždince moramo odgurati prema njihovom golu i biti jaki na lopti, stvoriti što više šansi. Dobro bi bilo i što ranije zabiti gol. Tad je puno lakše igrati – zaključuje Halilović.