Dvoboj u Puli

Susjedski derbi: Riječani pobjedom na Drosini (0-2) pobjegli Osijeku na šest bodova prednosti

Ivan Volarić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



PULA Sve je na vrhu istarskog poluotoka bilo spremno za veliku, najveću moguću nogometnu feštu.


»Istra 1961« je dočekala rivala s Kvarnera nakon pozitivnog niza, solidno ispunjene tribine priželjkivale su najdragocjeniji »skalp«, ali umjesto toga dogodio se fijasko ili iz riječkoga kuta gledanja – očekivano.


»Zeleno-žuti« su izgorili od prvelike želje, puno opasniji suparnik Riječanima od igrača uz zeleno žutih dresovima bio je tradicionalno nekvalitetni pulski travnjak. Riječani su pokvarili unaprijed pripremljenu feštu, s dva pogotka nakon nešto više od 20 minuta igre potvrdili da su apsolutni gospodari Jadrana (dobili su dvaput ove sezone Split i Istru 1961, jednom Hajduk), ali još jednom pokazali da naslov najbolje momčadi Prve HNL više nije samo pusta želja navijača.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj





 »Rijeka« je u Puli u prvom redu napravila ogroman korak prema jesenskoj tituli, koju bi valjalo začiniti sa što većom bodovnom zimnicom. »Bijeli« su ovom pobjedom pobjegli na velikih sedam bodova od aktualnog prvaka, kojega u nedjelju očekuje derbi s napaljenim »Hajdukom«. Navijači »Rijeke« konačno će moći opušteno uživati u velikom derbiju. Niti jedan ishod ne može ih rastužiti! Kao Puljane još jedna rutinska pobjeda »Rijeke«. Riječani su dobili utakmicu na pojedinačnu kvalitetu i nešto što se zove pobjednički mentalitet kojega ova momčad očito nosi u svojem genetskom kodu.



Stadion Aldo Drosina. Gledatelja: 3984. Sudac: Bruno Marić (Daruvar) 7. Strijelci: 0:1 Črnic (8′), 0:2 Gorgon (22′). Žuti kartoni: Stepčić, Žižić (Istra 1961), Mišić (Rijeka).


ISTRA 1961: Iveša 6,5, Žižić 6, Mitrevski 6, Bertoša 6, Miloš 5,5, Paracki 6, (82′ Puclin) -, Lucio 6, (74′ Prelčec) -, Stepčić 5,5, Collins 6, Roce 5,5, (59′ Gržan ) 5,5, Solomon 6,5.


RIJEKA: Prskalo -, Ristovski 6,5, Mitrović 7, Elez 7, Žuta 6,5, Mišić 7, Bradarić 7, Vešović 7, (90′ Ajayi) -, Andrijašević 6,5, (82′ Martić) -, Črnic 7, (71′ Čanađija) -, Gorgon 7,5.


Matjaž Kek prema očekivanjima nije Gavranovićev izostanak odlučio nadomjestiti promjenama rasporeda. Gurnuo je u vršak napada Austrijanca Alexandera Gorgona, a na njegovo mjesto lijeve polušpice Slovenca Matica Črnica. I pogodio! Napadač koji je ovoga ljeta s dva pogotka u dresu »Domžala« načeo Slavena Bilića i njegov »West Ham« iskoristio je prvu priliku na utakmici.



Josip Mišić izveo je udarac iz kuta, a Črnic dočekao na drugoj stativi prenešenu loptu, te je s metar-dva pospremio u mrežu – 0:1. »Rijeka« je došla do prednosti u prvoj, a onda je uvećala iz druge prilike na utakmici. Vešović je požrtvovno osvojio na trenutak izgubljenu loptu nadomak kornera, centrirao na prvu stativu gdje je Gorgon okrenut leđima golu proslijedio u suprotan kut. Ne prejako tučena lopta u visokom je luku preletjela Ivešu i pala pod gredu u mrežu – 0:2. Trebalo je proteći neko vrijeme da se domaćini oporave od početnog šoka i počnu organiziranije dolaziti pred riječki kazneni prostor. U 29. minuti Solomon je udarcem s vrha kaznenog prostora prisilio Prskala na prvu intervenciju.


Riječki Nigerijac na posudbi u zelenom žutom dresu puno bliže pogotku bio je u 36. minuti kada nije kaznio Prskalovo istrčavanje i loše boksanu loptu. Tukao je kraj gola, a najbolja prilika Puljana do odmora otišla u nepovrat. Puno izglednije djelovale su još neke polušanse Riječana. Kao u 28. minuti kada je Iveša zaustavio pokušaj Črnica ili u 30. minuti kada je Žižić u posljednji trenutak blokirao Andrijaševićev pokušaj, te skrenuo loptu kraj gola.


Dvije minute nakon što se krenulo u nastavku Ristovski je projurio desnom stranom, odigrao povratnu loptu na vrh peterca, a Črnic bio zamalo kratak. »Rijeka« na krilima ranoga vodstva kontrolirala zbivanja na terenu i strpljivo čekala da popusti koncentracija u pulskoj obrani. Domaći su u tom periodu djelovali dosta stidljivo, kao da su se pribojavali preuzeti dodatni rizik u svojoj igri i izložiti realnoj mogućnosti da prime treći pogodak, a utakmica u poptunosti izgubi natjecateljski smisao. Puljanima je nedostajalo hrabrosti, a Riječanima malo više konkretnosti u zadnjih 20 metara.


Doduše, to nije bio slučaj u 71. minuti kada je Vešović okonačno jednu polukontru udarcem s vrha šesnaesterca, a vratar Iveša se protegnuo koliko je dug i širok, te odbio njegov udarac. U 73. minuti pulska obrana je visoko ispala, Andrijašević gurnuo Vešovića prema Iveši, ali Mitrevski je uklizavanjem u posljednji trenutak spriječio završni udarac crnogorskog reprezentativca. Kako je vrijeme teklo tako su navijači »Istre 1961« povremenim zvidžucima sve češće počeli tjerati svoje ljubimce prema riječkom golu. Moglo se možda isplatiti u 78. minuti kada je Bertoša u padu glavom zahvatio Stepčićev ubačaj iz slobodnjaka, ali je Prskalo bio pravodoban. Bio je to međutim izolirani incident.


Igrači »Rijeke« odmah su ponovo uzeli u svoje ruke konce utakmice i nastavili je rutinski privoditi kraju u iščekivanju velikog slavlja sa svojim navijačima uz taktove ovosezonske navijačke uspješnice (Rijeka je najbolja od svega…) i jednog starog hita koji je odjekivao pulskim ulicama: Izađite na balkone i pozdravite šampione, Armada Rijeka…


TIJEK SUSRETA;


90′ – Igrat će se još dvije minute. Ristovski je u posljednji trenutak izbio loptu ispred Stepčića.


90′ – Susret je ušao u posljednju minutu, “Rijeka” pobjedom na Drosini odlazi Osijeku na šest bodova prednosti. Uz utakmicu više.


82′ – Martić ulazi umjesto Andrijaševića.


78′ – Prskalo brani Bertošin udarac glavom.


71′ – Izlazi strijelac Črnic, u igri je Čanađija.


70′ – Iveša sjajno brani udarac Vešovića.


65′ – Stepčićev ubačaj iz slobodnog udarca nakon prekršaja nad Solomonom, Prskalo rješava boksanjem.


61′ – Ubačaj Collinsa Mitrović izbija na noge Parackom, ali on je neprecizan.


57′ – Vešovic puca ravno u Ivešu.


50′ – Stepčić je iz skraćenog kornera tukao iznad gola.


47′ – Prva velika prilika za Rijeku u drugom dijelu. Andrijašević je dao za Ristovskog koji ubacuje u peterac za Črnica, no on ne stiže na loptu.


46′ – Počelo je drugo poluvrijeme, Istra ima loptu.


45′ – Istekla je prva dionica utakmice, Rijeka na odmor ide sa solidnom zalihom.


40′ – Solomon radi mali dar-mar u obrani Rijeke, prvo je prešao Mitrovića, potom i Andrijaševića, aili od svega samo korner.


36′ – Ne predaje se Istra. Prskalo je loše izboksao loptu, koja kroz šumu nogu dolazi do Solomona, no on je za koji centimetar neprecizan.


30′ – Velika prilika Eleza nakon ubačaja Ristovskog, ali malo pored gola. 


29′ – Solomon je u prilici na drugoj strani, ali brani Prskalo.


28′ – Črnic je nadmudrio obranu Istre, izborio se za šut na dvadesetak metara, koji lako brani Iveša.


22′ – “Rijeka” već vodi 2:0. Vešović je ubacio s desne strane, a Gorgon okrenut leđima majstorski glavom prebacio Ivešu. Čini se da je domaći vratar krivo procijenio let lopte i mislio da će ići preko vratnice.


18′ – Solomon je na lijevoj strani prevario Ristovskog i ubacio po zemlji, Prskalo uspijeva izbiti.


8′ – GOOOL! 0:1 Prva prilika za Rijeku i – gol. Goste u vodstvo donosi Črnic, nakon što je loptu iz kornera Žižić glavom spustio točno na nogu riječkom napadaču.


4′ – Nakon što se Solomon okliznuo lopta je došla do Stepčića koji tuče iz prve s 20 metara, ali ne blizu vratima.


3′ – Slobodan udarac za Istru izveo je Stepčić, ali ubačaj ne donosi opasnost u kaznenom prostoru “Rijeke”.


1′ – Počeo je susret, s centra prva kreće “Rijeka”.


0′ – Susret počinje za 15-ak minuta. Gavranović nije ni na klupi, mjesto u špici napada dobio je Gorgon, dok će od prve minute na lijevom krilu igrati i Slovenac Črnic.