Mercato na Rujevici

Srećko Juričić: Otišla su nam tri prvotimca, to je cijela priča o “rasprodaji”

Orlando Rivetti

PRETJERANE KRITIKE NA RAČUN TRENERA –Srećko Juričić / arhiva NL

PRETJERANE KRITIKE NA RAČUN TRENERA –Srećko Juričić / arhiva NL

Politika kluba je živjeti od svog rada. Do sada smo uspijevali imati moćnu ekipu koja je parirala Dinamu, odnosno sada Hajduku i Osijeku. Početak sezone potvrdio je našu moć – kaže Juričić



 S »Rijekom« je ušao u Prvu saveznu ligu prije 42 godine (od tada Rijeka nije nikada ispala iz elitnog razreda), bio je kapetan momčadi koja je ostvarila najveću pobjedu u 70 godina kluba, protiv »Real Madrida«. Srećko Juričić je povijest »Rijeke«. Kao trener je na Kantridi izgubio jedno finale Kupa, naravno od »Dinama« Ćire Blaževića i Zdravka Mamića. Dok su još bili u ljubavi… Danas ratuje samo s Mamićem, ali kao sportski direktor. Od početka Miškovićeva mandata struka je u njegovim rukama.


Prije početka razgovora zvalo je nekoliko menadžera… Jedan nudi igrača, drugi nudi klub za Bezjaka, negdje u Njemačkoj. Bundesliga, ali »drugi red«. Prometno je bilo na Rujevici ovoga ljeta, a još nije zaključena lista odlazaka i dolazaka… Slovenac Matic Črnic je tu negdje na graničnom prjelazu kod Rupe… Trebao bi potpisati za »Rijeku«, nakon odlaska Tomasova koji je već u Rijadu.


Respekt


– Tražimo zamjenu za Tomasova. Treba nam igrač iste razine kvalitete, igrač koji zabija golove i asistira. Jedan od kandidata za to mjesto je i slovenski reprezentativac Črnic.




Je li kod Črnica zapelo ono visine obeštećenja?


– Nije. Ne dolazi kao slobodan igrač, ali obeštećenje je u okvirima naše financijsko-stručne politike. Riječ je o krilnom igraču koji može igrati iza špice. Igrač sličan Tomasovljevom profilu.


Maleš ostaje, barem zasad, odbio je »Bari«, igranje u Serie B?


– Imamo respekt prema našem kapetanu i njegovim igrama. Ostaje. Vidjet ćemo kakve će biti nove ponude. Zajedno ćemo odlučiti.


Na Rujevici, odnosno Kantridi ranije, nikada nije bilo toliko prometa u oba pravca?


– Točno. Jedan od razloga brojnih odlazaka je i činjenica da smo pod ugovorom imali 48 igrača! Na platnom popisu. Nastojali smo smanjiti na trideset profesionalaca. U prvom sastavu nije bilo puno promjena. Od prošlosezonske ekipe umjesto Vargića brani Prskalo, umjesto Leškovića i Samardžića došli su Elez i Šofranac, a Mitrović je bio standardan i do sada. I sada je otišao Tomasov. To je cijela priča o »rasprodaji«. Tri igrača.


Močinić?


– Nije bio standardan. Najviše su na tim pozicijama igrali Maleš i Bradarić. Doveli smo Andrijaševića, vratili Mišića i Čanađiju.



Đoni Tafra, jedan od najboljih vratara u povijesti Rijeke, legendarne su njegove obrane u Vigu, kada je Rijeka odigrala s Celtom 0:0, a da nije izašla iz svog kazenog prostora, novi je stanovnik Rujevice. Jučer je postao trener vratara u omladinskom pogonu. Brinut će o starijim pionirima. S Rujevice je otišao Ivan Grabovac, destinacija Dubai. Postao je trener vratara u Al Waslu, klubu u kojem je svojedobno trener bio Srećko Juričić.



Moć


Balaj i Roshi?


– Balaj je bio zamjena Bezjaku, a Roshi je malo igrao. Te se promjene ne osjećaju puno u ekipi.


Predsjednik Mišković kaže da će ova ekipa, kada trener Kek podmaže mehanizme, biti bolja od prošlosezonske?


– Nezahvalne su usporedbe. Bez obzira na odlaske, jer je politika kluba živjeti od svog rada, želimo biti kompetitivni. Do sada smo uspjevali imati moćnu ekipu koja je parirala »Dinamu«, odnosno sada »Hajduku« i »Osijeku«… Sada očekujemo isto. Jaku »Rijeku«. Želimo biti u vrhu hrvatskog nogometa, boriti se s »Dinamom« za naslov.


Prodajete igrače, a želite biti prvi…?


– Rekao sam da ekipa nije slabija u odnosu na onu iz prošle sezone. Nastojimo da prodaja ne utječe na kvalitetu momčadi. Početak sezone potvrdio je našu moć.


Neriješno s Turcima na Rujevici i zbogom Europo, remi s »Interom« u Zaprešiću i izgubljena su dva boda. Igra je u oba slučaja bila bolja od rezultata. Sreća vam nije sklona…?


– Sreća, znamo iz iskustva, zna biti bitan faktor. Moramo analizirati svoju igru. Napravili smo nekoliko grešaka i platili skupi račun. Šteta, jer smo u Europi odigrali dvije jako dobre utakmice. Dominantni smo bili protiv »Intera«, domaćin je slučajno izjednačio.



Hajduk, navodno, ne želi igrati protiv Rijeke! Naravno, riječ je o susretu 6. kola na programu 21. kolovoza u 21 sat. Splićani tri dana ranije (četvrtak) igraju u Tel Avivu protiv Maccabija prvu utakmicu play-offa Europske lige pa im Rijeka ne bi dobro legla… A još manje Matjaž Kek koji je u posljednjih 13 susreta sa Splićanima ostvario osam pobjeda i pet remija. Hajduk je trenutačno hit prvenstva sa tri pobjede i gol-razlikom 7:0! 



Politika


Kek i prijelazni rok?


– Prijelazni rok je od lipnja do kraja kolovoza težak za svaki hrvatski klub. Iste probleme imaju i drugi klubovi i treneri. Pripreme krenu prije nego što je počeo prijelazni rok…U više od dva mjeseca dolaze ponude, igrači žele otići, drugi se nude. Teško je svakom treneru. To je realnost i svaki trener mora biti spreman na takve situacije. Slaganje momčadi u hodu. Pratimo tržište.


Dovodite slobodne igrače, ili s minimalnim obeštećenjem, a onda prodajete za milijun eura…?


– Poslovna politika kluba. Ali pazimo da ekipa ostane kompetitivna, kvalitetna za vrh hrvatskog nogometa. Sigurno bi bilo lakše dovesti igrače za koje se plaća obeštećenje. Bili bi u rangu otišlih, ali zadovoljni smo onim što smo napravili ove sezone.


Kako zadržati igrača koji u inozemstvu može dobiti tri puta veći ugovor?


– Sizifov posao! Svako želi otići kada dobije četiri puta veću ponudu od onoga što ima kod nas. Dobro igramo i igrači su traženi. Dobro je što možemo zaraditi, ali… Moramo paziti na momčad. Nadomjestili smo odlaske ljudima približno iste kvalitete. Za vrh ljestvice.


Trener Kek je na križnom putu u posljednje vrijeme?


– Pretjerane su kritike na račun trenera koji zna i dobro radi svoj posao. Analizira se igra, ali i svaka njegova riječ… Kek dobro radi, ekipa dobro igra. Kao i svakom treneru mogu se naći greške i mane, ali za sve postoje granice korektnosti.