Ususret derbiju

Srećko Juričić: ‘Nije lako na Poljudu, ali Rijeka je Hajduku trn u oku’

Orlando Rivetti

Uvijek idemo – pobijediti. Optimisti smo, ali izuzetno cijenim »Hajduk«. Veliki klub, veličanstven ambijent, karakterni igrači. Pokušat ćemo nastaviti tamo gdje smo stali prošle godine, kada smo s Poljuda odnijeli svih šest bodova – kaže Juričić



RIJEKA Srećko Juričić, sportski direktor »Rijeke« od prvog dana Miškovićeve vladavine, od ožujka 2012. godine, mogao bi napisati knjigu o četiri desetljeća dugom rivalstvu s – »Hajdukom«. Dvanaest godina je bio prvotimac »Rijeke«, u jednom kratkom razdoblju trener, a sada je »mozak struke«. Sa Josipom Skoblarom, najboljim igračem koji je ikada došao u »Rijeku« (1975.), je igrao, da bi kasnije bio kapetan kada je srušen »Real Madrid«. Sa Skoblarom otvaramo Juričićevo poglavlje »Hajduk«. Kao igračem. »Rijeka« je Pod Marjanom pobijedila 3:1, a Skoblar je postigao dva gola (jedan Machin), jedan sa 25 metara u Karaliićeve rašlje. Drugi put je, tri godine kasnije, Juričić igrač dobio »Hajduka« 1:0 u četvrtfinala Kupa (strijelac Kustudić s bijele točke). Dvije »igračke pobjede«.


Dvije trenerske za pamćenje su remi u uzvratu polufinala Kupa (3:3), nakon utakmice bez golova na Kantridi. Trener Katalinić poručio je Juričiću neka stavi svaku nadu već u Senju… Druga pobjeda iste sezone ostvarena je na Poljudu u prvenstvu 2:0, dvama pogocima »Ramba s Kantride«, Mladena Mladenovića. I sada dvije »direktorske« pobjede Srećka Juričića. Posljednje dvije utakmice na Poljudu, 3:0 i 2:1! Pod vodstvom Matjaža Keka.


Skoblar kao Ibra


– Dolazak Skoblara je tada bio kao da bi danas došao – Ibrahimović! – kaže Juričić. – Čudesan je Joško bio igrač. Ali kasnije i veliki trener. Jedan od najvećih. Bio je to novi početak »Rijeke«, godinu dana ranije vratili smo se elitnom razredu. Skoblarov dolazak bio je serum sampouzdanja, Splićanima smo lekciju održali. U Kupu je 1978. godine, 1:0, bilo slatko. I tada su nam pripremili ražanj… Kao i na onoj trenerskoj utakmici Kupa Hrvatske, 3:3, nakon što na Kantridi nije bilo golova.




Nevjerojatna utakmica. Treba se svega sjetiti… Pod Marjanom i na Poljudu zagorčavali smo »Hajduku« život.


Prošle sezone dvije »direktorske« utakmice, dvije pobjede…


– Najteža je uloga gledati utakmicu iz svečane lože. Na travnjaku možeš utjecati na igru, na klupi nešto promijeniti, ili pokušati, ali na tribinama možeš se samo živcirati. Isključim glavu, ne želim gledati utakmicu kao trener… Posljednje dvije utakmice bile su – užitak! Šest zanimljivih utakmica u različitim ulogama. Nije loše. Najljepša priča? Ona sa Skoblarom, pa spektakularna utakmica Kupa 3:3 i sada ovih prošlosezonskih 3:0. Uvjerljivo, a moglo je biti i više… Igrom i rezultatom do nogu smo tada dotukli Splićane, uništili im feštu prosleve Torcide…


U nedjelju od 21 sat novih devedeset minuta, prošlost ide u zaborav. »Hajduk« je gladan pobjede u susretima s »Rijekom«. Igrao je play-off Europske lige u četvrtak, ima aktivan rezultat (1:2), uoči uzvrata s »Maccabijem«, ali na meniju je sada »Rijeka«?


– Na splitskom je travnjaku uvijek paklena atmosfera. Užitak je igrati, voditi momčad s kupe, pljeskati pobjedama s tribina. »Hajduk« će na krilima navijača pokušati ostvariti pobjedu protiv »Rijeke« nakon pet godina. Motivirana i psihološki spremna bit će i »Rijeka«. Naši igrači žele dokazati kvalitetu, sačuvati vrh ljestvice, u diobi s »Dinamom«. Naši igrači žele na Poljudu pokazati koliko smo jaki!


Kontinuitet rezultata


Koliko smo jaki, dobro ste rekli… Je li »Rijeka« posložena momčad po vašem ukusu?


– Složili smo novi mozaik. Dobro smo otvorili HNL, prostora za napredak ima dosta. Utakmica poput ove splitske su inspiracija svakom igraču, može pokazati snagu ekipe. Prvenstvo je dugačko, ne odlučje se prventvo u prvom krugu. Prošle sezone smo imali malo bodova na startu, pa smo bili na plus četiri od »Dinama«, pa opet zaostali… Najvažnije je održavati kontinuitet dobrih rezultata, a to može ovaj sastav.


Gledali ste utakmicu Maccabi – Hajduk?


– To mi je posao. »Hajduk« ima svoj stil igre, ali poglavito ponašanja na terenu. Veliko srce, igrači pokušavaju dati sve od sebe. Imaju dobar rezultat za uzvrat na Poljudu. Uz malo sreće mogu u Europsku ligu, što im želim od srca. Naravno, nakon što izgube od »Rijeke«…


Neće biti Mate Maleša?


– Hendikep. Nedostajat će njegova agresivnost. Ali Rijeka ima dobar kadar igrača. I na sredini trena. Složit će trener Kek momčad kako valja.


Hoće li »Hajduk« napasti »Rijeku« ili će čekati?


– Oni znaju… Ali teško je »Hajduku« igrati rezerviranu i kontroliranu utakmicu pred tako velikim brojem navijača. Moraju napasti. Bit će tako i u nedjelju. Ovisi o nama, kako ćemo reagirati na njihov prvi udar.


»Rijeka« kao favorit?


– Uvijek idemo – pobijediti. Ne nedostaje nam optimizma, ali izuzetno cijenim »Hajduk«. Veliki klub, veličanstven ambijent, karakterni igrači. Nije lako uzeti bodove na Poljudu. Zato ne bih rekao da smo favoriti. »Rijeka« je »Hajduku« trn u oku, pokušat ćemo nastaviti tamo gdje smo stali prošle godine, kada smo s Poljuda odnijeli svih šest bodova. I poželjeti Splićanima puno sreće u Europi.