Sportski direktor Rijeke

Srećko Juričić: ‘Dobiti svih osam utakmica do Dinama, za svaku bi ekipu na svijetu bio izazov’

Orlando Rivetti

ODMJEREN I OPREZAN – Srećko Juričić / snimio R. BRMALJ

ODMJEREN I OPREZAN – Srećko Juričić / snimio R. BRMALJ

Kao sportski direktor znam kakve se sve zamke skrivaju u svakoj utakmici. Nikada nisam pravio ražanj dok je zec trčao u šumi. Da bismo sve dobili, morat ćemo biti na visokoj razini, profesionalno i mentalno. Svih osam utakmica, do zadnje u Maksimiru, morat ćemo igrati u visokom ritmu – kaže Juričić



S Rijekom je ušao u Prvu ligu prije 43 godine (nakon toga Rijeka nikada nije ispala), odigrao jedanaest sezona u bijelom dresu, osvojio dva Kupa maršala Tita. Kapetan protiv Juventusa i Real Madrida. Kao trener izgubio finale Kupa Hrvatske (1994.), naplatio dug kao sportski direktor dvadeset godina kasnije. Petu sezonu, od dolaska Damira Miškovića, Srećko Juričić je sportski direktor. Šef struke koji je »pronašao« i Keka dok je Slovenijom putovao po drugog stručnjaka… Poker Mišković, Juričić, Mance, Kek stvorio je pakleni stroj, nepobjedivu momčad koja nakon 27 kola juri prema naslovu prvaka. S plus četiri boda u odnosu na Dinamo ulazi u posljednji krug, devet kola.


Dinamo se pojačavao (Sammir…), u prijelaznom roku prijetio u najavi utakmice 27. kola na Rujevici, ali na terenu je igrala jedna momčad, Rijeka, dok su modri pobjegli s »kvarnerskog parangala« zahvaljujući Soudanijevoj majstoriji. Malo se toga promijenilo u igri u odnosu na onu 5:2 utakmica iz prvog kruga, nedostajali su samo Rijekini golove u prvih pola sata…


– Promijenili su se odnosi snaga od prije nekoliko godina. Sada su susreti Rijeke i Dinama ogledi ravnopravnih suparnika, a Rijeka je još jednom pokazala da je bolja momčad, demonstrirala igru zbog koje je najučinkovitija momčad koja igra i najljepši nogomet u HNL-i. Rijeka je još jednom bila dominantna igrom.




Nedostajali su samo golovi. Da se zabilo nešto u prvih pola sata…?


– U onoj utakmici za pamćenje, 5:2, prva dva udarca završila su u mreži, sada nisu… Nogomet je to. Da je matematika ne bi bio tako zanimljiv, mi bismo lako pobijedili…


Prepoznatljiv stil


Bila je to najbolja proljetna utakmica Rijeke, na tragu sjajnih jesenskih izvedbi, kada je stvorena razlika u bodovima?


– Dobra utakmica, još bolja naša igra, igrali smo protiv najjače hrvatske ekipe. Nakon Rijeke, naravno. Pokazali smo snagu, u pojedinim trenucima naša je momčad dominirala nad nekdašnjim baukom iz Maksimira.


Rijeka je demonstrirala svoj način igre?


– Prepoznatljiv stil. Iz laboratorija našeg genijalca Matjaža Keka. Nekada je uvjerljiv, drugi puta se tražimo kroz neke faze igre. Kada je tjelesno spremna ova momčad može svakoga nadigrati. Usvojeni način igre kojega interpreiraju naši igrači jasno govori da smo na europskoj stazi. Preneseno, svakog možemo dobiti u HNL-u, ali i biti ravnopravni u europskim natjecanjima.


Protiv Dinama smo vidjeli jesensku rastrčanu Rijeku, jamstvo, što bi rekao predsjednik Damir Mišković, »ako nastavimo ovako igrati u takvoj atmosferi nitko nas ne može skinuti s vrha«?


– Potpisujem, naravno. Ali oprez. Kao sportski direktor znam kakve se sve zamke skrivaju u svakoj utakmici. Nikada nisam pravio ražanj dok je zec trčao u šumi. Da bismo sve dobili morat ćemo biti na visokoj razini, profesionalno i mentalno. Svih osam utakmica, do zadnje u Maksimiru, morat ćemo igrati u visokom ritmu. Vrhunski nogomet.


Dobiti svih osam?


– Za svaku ekipu u svijetu to bi bio izazov. Vjerujem u takav scenarij, veliki je teret na treneru Keku i njegovim suradnicima, na svim igračima. Ali pokazali su znanje i karakter. Oni su se doveli u situaciju da cijela Hrvatske ističe da nema bolje momčadi od – Rijeke.


Nova kvaliteta


Kek je napravio sjajan posao, ali i vi ste bili u formi za vrijeme prijelaznog roka. Gorgon i Andrijašević podignuli su razinu kvalitete, poglavito kada je riječ o tehničkim osobinama. Momčad je dobila novu dimenziju?


– Gorgon i Adrijašević donijeli su novu kvalitetu, ali veoma je bitno naglasiti da su se odmah uklopili u novu sredinu. Postali violinisti u sjajnom orkestru. Pogodili smo s profilom igrača, ali i karakterom. Što nije nebitno. Moram, međutim, naglasiti da su nam prošle sezone Tomasov i Bezjak bili veoma važni igrači.


Gavranović, Gorgon, Andrijašević i Vešović u igri prema naprijed su kao vukovi pušteni s lanca, a znaju sve…?


– Imamo uigrane mehanizme igre i kvalitetne igrače koji mogu riješiti svaku utakmicu. Kvaliteta je donijela rezultat i samopouzdanje.


Varijanta B je tandem Ristovski – Vešović po desnoj strani?


– Upali smo u taktičke vode. Nikada nisam ulazio u trenerske analize. Mogu samo kazati da smo svi zajedno zadovoljni kako ekipa djeluje u svakom trenutku. Kako reagira na probleme. To je pogled s tribina. Ostalo su pitanja za Matjaža Keka. Raznovrsnost igre je naše dodatno bogatstvo.


Počeo je igrati Župarić u paru s Elezom?


– Odigrali su u paru posljednje dvije utakmice. Izgledalo je veoma dobro, taktički sigurno. Moram pohvaliti Kulušića i Šofranca, koji su igrali prije toga. Možemo biti zadovoljni njihovim nastupima. Sve smo utakmice s njima na terenu dobili, imamo četiri veoma dobra stopera za hrvatske prilike.


Nogometni folklor


Bradarić i Mišić su napredovali u godinu dana i postali srce momčadi?


– Opet o stručnim pitanjima… O igračima. Kazat ću samo da na tim pozicijama imamo četiri izvanredna igrača, osim dvojice spomenutih, tu su i pravi vođa ove ekipe, kapetan Maleš, ali i Čanađija. Gledano mojim očima sva četvorica mogu pridonijeti kvalitetnoj izvedbi našeg načina igre.


Počeo se remetiti mir na Rujevici. Andrijaševića su iz metropole počeli seliti u Japan, Njemačku, Španjolsku, Belgiju… Svojedobno je odbio Kinu i rekao da želi odraditi posao s Rijekom, biti prvak Hrvatske?


– Jedino je važno da su igrači koncentrirani iz utakmice u utakmicu. Sve oko toga je folklor, imamo takva iskustva, recimo svojedobo s Kramarićem, znamo kako se nositi s time. Ne pogođa nas, dapače može nam samo goditi takav interes za našeg igrača. Službenih ponuda nema, samo novinarske konstrukcije. Andrijašević je posvećen svom poslu, došao je tijekom ljeta, bilo bi nenormalno da je otišao u Kinu…


Europska Rijeka


Kvalifikacije Lige prvaka iduće sezone. Predsjednik je napravio dresove sa sponzorom, Sava osiguranjem, iz Maksimira poručuju nemojte uzalud proširivati kapacitet stadiona… Zanimljiv će biti prijelazni rok?


– Veliki je interes za naše igrače. Ali uvjeren sam da ćemo imati snažnu momčad koja će igrati značajnu ulogu u europskim utakmicama. Mi radimo stalno na tome da imamo jaku momčad. Ne brinite, imat ćemo europsku Rijeku. Bez obzira na to što moramo misliti na život kluba.


Ako Rijeka bude prva imat ćete momčad za kvaliifikacije Lige prvaka?


– Ne volim velika obećanja, ali sigurno je da ćemo napraviti sve da uđemo u skupnu fazu Lige prvaka.


Prije 33 godine bili ste kapetan momčadi Rijeke koja se borila za prvaka. Zbog kartona niste igrali jednu od presudnih utakmica, sa Crvenom zvezdom na Kantridi (0:0) šest kola prije kraja. Na kraju ste zaostali dva boda…


– I tada smo imali odličnu momčad. Nije bilo lako boriti se za naslov u takvoj konkurenciji.


Došlo je vrijeme za slavlje, hrvatsku krunu?


– (ha ha ha) Koncentrirani smo. Idemo iz utakmice u utakmicu, ako budemo dovoljno kvalitetni i snažni doći će i slavlje.


Posljednju Srećkovu rečenicu prenijeli smo doslovce. Jer to je Srećko Juričić! Ne bi mrava zgazio, niti omalovažio suparnika, uvredio suca… Poznajem ga 44 godine, ne sjećam se da se naljutio. Lupio šakom o stol.