Osinje gnijezdo

Simonu Rožmanu bi najavljeni obračun s igračima mogao donijeti još dublje probleme

Denis Frančišković

Simon Rožman/Foto V. KARUZA

Simon Rožman/Foto V. KARUZA

Druga u nizu reprezentativnih stanki i smjer kojim će krenuti Rijeka mogli bi zato biti ključni za Rožmana želi li na klupi dočekati 2020. godinu.



RIJEKA Rijeka problema na Rujevici. I to poprilično nabujala, kao i Rječina ovih dana. Nogometaši Rijeke niti nakon 99 dana nisu dočekali slast domaće prvenstvene pobjede (Slaven Belupo, 3:1, 3. kolovoza), naprotiv doživjeli su rijetko viđen »knock down« od Dinama koji zaslužuje sve čestitke. Najteži domaći poraz u HNL-u ne bi čak niti bio tako teško »probavljiv« najzagriženijim navijačima »bijelih« kada se zna da je Nenad Bjelica na Rujevicu izveo svoje elitne grupe iz Lige prvaka. Bolan je prije svega način na koji su igrači koji figuriraju po kvaliteti druga ligaška momčad pali od nikad boljeg Dinama. »Modri« uragan pomeo ih je u razmaku od samo 12 minuta kada su čak četiri lopte završile u mreži Andreja Prskala. A da pritom nije bilo nikakve reakcije!


Riječani su tako nakon Gorice (1:2) i Osijeka (2:3) doživjela i treći prvenstveni poraz u nizu (0:5) nakon kojeg se struka i igrači na Rujevici s pravom moraju zapitati – »što i kako dalje«. Rijeka je protiv Dinama igrala samo prvih desetak minuta, nakon toga djelovala potpuno neprepoznatljivo, konfuzno i ošamućeno. Sa svakim novim primljenim golom nesigurnost je bivala sve veća, tolika da je i inače sigurni vratar Prskalo imao problema kako ispucati loptu. Sada je sasvim jasno da je momčad koja posljednje dvije sezone nije doživjela bitniji redizajn bitno izgubila na svojoj prepoznatljivosti, standardnosti, automatizmima u igri… I na čvrstom gardu momčadi koju je bilo teško pobijediti, a kamoli nadigrati.


Gledatelji ranije otišli


Bio je ovo drugi posrtaj »bijelih« na Rujevici od Zagrepčana nakon kolovoza 2017. (0:2, Fernandes 2), ali koji je posebno odjeknuo. Na inače, dojam je, sve prorijeđenijim tribinama dio gledatelja ranije je počeo napuštati svoja mjesta, dio njih zapljeskao je i nagradio Olma i Petkovića pri izlasku s travnjaka. Bila je to u stvari spontana reakcija na sve dobro što »modri« ove godine rade u europskoj eliti. I društvene mreže očekivano su doživjele svakojake navijačke komentare. Jedni od znakovitijih su oni po kojima su Opatija (0:3) i Atalanta (0:4) ipak bolje prošli od Rijeke. No, to je već u domeni navijačkih podbadanja…




Rijeka je u kratkom vremenu ostala bez dva trenera, Matjaža Keka i Igora Bišćana kojeg iznova zaziva dio navijača. I na »dobrom« je putu da ostane bez trećeg. Simon Rožman u šest je utakmica osvojio samo sedam bodova! I vrlo brzo potrošio kredite. Mizerno, a nešto slično dogodilo mu se i u Domžalama.


Sinergija s igračima


Upućeniji kažu da plaća danak svojoj tvrdoglavosti u forsiranju napadačke igre zanemarujući pritom onu obrambenu. Bišćan je tu ipak bio puno pragmatičniji, podređivao je igru svakom protivniku i iz momčadi izvlačio maksimum. Istina, imao je i on dva poraza koja su odjeknula (Hajduk 0:4, Gorica 1:3), no zadržao je jako dobar odnos i sinergiju s igračima. Rožman, koliko god naglašava pozitivu i superlative u radu i odnosu s igračima, očito zasad nije naišao na očekivani podražaj i ima veće probleme u pristupu nekih igrača utakmici. No, najavljuje, to će riješiti u svlačionici. Poznato je da se autoritet kod igrača jako teško stječe, a vrlo brzo gubi. Najava njegovog »obračuna« s nekim od igrača o čijim imenima nije htio govoriti mogla bi donijeti nove, još dublje probleme u vidno poljuljanoj ekipi. Druga u nizu reprezentativnih stanki i smjer kojim će krenuti Rijeka mogli bi zato biti ključni za Rožmana želi li na klupi dočekati 2020. godinu.