Pobjeđivali modre na domaćem terenu

Šestorica trenera riječkog kluba: Rijeka ima realne šanse srušiti Dinamo na Rujevici

Ivan Volarić

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Više razlika nije tako naglašena kao ranijih godina. »Rijeka« ima kontinuitet na svim razinama i to je vrlo bitno. Na »Dinamo« je sigurno ostavio traga nastup u Ligi prvaka – tvrdi Nenad Gračan



RIJEKA Statistika međusobnih ogleda kaže sljedeće: u nedjelju se igra 141. službena utakmica »Rijeke«/»Kvarnera« i »Dinama«/»Croatie«/HAŠK »Građanskog«, odnosno 123. ogled za prvenstvene bodove »bijelih« i »modrih«. Prvi ogled odigran je na »Campo Celliniju« (Omladinsko igralište) 22. prosinca 1946. godine. »Dinamo« je dobio »Kvarnera« 3:1.


Prvu pobjedu riječki nogometaši dočekali su tek pod imenom »Rijeka«. Bilo je to 23. studenog 1958. godine kada su »bijeli« na Kantridi slavili 1:0 pogotkom Medlea. Od tada pa do danas nogometaši »Rijeke« ostvarili su ukupno 34 pobjede nad »Dinamom«, a suzi li se »pretraga« samo na prvenstvene utakmice u HNL-u, dolazi se do broja od 12 pobjeda. Osam ih otpada na oglede na Kantridi.


Nenad Gračan (3:1 i 1:0) i Elvis Scoria (4:2 i 3:0) jedini su treneri »Rijeke« koji su dvaput uspjeli svladati »modre« pod stijenama, Marijanu Jantoljaku (1:0), Srećku Juričiću (2:1), Ivanu Kataliniću (1:0) i Robertu Rubčiću (1:0) uspjevalo je to jedanput. Marijan Jantoljak prvi je trener koji je u samostalnoj Hrvatskoj dobio »modre«, a može se pohvaliti i da je kao igrač/vratar, sudjelovao u teško ponovljivom nizu. »Rijeka« od 16. kolovoza 1964. do 11. ožujka 1994. nije izgubila prvenstvenu utakmicu od »modrih«. Točnije 29 godina, 9 mjeseci i pet dana ili 10.860 dana!


Nezapamćeni niz




– Sjećam se toga, kako da ne! »Dinamo« nikako nije mogao do bodova na Kantridi, ali pustimo prošlost… Druga su sada vremena – prisjeća se 75-godišnji Jantoljak, danas trener u »Rijekinoj« školi nogometa.  – Očekuje nas u nedjelju lijepa utakmica i to je sigurno. Pravi derbi! »Rijeka« ima veliku šansu jer po meni »Dinamo« se ispraznio emotivno i fizički protiv »Olympiakosa«, a tim porazom po meni ispao je iz realnih mogućnosti da nastavi natjecanje u Ligi prvaka. Istina, moguće je da sada sve karte bace na prvenstvo, no nije lako u tako kratko vrijeme promjeniti klupske ciljeve. »Rijeka« ima veliku šansu, iako derbi je uvijek derbi, a samim time nezahvalne su bilo kakve prognoze.


Današnji sportski direktor Srećko Juričić svladao je »modre« na početku svoje trenerske karijere. U posljednjem kolu sezone 1992./93. na Kantridi je pala »Croatia« – 2:1.


– Moram priznati da se ne sjećam detalja s te utakmice, puno su mi svježije slike utakmica finala Kupa protiv »Croatije« sezonu kasnije, ali i one utakmice koju smo izgubili 3:0 pred svojim navijačima i tako se prekinuo dugi niz bez pobjede »modrih« na Kantridi – govori Juričić. – »Dinamovci« gotovo 30 godina nisu dobili u Rijeci, zapravo moja generacija nikada nije izgubila od njih pred svojim navijačima. Nerijetko su dolazili podcjenjivački u Rijeku, a to nas je posebno motiviralo. Bili smo zbog toga žešći i čvršći. Sada se ipak mijenjaju okolnosti, igrači »Dinama« više ne dolaze u Rijeku s podcjenjivačkim odnosom jer je to sada ogled ravnopravnih ekipa. I ne mislim da poraz od »Olympiakosa« treba nužno shvatiti kao našu veliku prednost. Tu nema pravila. Djelovanje takve utakmice na ekipu može biti negativno, ali i pozitivno. Mi smo lani imali slučajeva da je igranje u Europi održavalo tonus u ekipi neovisno o rezultatu.



Jučer u ranim poslijepodnevnim satima u prodaji je ostalo još 700 ulaznica za nedjeljni ogled na Rujevici. Na brojku od nešto više od 3000 pretplatnika nadovezalo se i oko 1300 prodanih ulaznica u pojedinačnoj prodaji. Ostalo je na raspolaganju još 700 »papirića« koje je moguće kupiti svakodnevno od 10 do 18 sati na blagajni na ulazu u rujevički trening-kamp.



Druga vremena


Nenad Gračan prvi je trener »Rijeke« koji je svladao »modre« dvaput u istoj sezoni u borbi za prvenstvene bodove. Bilo je to u onoj nikad prežaljenoj sezoni 1998./99. »Neno« je i iduće sezone skinuo »modre« na Kantridi (3:1).


– Sada su ipak drugačija vremena. »Dinamo« je još uvijek lagani favorit, ali više nije razlika tako naglašena kao ranijih godina – govori Gračan. – Tu vidim određenu šansu, a ono što je dobro, jest da su ne samo »Rijeka« i »Dinamo«, već i »Hajduk« blizu na ljestvici. To je dobro za nogomet i prvenstvo. »Rijeka« ima realnu šansu pobjedom preskočiti »Dinamo«. »Rijeka« ima kvalitetu, ima iskustvo koje se sakupilo svih ovih godina otkada je trener Kek, a predsjednik Mišković. Ima kontinuitet na svim razinama i to je vrlo bitno. Na »Dinamo« je s druge strane sigurno ostavio traga nastup u Ligi prvaka.Splitski stručnjak Ivan Katalinić za svoje trenerske karijere nerijetko je bio crna mačka za »modre«. Triput je s »Rijekom« (dvaput u prvenstvu, jednom u Maksimiru) dobio »Dinamo«, prvi put minimalno (1:0) 2001. godine. »Kate« će skrenuti pozornost na jedan detalj.

– Činjenica je da »Dinamo« ove sezone ima samo jednu pobjedu u gostima, i to nad »Lokomotivom«! – govori »Kate«. – Dosta se muče. Međutim, treba reći i da se »Dinamo« dosta dignuo nakon utakmice protiv »Olympiakosa«, bez obzira na to što je taj ogled nezasluženo izgubio. Dobili su kroz utakmice u Europi veliko samopouzdanje. »Rijeka« se s druge strane dosta muči, ne postiže golove onako lako kao ranije. Bit će vrlo zanimljivo pratiti razvoj situacije ovoga vikenda jer »Hajduk« vrlo dobro igra, puše jednima i drugima za vrat. »Rijeci« odgovara što im dolazi »Dinamo« koji mora pobijediti, a s obzirom na način na koji »Rijeka« igra sigurno bi bilo dobro da zaigra Anas. »Rijeka« je s njime puno opasnija.


Rekordna pobjeda


Elvis Scoria potpisuje dvije velike pobjede nad »Dinamom«, posljednja ostvarena prije tri godine rekordna je u HNL-u i druga najveća u povijesti kluba.



Natjecanje   utk.   pob.  Ri.   remi   pob. Di.   gol-ra.Jug. liga      58    16    16     26      61:96Ju-kup       2      0    0      2      2:8Prva HNL    64    12    13     39      51:125Kup Hr.      14      5     2     7       14:17Superkup    2      1      0      1        3:5Ukupno    140    34    31    76      131:251


– Kada smo ih 2004. godine dobili 4:2 to je bila možda i naša ponajbolja utakmica u to vrijeme. Drugu utakmicu smo dobili na kontru i polukontru. Oni su nas stiskali, ali bili smo izuzetno koncentrirani. Želim reći da nema pravila i provjerenog recepta, dobili smo ih dvaput na dva različita načina – govori Scoria i nastavlja: – »Dinamo« će u nedjelju sigurno biti ispuhan zbog poraza od »Olympiakosa«. Nastup u Ligi prvaka poremetio ih je u psihološkom i fizičkom smislu, osim toga nisu dobili šest utakmica u 13 kola, što dosta govori. Kada igraju kući, protiv dobro postavljenih ekipa imaju velike poteškoće, a s druge strane imaju problema s loptom iza leđa kada im je obrana visoko postavljena jer nemaju brzih igrača u zadnjoj liniji. Računam da će staviti jednog veznog više za Rujevicu jer je za njih veliki hendikep neigranje Ademija. Ne toliko zbog organizacije igre, koliko zbog toga što Ademi sobom donosi ritam i fizičku moć kakva im je potrebna. Za »Rijeku« derbi dolazi u dobro vrijeme.


Aktualni trener Puljana Robert Rubčić vodio je »Rijeku« u pobjedi nad »Dinamom« 2008. godine. Strijelac jedinoga gola bio je Anas Sharbini.


– »Rijeka« je sada u laganoj prednosti s obzirom na »Dinamov« poraz u Maksimiru od »Olympiakosa«. »Rijeka« je pokazala da je prava ekipa, čvrsta, nisu doduše još tako lepršavi u napadu. Utakmica bi mogla biti kao ona nedavno odigrana u Zagrebu, međutim sada je iza »Dinama« iscrpljujuća utakmica protiv »Olympiakosa«. Pitanje je hoće li Mamić posegnuti za velikim promjenama u ekipi. Sumnjam da će riskirati. »Rijeka« će u tom slučaju biti u prednosti, osim toga igra doma što je uvijek prednost. Sazrelo je vrijeme da »Rijeka« pobijedi »Dinamo« u prvenstvu. Momčad je puna samopouzdanja, ima odlične igrače, vrhunsku obranu. Igrači »Rijeke« više nemaju toliko respekta prema »modrima«, »Rijeka« je na Rujevici favorit i tako se treba postaviti – rekao je Rubčić.