Test mogućnosti

Šest ogleda u veljači donijet će jasan odgovor što može proljetna Rijeka

Denis Frančišković

Domagoj Pavičić, veznjak Rijeke/Foto D. ŠKOMRLJ

Domagoj Pavičić, veznjak Rijeke/Foto D. ŠKOMRLJ

Evidentno Riječani su ove zime puno više izgubili (Župarić, Kvržić, Punčec, Mamić) nego dobili (Galović) i još je uvijek otvoreno s kakvim će igračkim kadrom ući u nastavak prvenstva u kojem je prioritet što viša pozicija u borbi za Europu. Ostaje pitanje hoće li i koliko Rožman udahnuti novu energiju momčadi koja je po kvaliteti još uvijek druga najbolja u ligi 



RIJEKA  Nogometaši Rijeke ušli su u pretposljednji tjedan priprema, umaški dani iskorist će se za dodatno uigravanje linija, poboljšavanje automatizama u igri, ukratko za finu glazuru na sve ono što je učinjeno prvih dana siječnja. Subotnja generalka s Olimpijom na Rujevici mogla bi donekle prezentirati što je i koliko učinjeno, a onda slijedi poprilično zahtjevnih, ove godine 29 dana veljače.


Trener Simon Rožman i suradnici hvale ozračje i rad, trenira se kao da više nitko neće otići, ali niti doći, a prvi klupski operativci spremni su, kako tvrde, reagirati i u takvim situacijama. Znakovita je i konstatacija prvog Rožmanovog pomoćnika Aleša Kačičnika: »neka se svatko od igrača digne za postotak dva i bit ćemo dvadesetak posto bolji nego na polusezoni!«.


»Bijeli« će prvenstvo otvoriti gostovanjem kod Lokomotive 1. veljače, a gust raspored zaključiti derbijem u Maksimiru s Dinamom, baš 29. veljače. U međuvremenu na programu će biti još tri prvenstvene utakmice i jedna ili dvije Kupa, ovisno o ishodu četvrfinala s Dinamom na Rujevici. Upravo to će biti druga utakmica ove godine s velikim ulogom, 5. veljače na Rujevici »bijeli« imaju prigodu osvetiti se »modrima« za prvenstvenu »pedardu« i eventualnom pobjedom otvoriti širom vrata obrane Rabuzinova sunca. Naime, prođe li sastav Simona Rožmana »modre«, već idući tjedan (12. veljače) nakon domaće utakmice sa Slaven Belupom igrao bi opet pred svojim navijačima polufinale Kupa s Osječanima. Riječani tu slove kao papirnati favoriti, a zna li se da drugi par polufinala čine Slaven Belupo i Lokomotiva, otvorila bi se velika prigoda da Sunce iznova obasja Kvarner.


Kup ulog




Skorašnji sudar s Dinamom na Rujevici stoga će biti pod posebnim povećalom, neovisno o snazi ove sezone odličnog sastava Nenada Bjelice, Rijeka nije bez šansi bude li na svojoj prepoznatljivoj razini. Dinamo je dosad 15 puta osvajao Kup, Rijeka pet, ali zanimljivo »bijeli« su u posljednjih šest godina čak tri puta matirali »modre« u finalnim ogledima za trofej koji je obogatio zapažene sezone u kojima se Rijeka »pretplatila« na visoka druga mjesta.


Uz te, »bijele« čekaju na startu još dvije jako važne i teške utakmice, gostovanje kod Gorice i domaći sraz s Osječanima. Bude li sve išlo planiranim putem Rijeka će od svojih sedam utakmica dvaput igrati s Dinamom i dvaput s Osijekom. Važni su to, ali ne i nepremostivi izazovi u kojima istina Rijeka statistički ne stoji najbolje. Naime, »bijeli« su u deset dosadašnjih sudara s momčadima s kojima igraju u veljači osvojili tek jedanaest bodova, triput su pobijedili (Lokomotiva 1:0, Slaven Belupo 3:1, 2:1), dvaput remizirali (Osijek 1:1, Lokomotiva 1:1) i čak pet puta izgubili (Gorica 0:2, 1:2, Dinamo 0:3, 0:5, Osijek 2:3). Uz to, Rijeka je ove polusezone pobijedila samo Lokomotivu (1:0) i Hajduk (4:0) u utakmicama s prvih šest momčadi.


Vratiti mentalitet


Evidentno Riječani su ove zime puno više izgubili (Župarić, Kvržić, Punčec, Mamić) nego dobili (Galović) i još je uvijek otvoreno s kakvim će igračkim kadrom ući u nastavak prvenstva u kojem je prioritet što viša pozicija u borbi za Europu. Ostaje pitanje hoće li i koliko Rožman udahnuti novu energiju momčadi koja je po kvaliteti još uvijek druga najbolja u ligi te mogu li »bijeli« na duže staze funkcionirati s više prijašnjeg, prepoznatljivog pobjedničkog mentaliteta. Onog istog koji je tražen cijelu polusezonu u kojoj je bilo puno oscijalcija, da bi tek krajem godine momčad dobila rezultatski »vjetar u leđa«. I stabilizirala se. Pritom je Rijeka zapaženo funkcionirala posebno u gostima gdje je po broju osvojenih bodova (18) druga u ligi, odmah iza Dinama (19). S te strane očekuju se puno bolja domaća izdanja, Riječani su naime po tom učinku tek šesta momčad polusezone (16), daleko iza Dinama (28) i Hajduka (27).


Puno više očekuje se upravo od sudara s momčadima iz gornjeg dijela prepolovljene ljestvice. Jer i u Rijeka stoji poprilično loše. Naime zbroje li se međusobni ogledi »prve šestorke« Rijeka je na (pre)posljednjem mjestu tek s devet bodova, koliko je osvojila i Lokomotiva. Dinamo je u tim utakmicama osvojio čak 26 bodova, Hajduk 15, Osijek 14, a Gorica 13.



HNL


Lokomotiva – Rijeka        1. veljačeRijeka – S. Belupo           9. veljačeGorica – Rijeka               16. veljačeRijeka – Osijek                22. veljačeDinamo – Rijeka              29. veljače

KUP HRVATSKE


Rijeka – Dinamo              5. veljače* Rijeka – Osijek              12. veljače* u slučaju prolaska u polufinale Kupa