Stižu Grci

SVE O AEK-u Izdvojili smo pet informacija koje trebate znati o europskom suparniku “bijelih”

Marko Cvijanović



Rijeka sutra u prvom kolu skupine Europske lige dočekuje grčki AEK.


Izdvojili smo pet informacija koje trebate znati o novom europskom suparniku “bijelih”.


KLUB IZBJEGLICA


AEK su 1924. godine osnovali Grci izbjegli iz Konstantinopola (Istanbula) poslije Grčko-turskog rata (1919.-1922.) koji su se naselili u tada novim atenskim dijelovima grada: Nea Filadelfeia, Nea Ionia, Nea Chalkidona, Nea Smyrni… AEK je ubrzo postao jedan od najpopularnijih grčkih klubova, a posebno među brojnom grčkom dijasporom.


30 TROFEJA




»Olympiakos«, »Panathinakios« i AEK je »sveto trojstvo« grčkog nogometa. AEK u svojim vitrinama ima 30 domaćih trofeja. Konkretnije, 11 naslova prŽvaka, 15 naslova osvajača Grčko Kupa, jedan Liga kup i tri Superkupa. Doduše posljednji naslov prvaka AEK baštini još iz 1994. godine, a posljednji trofej uopće, Kup Grčke, stigao je u klub prošle godine.


EURO-USPJESI


AEK nije najtrofejniji grčki klub, ali je prvi tamošnji nogometni klub koji se početkom 90-tih godina uspio plasirati u skupine Lige prvaka. Osim toga jedini je grčki klub koji je uspio dosegnuti polufinale Kupa UEFA (1976.-77.). Od većih europskih uspjeha »crno-žuti« su dvaput dogurali do četvrtfinala Kupa kupova, i to u u sezonama 1996./97. i 1997./98.


GATE 21


Navijači AEK-a prvi put su se pod imenom Gate 21 organizirali 1975. godine i stekli mnogo svojih pristalica među grčkim iseljeništvom u Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji, na Cipru… AEK-ove najvatrenije pristalice poznate su po tome i da su prije dve godine sobom na tribini uveli izbjeglice iz Sirije i istaknule natpis: AEK majka svih izbjeglica. AEK ima mnogo simpatizera među grčkim umjetnicima.


VRIJEDNOST


Momčad AEK-a procjenjena je prema transfermarktu na 32 milijuna eura. Velika ulaganja tijekom ljetnog prijelaznog roka dignula su vrijednost momčadi u kojoj strše imena kapetana Petrosa Mantalosa (3 milijuna eura) i hrvatskog napadača Marka Livaje (2,5 milijuna eura). »Rijekina« momčad procijenjena je na 23,5 milijuna eura, a navrijedniji igrači su Bradarić, Gorgon i Gavranović (2 milijuna eura).