Jadranski derbi

SIMON SLUGA ‘Pun stadion izvlači ono najbolje iz igrača. A mi želimo nastaviti tamo gdje smo stali’

Orlando Rivetti

Idemo uzeti bodove! Boriti se, a na kraju ćemo vidjeti u kojoj smo mjeri uspjeli nametnuti svoju loptačku filozofiju. Znamo što nas čeka, radujemo se utakmici, znamo koliko vrijedimo – kaže vratar Simon Sluga



Jadranski derbi je utakmica velikih izazova. Za »Hajduk« i »Rijeku«, bez obzira na to gdje se igralo. Zbog rivalstva. Pamte se predstave na zelenom travnjaku, ali i koreografije navijača na tribinama. Jadranski derbi je doživljaj, više od utakmice. Posebice sada kada su momčadi rame uz rame, »Hajduk« na drugoj poziciji ima bod više od »Rijeke«. Splićani su dobili Riječane na Rujevici drugog dana prosinca prošle godine nakon što su to bezuspješno pokušavali u dvadeset utakmica! Zanimljivo, »Haduk« na Poljudu nije dobio »Rijeku« od kolovoza 2011. godine… Sedam godina!


»Hajduk« je danas lavina, euforija, nogometno ludilo… Još uvijek razmišlja o naslovu prvaka, kojeg je posljednji put osvojio prije 13 godina. Bez obzira na to što za vodećim »Dinamom« kasni osam bodova.


Simon Sluga, vratar »Rijeke«, bit će Splićanima posljednja prepreka do riječke mreže. Porečanin, 25 godina, 191 centimetar. Dva vratara Sluga i Prskalo, dva Istranina. Prskalo, prošle sezone jedan od najboljih igrača »Rijeke« i vratara HNL-a, je iz Labina. Konkurenti i prijatelji. Prskala su dugo mučile ozljede, Sluga ove sezone brani veoma dobro. Prošao je kalvariju posudbi, ali se vraćao još jači… Bio je u primaveri »Juventusa«, na pripremama s prvom ekipom u Dubaiju, s Buffonom, Storarijem i Manningerom, kada je slomio ruku…


Dobra zabava




U subotu navečer Poljud.


– Prije dvije i pol godine igrao sam na Poljudu, čuvao vrata »Lokomotive«. U tužnom ambijentu, pred praznim tribinama. Rezultat je bio puno bolji, neodlučan 2:2. Nikad neću zaboraviti tu pustijsku atmosferu, čuo se svaku glas… Zbog toga se radujem ovom susretu u užarenom ambijentu Poljuda. Utakmica za uživanje. Pun stadion izvlači iz svakog igrača ono najbolje. Svi zajedno, jedva čekamo utakmicu koja će pokazati u kakvoj smo formi. Želimo nastaviti tamo gdje smo stali, a zabilježili smo četiri pobjede u isto toliko utakmica – ističe Sluga.


Splićani su pod vodstvom trenera Željka Kopića pronašli izgubljeni identitet, igraju kvalitetno i što je najvažnije, rezultatski su veoma uspješni?


– Dobro su složili momčad. Djeluju disciplinirano, nema iskakanja u taktičkom smislu, svako radi svoj dio posla u dobro uravnoteženoj momčadi. Opasni su iz kontranapada, znaju iskoristi svaku prigodu. Nije moje govoriti o taktici, i kako će tko igrati, ali sigurno će utakmica ponuditi dobru zabavu. Gledateljima na prepunom Poljudu, ali i onih pored malih ekrana. Jak je »Hajduk«, rezultati su najbolja slika nečije vrijedosti, ali zar nismo i mi u dobrom ritmu. Igramo sve bolje. Novi igrači su se brzo uklopili. Lakoću igranja i zabijanja jedne nove »Rijeke« vidjeli smo na prošlim utakmicama. Trebamo samo tako nastaviti. »Hajduk« je goropadan, ali puno toga ovisi o našoj igri. Nas će se nešto pitati… – dodaje riječki čuvar mreže.


Respekt i snaga


Sluga se nije uhvatio na udicu da bi bilo lijepo igrati tri puta s »Hajdukom« do kraja sezone, jer ona treća utakmica bio bi finale Kupa HrRvatske u Vinkovcima. Utakmicu koju je »Hajduk« izborio, a »Rijeka« tek mora pokušati u srijedu u Maksimiru.


– Prekrasno, ali korak po korak… Koncentrirani smo na »Hajduk«, u nedjelju ćemo razmišljati o onom što nas očekuje nakon toga.


Ostati neporaženi je cilj na Poljudu?


– Idemo uzeti bodove! Boriti se, na kraju ćemo vidjeti u kojoj smo mjeri uspjeli u nakani nametanja svoje loptačke filozofije. Znamo što nas čeka, radujemo se toj utakmici, znamo koliko vrijedimo. Svaka čast »Hajduku« i njegovim rezultatima, ali »Rijeka« je opet razigrana i rastrčana. Momčad u kojoj je svaki pojedinac spreman ginuti za drugoga… To nas krasi. A znanja, pokazali smo, nam ne nedostaje.


Tko su najopasniji napadači »Hajduka«, najveća prijetnja za riječka vrata?


– Svi! Ne zabijaju samo napadači, u gol prigode dolaze i ostali igrači u brzim transformacijama. Moramo biti koncentrirani u svakom segmentu igre i vjerujem da neće biti problema. Možemo se obraniti, ali i napasti… »Rijeka« ima čvrsti defenzivi blok, ali i tečnu igru prema naprijed. Svjesni smo svojih mogućnosti. Tako ćemo se i postaviti, uz svo poštovanje i respekt domaćinima – zaključuje Sluga.