Vratar Rijeke

SIMON SLUGA ‘Poginut ćemo na terenu, vjerujem u ovu Rijeku. Dinamo me uopće ne zanima’

Orlando Rivetti

Bit će utakmica puna tenzija na stadionu, na travnjaku puno agresije. Odlučivat će detalji. Vidjet ćemo na koju će stranu sve otići. Imamo prednost domaćeg terena. Navijači će napraviti ostalo – kaže Sluga



RIJEKA Vratari su najranjivija bića. Uvijek su krivi za gol… Greške se pamte. Bravurozne obrane zaboravljaju se nakon prvog primljenog pogotka. Za razliku od napadača kojima su svi promašaji oprošteni onog trenutka kada zatresu mrežu. Simon Sluga je dijete Rijeke. Jednom se vraćao s posudbe u Lokomotivi, sada iz La Spezije. U njemu i Prskalu, dvama Istrijanima, Rijeka ima najbolji vratarski par u HNL-u. Sluga je veoma dobro branio u Osijeku, bio najbolji igrač Rijeke, ali… Poraz je sve izbrisao.


– Šteta što nismo uspjeli napraviti ono po što smo došli, uzeti bodove. Spletom okolnosti sve se urotilo protiv nas. Od tog da smo ostali s desetoricom kada utakmica nije ni počela, preko travnjaka krumpirišta do sudačkih odluka… Isključenje je dovelo do toga da smo više morali razmišljati kako sačuvati živu glavu, nego napasti… Znamo da neke stvari još ne štimaju. Zaklopljenja knjiga. Izvukli smo pouke, pametniji smo, imamo jednu utakmicu više u glavama i nogama – govori Sluga koji je kod izmišljenog penala bio na lopti, a prvi gol je bio »karambol« u kazenom prostoru Rijeke.


Danas protiv Dinama neće biti Župarića. Čuvali ste vrata u oba susreta s Dinamom, u prvoj utakmici na Rujevici igrali su Župarić i Elez, u Maksimiru Župarić i Punčec. Treća utakmica, treća kombinacija stopera?




– Nažalost bez Župarića, a znamo svi, poglavito mi u obrani, koliko ovoj momčadi znači Župarić. Ali nema dvojbe da će onaj koji uskoči u momčadi dati svoj maksimum. Znamo da se može bez svakoga, moramo se dodatno mobilizirati. Neće biti problema.


Obrana sveto pismo


Faza obrane, kada je u pitanju Rijeka je »sveto pismo«?


– U današnjem nogometu ne može igrati onaj tko ne igra u oba pravca. Svi znaju igrati, napasti, znaju zabiti gol… Moraju se braniti i napadači, oni su prva brana. To se traži u modernom nogometu i svako od nas mora to prihvatiti.


Izgubili ste dvije posljednje utakmice od Dinama. Na Rujevici 0:2, dvama pogotcima Fernandesa, u Maksimiru 3:1, a dvaput je strijelac bio Soudani. Prvo poluvrijeme na Rujevici bila je najgora Rijekina izvedba ove sezone?


– Nije bilo razloga za takvo što, na brzinu smo primili golove. Nakon te utakmice upali smo u crnu rupu… Događa se. Nakon veličanstvene prethodne šampionske sezone bilo je normalno očekivati pad ritma. Stotine je bilo razloga za to. Rezultat na terenu je zbroj svega što se događa u klubu i oko njega, u dobru i zlu… Na okupu je odjednom 40 ljudi u svim segmentima različitih razmišljanja. Treba to sve posložiti u – momčad.


Gledali ste susret Dinamo – Hajduk?


– Derbi, sudar agresivnih suparnika. Nisam previše analizirao igru Dinama, moramo prije svega sebe gledati. Nema puno smisla pričati o drugima. Znamo svoje vrline i mane, svoje probleme i dobro znamo da možemo puno bolje. To je najvažnije, mi u derbiju moramo odraditi najveći dio posla, pokazati kontinuitet. Znamo da je Dinamo jaka momčad s vrsnim individualcima, nikakva analiza suparnika, samo vjera u svoje mogućnosti.


Na drugoj strani dva topa. Soudani i Gavranović?


– Svaka im čast, ali imamo dobru obranu, odlične vezne igrače. Njihov učinak ovisit će o igri naše momčadi. Naše jedanaestorice. Imamo kvalitetnu momčad. Na terenu i na klupi. I oni koji će morati sjediti na tribinama imaju kvalitet. Plašim li se »plavih topova«? Ne bojim se nikoga!


Strah od bure


Gavranović će biti motiviran protiv Rijeke?


– Za njega je to posebna utakmica u ovom trenutku. Ne ulazim u njegova razmišljanja, kako će sve to doživljavati, ali na Rujevici mu neće biti lako. Ne samo njemu, nego cijeloj ekipi Dinama.


Očekuje se veličanstvena atmosfera, pun stadion i gladna Rijeka, željna bodova. Trener Kek je rekao da je Dinamo favorit za osvajanje prvenstva, ali da na Rujevici nitko nije favorit pa ni Dinamo?


– Potpisujem. Nitko nije bio, niti će ikad biti favorit na Rujevici! Na kraju će na semaforu ostati rezultat, osobno očekujem pobjedničke baklje. Za to ćemo dati sve od sebe, ginuti na terenu. Bit će utakmica puna tenzija na stadionu, na travnjaku puno agresije. Odlučivat će detalji. Vidjet ćemo na koju će stranu sve otići. Imamo prednost domaćeg terena. Navijači će napraviti ostalo.


Čega se bojite?


– Bure! Nije da se bojim, ali uništila bi utakmicu, jer riječ je o sastavima koji se vole nadigravati. Po buri ili nekim drugim vremenskim neprilikama je malo teže pokazati što znamo. Ali, kako nama, tako i njima. U tom slučaju nije nevažno kako će se tko prilagoditi uvjetima.


Puna je svlačionica novih ljudi, vi ste jedan od onih koji su ostali. Rijeka će biti opet jaka?


– Rijeka je i sada jaka. Ima što pokazati. Imamo se za što boriti. Nema većih problema. Na svakoj poziciji imamo po dva igrača, ali i – ljude! Karakterne. Tko god istrči dat će sve od sebe. Stvara se klapa, postajemo ekipa. To je ključ uspjeha.


Poruka za kraj?


– Utakmica za uživanje!