Baklja ponosa

S Armadom na moru i kopnu: Bili smo dio invazije navijača na Pulu. Evo što smo zabilježili

Edi Prodan

Snimio Vedran Karuza

Snimio Vedran Karuza

"Ponosni smo, no ističem kako je navijačima pomalo dosta svega što nam HNS priređuje. Dosta nam je zamki koje nam postavlja, dosta nam je poniženja. Nikom ne prijetimo, apsolutno smo za fair play i pobjede onih koji to zaslužuju u sportskom nadmetanju. Ali nam je dosta da nam rade to što nam rade u HNS-u, da nam nepoznati birokrate određuju tijek sezone i njezin ishod. Kažem – ni na kraj pameti nisu nam ma kakve prijetnje, ali simbolički ističem: da, ograde stadiona su se na neki način počele ljuljati."



RIJEKA – Dosta nam je! Jasna je to poruka koja se tijekom jučerašnjeg jutra mogla čuti sa svih strana Kvarnera – od Vrbnika do Plomina. Dosta nam je laži, prevara i besramnog poigravanja pravilnikom i navijačima. Dosta nam je HNS-ove torture sporta i nogometa. Baklja slobode koju je svojom prijavom upalio Goran Kvalić, samouvjereni su i samodopadni mastodonti iz HNS-ovskih izbi na trenutak utrnuli, ali ugasit ju više nikad neće.


Jasna je to poruka koja se najprije u dopodnevnim satima čula na »Sferi«, brodu crikveničkog »Marinero Toursa«, kojim su u osam sati isplovili navijači »Rijeke« iz Vrbnika te ostalih mjesta otoka Krka, kao i njihovi gosti iz Rijeke, primjerice velika ekipa iz Srdoča koja ne propušta domaće utakmice ali ni gostovanja najdražeg kluba. U devet sati su na crikveničkoj rivi ukrcani Kirci, a kad je »Sefra« prošla pored Rijeke, bio je to znak za start i drugog broda, »Kamelije«, koja je također u vlasništvu jednog Crikveničana, Nanada Javorića.


– S velikim zadovoljstvom i nemalo ponosa prihvatili smo upit navijača »Rijeke« da upravo mi i naši kolege koji su vlasnici »Sfere« budemo oni s kojima će ploviti u nadamo se povijesnoj sezoni za »Rijeku« i sve nas koji ju volimo, istaknuo nam je Nenad Javorić, zapovjednik i vlasnik »Kamelije«, broda čija je putna brzina 10 čvorova tako da je put do Pule, po mirnom moru i pravom proljetnom, sunčanom vremenu trajao punih šest sati.


Sjajna atmosfera




Kad su prolazili ispred Rijeke, sa »Sfere« se javio Dominik Gršković, dugogodišnji navijač »Rijeke« koji ne propušta njezine utakmice ma gdje igrala, kao i jedan od najistaknutijih stručnjaka novog hrvatskog vala mladih enologa zaposlenog u PZ Vrbnik.



– Atmosfera na brodu je sjajna, pjeva se u čast »Rijeke«, nadamo se najboljem, no moram priznati da sam na put krenuo pomalo tužan jer su niske temperature s petka na subotu na našem Vrbničkom polju učinile znatne štete vinogradima. Nadam se kako će mi ovo iznimno putovanje vratiti osmijeh na lice, da će to u još većoj mjeri učiniti večerašnji rezultat – podnio je izvještaj Dominik prolazeći morem pored grada iz kojeg dolazi njemu i tisućama drugih, najdraži nogometni klub.


Atmosfera na Gatu Karoline Riječke je također oko 11 sati bivala sve uzbudljivija, s nestrpljenjem se čekalo isplovljavanje prema Puli. Putnici – sve redom prekaljeni iskusnici iz Armade, ali i navijači kojima gostovanja zbog posla baš i nisu prečesto zadovoljstvo.


– Radim u »Girici« tako da vikendi baš i nisu moje slobodno vrijeme. Ove smo subote ipak uspjeli do slobodnog dana tako da mojem Vitu konačno mogu ispuniti veliku želju koju ima od kako su navijači »Rijeke« otplovili prema Splitu: odvesti ga na gostovanje morem – istaknuo je Elvis Cetina dok je šestogodišnji Vito, vidno uzbuđen ispred objektiva foto aparata i televizijskih kamera strpljivo odgovarao na brojna pitanja novinara.


– Ponosni smo, no ističem kako je navijačima pomalo dosta svega što nam HNS priređuje. Dosta nam je zamki koje nam postavlja, dosta nam je poniženja. Nikom ne prijetimo, apsolutno smo za fair play i pobjede onih koji to zaslužuju u sportskom nadmetanju. Ali nam je dosta da nam rade to što nam rade u HNS-u, da nam nepoznati birokrate određuju tijek sezone i njezin ishod. Kažem – ni na kraj pameti nisu nam ma kakve prijetnje, ali simbolički ističem: da, ograde stadiona su se na neki način počele ljuljati. Hoće li se i kada to ljuljanje smiriti ili ne daj Bože prijeći u nešto drugo – na odgovornima je u HNS-u. Mi želimo samo jedno: sportsku i regularnu završnicu prvenstva pa nek’ pobjedi bolji. Uvjereni smo kako u tom slučaju to može biti samo jedan klub – »Rijeka« – naglasio je Denis Povh, glasnogovornik KN Armada, prenoseći tako razmišljanje ne samo jučerašnjih putnika za Pulu, nego i velike većine hrvatskih navijača.


Plamen ponosa


A uz morsku ekspediciju što je u konačnici dosegnula 250 putnika, kopnom se prema Puli zaputilo više od 1500 navijača. Prvi dio konvoja je krenuo oko 15 sati. Desetak autobusa, pedesetak kombija i nekoliko stotina automobila činilo je veliku kolonu, koja je skoro spojila Rijeku i Pulu.



Od 16,30 sati počela su grupiranja ispred naplatne postaje Pula, a nešto prije 17 sati počelo je pod policijskom pratnjom stupnjevano prebacivanje navijača na stadion »Aldo Drosina«. Na kojem se prema procjenama meritornih okupilo oko dvije tisuće navijača »Rijeke«. Koji su, već u zagrijavanju stvorili poprilično temperamentnu, skoro pa »paklenu« atmosferu. I onako kako to samo Armada zna bodrili »bijele« do posljednjeg sučevog zvižduka. Prkosno i ponosno.


Da, ograda se trese, kako je to simbolički naglasio Povh. I sovjetska je oligarhija krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća mislila da je Berlinski zid nemoguće srušiti. A onda se vidjela snaga ljubavi, kojoj kad se doda začin prkosa razbija svaku silu, još i više ljudsku zlobu i glupost. Odlukom nekog čudnog »žirija« Soudani se vratio u igru i pljunuo u  Kvalićevu  baklju slobode. I nije ju ugasio.


Plamen ponosa i prkosa jučer je ipak obasjao cijeli Kvarner, sve one gradove i mjesta čije je srce uz »Rijeku«. Te poslao jasnu poruku HNS-u: bitka za slobodu Hrvatske vas je stvorila, ponosni smo na reprezentaciju i njezine uspjehe, ali ismijavanje, vrijeđanje, ponižavanje naroda i navijača više nećemo trpjeti. HNS – odluči se uz koga si! Uz narod koji te stvorio ili uz bahate manipulatore  koji će te uništiti.