Stoper riječke momčadi

Roberto Punčec uoči današnjeg ogleda protiv Intera: ‘Ne bi se smjelo dogoditi ništa osim tri boda na našem kontu’

Ivan Volarić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

U posljednjih nekoliko kola nanizali su zaista respektabilne rezultate, stigli na peto mjesto sa samo četiri boda iza nas. Ekipa je to s kojom je »Rijeka« u prošlosti imala problema i to apsolutno treba respektirati. Međutim, svjesni smo da smo favoriti na Rujevici, sve osim tri boda na našem kontu ne bi se smjelo dogoditi, kaže Punčec



RIJEKA  Roberto Punčec jedini je raspoloživi provjereni stoper u riječkoj momčadi koji je na raspolaganju treneru Matjažu Keku uoči današnjeg ogleda protiv »Intera« na Rujevici. Igrač ponikao u omladinskom pogonu »Varteksa« stigao je na Rujevicu prošloga ljeta preko njemačkog drugoligaša »Union Berlina«, u kojem je nekoliko sezona dijelio svlačionicu s bivšim kapetanom »Rijeke« Damirom Kreilachom.


Punčec je ljetos strpljivo čekao svoju priliku kraj standardnog stoperskog para Župarić – Elez i vrlo brzo je dočekao, ali ga je onda na Poljudu stigla ozljeda ramena zbog koje ga mjesec dana nije bilo na travnjaku.


Međutim, neposredno nakon njegova povratka  Elez je ozljedio skočni zglob na što su se nadovezali i kartoni koji su opteretili Župarića pa je Punčec potpuno neočekivani postao središnja figura oko koje će Kek danas posložiti užu obranu svoje momčadi i suprostaviti je »Interu«, momčadi koja zahvaljujući seriji pozitivnih rezultata  na Rujevicu dolazi kao petoplasirana momčad lige.




– Došao sam prošloga ljeta u ekipu koja je bila formirana i sigurno da nije bilo lako izboriti se za svoj status. Odigrao sam šest, sedam utakmica na početku sezone i taman sam prije »Hajduka« uhvatio dobru formu, a onda me presjekla ozljeda ramena. Pauzirao sam mjesec dana pa upao u ekipu koja je, ispostavilo se kasnije, ušla u krizu. Tako da i ja i ekipa nismo bili na očekivanoj razini, odnosno na razini na kojoj smo navikli vidjeti sami sebe i »Rijeku« kao cjelinu. Bilo je dobrih i manje dobrih situacija, ali sada je ovo situacija u kojoj svi zajedno moramo imati samo jedan cilj – kako bi što pozitivnije izaći iz svega – pokušava 26-godišnji Varaždinac realno sagledati aktualni riječki trenutak koji donosi ogled s »Rijeci« tradicionalno neugodnim suparnikom iz Zaprešića.


Favoriti


– U prvoj ovosezonskoj utakmici protiv »Intera« nismo imali velikih problema, znamo da su oni u tom trenutku imali svojih poteškoća – prisjeća se Punčec. – U posljednjih nekoliko kola nanizali su zaista respektabilne rezultate, stigli na peto mjesto sa samo četiri boda iza nas. Ekipa je to s kojom je »Rijeka« u prošlosti imala problema i to apsolutno treba respektirati. Međutim, svjesni smo da smo favoriti na Rujevici, sve osim tri boda na našem kontu ne bi se smjelo dogoditi.


Iako ishod te utakmica ne treba ništa značiti,  na Rujevici određeni optimizam grade na drugom poluvremenu u Velikoj Gorici i pobjedi koja ih je uvela u četvrtfinale Kupa Hrvatske.


– S obzirom na situaciju u kojoj smo mi bili prošlih tjedana, kada te baš ništa neće,  onda ti čak i neka pobjeda na treningu, kada igramo međusobno, popravi raspoloženje. Sigurno da pobjeda protiv »Gorice« puno znači za samopouzdanje i raspoloženje unutar ekipe. Nadamo se da ćemo tako nastaviti u idućim utakmicama.


S obzirom na velike razlike u budžetu, imenima igrača i klupskoj tradiciji, činjenica da ekipa iz zagrebačkog predgrađa dolazi na Rujevicu sa samo četiri boda manje sugerira da ili u Zaprešiću rade čuda ili su Riječani u velikim problemima.


– Definitivno smo mi podbacili i to je svima jasno. Svi smo svjesni toga. »Ekipa« kao što je Rijeka si jednostavno mora nakon nekoliko kikseva priznati da ovo nije bilo dobro i moramo sve učiniti da napredujemo.


Engleski jezik


Rujevica je sve do ove sezone bila neosvojiva tvrđava za goste. Posljednju domaću pobjedu Riječani su upisali prije više od dva mjeseca, konkretnije 9. rujna protiv »Cibalije«. Nakon toga bodove su iz Rijeke odnijeli AEK, »Osijek« i bečka »Austrija«, a »bijeli« su pritom doživjeli i niz gostujućih poraza (Milan, Lokomotiva, Dinamo, Istra 1961).


– Kažete da smo posljednju domaću pobjedu ostvarili smo početkom rujna. Zar je već toliko već prošlo od posljednje domaće pobjede? Bez obzira na taj niz mi smo favoriti protiv bilo koje ekipe koja dođe na Rujevicu i uvijek težimo osvajanju troboda. Neće se dogoditi smak svijeta ako ne pobijedimo, ali sigurno da težimo pobjedi. Svjestan sam da će biti dosta promjena u zadnjoj liniji, situacija nije idealna. Nisam ni sa kim drugim igrao u paru osim s Elezom i Župarićem, kojih neće biti. Ništa, pred nama su treninzi na kojima ćemo se pokušati što brže uigrati. Uvjeren sam da će  tko god dođe na tu poziciju odigrati OK.


Ukoliko se ostvari onaj najcrnji scenarij, »Rijeka« će danas igrati s potpuno novom zadnjom linijom. Umjesto Vešovića na desnoj strani igrat će Mavrias, Punčec seli s lijevog na mjesto desnog stopera kako bi otvorio mjesto Žuti na čiju poziciju lijevog beka će vjerojatno debitant Davidson. Grčka, hrvatska, švedsko-makedonska, australska kombinacija! Službeni jezik – engleski!


– Navikao sam na takvu komunikaciju kroz šest, sedam godina igranja u inozemstvu… Ne mazi nas ništa posljednjih mjesec, mjesec i pol dana. Sada su nas malo stigle i ozljede. Međutim, uvjeren sam da iz svega toga možemo  izaći samo jači. Imamo dovoljno širok kadar i iskusnih igrača da se izvučemo.


Pobjeda protiv »Intera« dobro bi došla i uoči gostovanja u Ateni, gdje će Riječani pokušati pobjedom aktivirati matematičke šanse za prolaz skupine.


– Apsolutno postoji želja da se tu još nešto napraviti, ali vjerujte da nitko ne razmišlja što će biti za sedam ili 10 dana. Svi razmišljamo o utakmici protiv »Intera« i to nam je cilj broj jedan. Poslije »Intera« će nam prva utakmica biti protiv AEK-a i naravno da ćemo htjeti pobijediti. Cilj svakog sportaša je pobijediti, dat ćemo sve od sebe pa ćemo vidjeti što će biti na kraju – rekao je Punčec.