Snaga momčadi

Ristovski i Vešović: TGV s Rujevice juri prema naslovu

Orlando Rivetti

Marko Vešović, Foto: R. BRMALJ

Marko Vešović, Foto: R. BRMALJ

Ne znam je li još uvijek 574,8 rekordna brzina TGV-a (Pariz – Strassbourg), ali jamačno znam da su Ristovski i Vešović, uz desnu uzdužnu liniju, čvrsta karika riječke momčadi. Makedonac i Crnogorac daju momčadi dodatnu energiju



RIJEKA Rijeka u posljednje vrijeme igra utakmice za ljude s jakim srcem. Infarktna je bila završnica protiv Slaven Belupa na Rujevici. Bijeli su upisali 12. pobjedu ove sezone u isto toliko utakmica. Na svom zelenom travnjaku nikome ni mrvce…


Marko Vešović razgalio je srca navijača, donio tri boda. Priča mi čovjek kako je doveo sina da vidi riječki pobjednički vatromet. Častio je Vešović! U thriller utkmici za dvostruko zadovoljstvo. »Junačina«, Crnogorac Marko Vešović.


– Rijetko zabijam i zato volim da se moji golovi pamte. Nikada neću zaboraviti i ona dva protiv Dinama na Rujevici kada smo petardom aktivirali zabavu za djecu i odrasle – vatromet. Najprije golova pa onda onaj pravi. Kakav će tek vatromet biti na kraju sezone… Mene je sudbina izabrala, sigurno je ovaj gol jedan od najljepših i najdražih, ali pobjeda je to cijele ekipe. Pobjeđujemo i gubimo zajedno.




Dijelimo radost i tugu. Mislim na utakmice koje smo remizirali, poput one na Poljudu gdje sam stvarno patio do boli. Teško mi je bilo gledati s tribina, ali barem smo ja i Ristovski tješili jedan dugoga… Putovali smo zajedno automobilom, imali i problema na jednoj benznskoj crpki, ali ništa ne može pomutiti raspoloženje na plus 4 bodova. Sačuvali smo ih u susretu sa Slavenom, to je najvažnije – govori Marko Vešović, koji je u dresu Rijeke jedan gol zabio Hajduku na Poljudu (kao i njegov otac Rade devededetih godina prošlog stoljeća) i jedan Puljanima…


Hendikep


U sferi smo nagađanja, što bi bilo da je bilo… Ali Srefan Ristovski i Marko Vešović nedostajali su u Splitu. Njihovo neigranje (tri kartona) bio je značajan hendikep za Kekovu momčad. Jer Ristovski i Vešović su TGV s Rujevice koji juri prema naslovu prvaka. Ne znam je li još uvijek 574,8 rekordna brzina TGV-a (Pariz – Strassbourg), ali jamačno znam da su Ristovski i Vešović, uz desnu uzdužnu liniju, čvrsta karika riječke momčadi.


Makedonac i Crnogorac daju momčadi dodatnu energiju, trener Kek ima mogućnosti taktičkog kombiniranja. Sjajno se nadopunjuju, jedan drugom čuvaju leđa, a s Vešovićem u sastavu Rijeka je okomitija, ali i agresivnija u fazi obrane. Vešović se, naime, u toj situaciji pretvara u pridodanog veznog igrača, uz Bradarića, Mišića (ili Maleša), i Andrijaševića.


Stefan Ristovski »lutao« je Italijom od svoje 17. godine, kada je upao u prvi sastav Parme, kod trenera Donadonija (vodio je i reprezentaciju azzurra), ali klub je bankrotirao… U Rijeku je stigao s godišnjeg odmora na nekom grčkom otoku. Mrzovoljno. A danas:


– Bio je to moj najbolji potez u životu. S Rijekom se borim za prvo mjesto i ponosan sam što sam Riječanin! – reći će Stefan koji je iz Skoplja u Rijeku doveo i mlađeg brata Milana (igra iza prve špice), koji je zabio jedan gol na turniru u Viareggiu.


Samo jedan gol, Lokomotivi u Kupu, zabio je Stefan u dresu Rijeke. Debitirao je 19. srpnja 2015. u posljednjoj utakmici na Kantridi protiv Slavena Belupa (3:3). U nastavku ga je zamijenio Tomečak (tko se njega još sjeća…), a od sadašnje ekipe igrao je samo Bradarić jednu minutu te Bezjak. Na vratima je bio Sluga.


Ljetos je bila panika, hoće li Ristovski ostati? Makedonac je s osmijehom na licu presjekao sve kalkulacije i nagađanja:


Jedna želja


– Ostajem, s Rujevice želim otići kao prvak Hrvatske!


Došao je Ristovski kao slobodan igrač, otići će za nekoliko milijuna eura. Još jedan dobar potez tandema Juričić – Mance, sportskog direktora i njegova zamjenika te managera engleskog tipa, trenera Keka.


Vešović je zabio dva gola Dinamu, a ovaj Slaven Belupo vrijedan je tri boda. Odagnao je tamne oblake remija. Ali Crnogorac je jedan od najboljih »dodavača«, asistenta u HNL-u. Šest njegovih lopti suigrači su pretvorili u golove. Još uspješniji u tom poslu je »desni bek i krilo«, Ristovski. Najbolji u HNL-u nakon 25. kola, čak osam asistencija. Između »kumova« Ristovskog (8) i Vešovića (6), na službenoj ljestvici HNL-a, smjestio se talentirani mladi reprezentativac (prava desetka!), Majer (7).


Ristovski i Vešović imaju zajedničku želju, kao uostalom i svi navijači Rijeke, osvojiti šampionsku krunu. Oni će je ponijeti sa sobom u Budvu, gdje se 3. lipnja ženi Vešović, a kum na vjenčanju je, a tko će drugi, nego Ristovski. TGV s Rujevice će tako iz Varaždina (31. svibnja) i finala Kupa Hrvatske produžiti za – Budvu!


Zajedno su upisali 14 assistencija, po četiri su dodali Andrijašević, Gavranović i Mišić, što slikovito govori o snazi riječke momčadi. Četiri su igrača postigla čak 35 golova – Andrijašević (11), Gorgon (9), Bezjak (8) i Gavranović (7) potvrda su raskoši igre Rijeke. Nepredvidljivosti u fazi napada. Rijeka sa svojim stilom igre crpi energiju i lopte iz – kolektiva.