Rijeku rušio s Bečanima, a sada je pojačava: Donosimo sve što trebate znati o novom riječkom Brazilcu

Denis Frančišković

Foto Sanjin Strukić PIXSELL

Foto Sanjin Strukić PIXSELL

Igrač rođen 1995. godine u Sao Paulu je tipičan ofenzivac, može igrati na svim napadačkim pozicijama. Međutim, uža specijalnost mu je pozicija lijevog krila



Rijeka je dobila novog Brazilca, šestog u svojoj klupskoj povijesti, punim imenom Felipe Augusto Rodrigues Pires stavio je potpis na posudbeni ugovor s »bijelima« iz matičnog Hoffenheima do kraja sezone. I odmah uzeo svoj prepoznatljivi broj 95, te odradio preostale klupske formalnosti.


Riječ je o igraču koji je tipičan ofenzivac, može igrati na svim napadačkim pozicijama premda mu je uža specijalnost lijevo krilo. Ima 24 godine, vrijednost mu se prema Transfermarktu procijenjuje na 900 tisuća eura, a uglavnom je i Hoffenheima odlazio na posudbe. Nešto slično kao i Antonio Mirko Čolak koji je istim putem došao na Rujevicu, otkupljen i postao prvi napadač »bijelih«, trenutno s devet golova i prvi »topnik« momčadi s Rujevice.


Brza reakcija


Pires je karijeru počeo u Red Bull Brasilu, potom je igrao u mladoj U-19 momčadi Leipziga te u austrijskom drugoligašu Lieferingu. Slijedio je odlazak u Red Bull Salzburg i kupovina Hoffenheima za milijun eura. No, vrlo brzo je bio »osuđen« na posudbe u Frankfurt te u Austriju Beč u kojoj je i najbolje igrao, skrenuo pozornost na sebe zabivši 11 golova u 66 nastupa. Jedan od tih nastupa bio je i onaj na Rujevici kad su Bečani protutnjali Rijekom slavivši 1:4 u skupini Europske lige. Bio je to jedan od najtežih posrtaja »bijelih« na euro sceni, a Pires je bio jedan od ponajboljih igrača Austrijanaca. Zanimljivo, u tim najboljim danima vrijednost Piresu je iznosila 2.25 milijuna eura…



– Rođen 18. travnja 1995. godine u Sao Paulo– Visina 178 centimetara– Pozicija: lijevo krilo– Jača noga: desna– Ugovor s Hoffenheimom do 30. lipnja 2021. godine– Zabio 16 golova i upisao 19 asistencija za bečku Austriju u 95 nastupa– Zabio 11 golova i upisao 11 asistencija za austrijskog drugoligaša Liefering– Zabio 1 gol i upisao dvije asistencije za trećeligaša FSV Frankfurt– Zabio 2 gola u 15 nastupa za RB Salzburg– Zabio 1 gol i upisao 1 asistenciju u 11 nastupa za brazilsku Fortalezu– Četiri nastupa za brazilski Palmeiras


Brazilac je potom završio na novoj posudbi u Palmeirasu pa u Fortalezi od kuda preko Hoffenheima dolazi na Kvarner. U klubu su promptno reagirali nakon odlaska Puljića u Poljsku i tek treba vidjeti kako će se Pires prilagoditi na riječku sredinu. Rijeka je na lijevom krilu ostala bez Vuka koji je poslan na posudbu u Sered, a za tu poziciju koja je Brazilcu najprirodnija konkuriraju još Gorgon i Acosty. Cilj je vjerojatno zaoštriti konkurenciju u napadu, poglavito jer je riječ o polivalentom igraču. Sve će sigurno zahtjevati i drugačiji sustav igre nego što ga primijenjuje Simon Rožman u posljednje dvije utakmice.


Pires je već u nedjelju bio na Rujevici i pogledao ogled »bijelih« sa Slaven Belupom i kako ističe dojmovi su mu zasad jako pozitivni. Ostaje da se vidi u kojoj će mjeri pojačati Rijeku koja s ovakvim rosterom vapi za igračem posebnog štiha, poteza i atrakcije. »Bijeli« ih zasad donekle imaju u Andrijaševiću i Čolaku, no dojam je da momčadi nedostaje još ponešto »papra« i »dinamita«.


Moises i Heber


Kroz redove »bijelih« zasad je prošlo pet Brazilaca, a svakako najupečatljiviji trag ostavila su dva igrača – Moises i Heber. Obojica su bili zaštitni znakovi igre Riječana u svoje vrijeme. Moises kao motor vezne linije u razdoblju od 2013. do 2016. godine, Heber ubojitog trka i osjećaj za gol u vremenu od 2017. do 2019. godine. Ostala je upamćena Moisesova velika srčanost i ideja u igri, a u 62 nastupa zabio je i 12 golova, davši momčadi bitnu notu prepoznatljivosti i u 11 europskih utakmica. O Heberu ne treba trošiti riječi. Rijekini navijači o njemu sve znaju. Pokazao se kao pun pogodak nakon dolaska iz Slaven Belupa, njegovih čak 37 pogodaka u 84 nastupa često su bili odlučujući, ali i mala remek djela. Sve s dozom lepršavosti, atrakcije i vica, ono što nasušno treba Rijekinom napadu kao neka završna, fina glazura.


Još trojica igrača iz Brazila igrala su za Rijeku, ali nisu ostavila dubljega traga. Luiza Fernanda svi pamte po promašenom »ziceru« protiv Celte, Andre Luiz upisao je tek dva nastupa, a Sergio de Oliveira više je poznat po brazilskoj koloniji koja je svojevremeno okupirala Krimeju i Novalju nego po nekim upečatljivim izvedbama.


Što donosi Pires? Tek treba vidjeti koliko dobro je skautiran, kako će se uklopiti i u kakvom je stanju za tu nasušno potrebnu dimenziju više koju Rijeke.