Prva HNL

Rijeka učinkom na tragu najboljih dostignuća HNL-a: Šest bodova prednosti na pauzi jamči naslov prvaka

Ivan Volarić

Foto: Denis Lovrović

Foto: Denis Lovrović

Pod uvjetom da s dvije pobjede zaključe jesen, Riječani će na stanku s 87 posto osvojenih bodova. Identičan postatak bodova dvaput je osvojio »Dinamo«, a nadmašila jedino »Croatija« u sezoni 1996./97. (89 posto!)



RIJEKA Ukoliko ne dođe do nekog velikog iznenađenja, nogometaši »Rijeke« u preostala dva jesenska kola osvojiti će šest bodova, te svoju prvu, povijesnu titulu jesenskih prvaka, garnirati s najmanje šest bodova prednosti. Riječanima nakon gostovanja u Parku mladeži ove nedjelje predstoji i susjedski derbi s »Istrom 1961« na Rujevici, a »modrima« gostovanje na Poljudu kod »Hajduka« nakon ogleda s »Lokomotivom«.


Jasno je da se navijači »Rijeke« nadaju da će »modri« kiksati u Splitu, što bi u kombinaciji s dvjema pobjedama momčadi s Rujevice značilo i da će riječka prednost narasti. No, pod uvjetom da bodovni razmak ostane i na sadašnjoj razini, bit će to više nego dobra »zimnica« uoči proljetnog nastavka. Štoviše, HNL praksa pokazuje da je šest i više bodova prednosti jesenskog prvaka nad prvim pratiteljem bilo jamstvo za osvajanjem naslova. Jednom se to potvrdilo na primjeru »Hajduka« (1992.), a više puta u slučaju »Dinama«, koji je jednom čak na zimsku stanku otišao i sa 12 bodova prednosti (2007./08. nad Rijekom). Sve to, uz činjenicu da »Dinamo« nikada nije osvojio naslov ako nije bio prvi na polusezoni, na Rujevici mogu shvatiti kao veliko ohrabrenje, a posebno kada se uzmu u obzir još neki statistički pokazatelji.


Ukoliko svladaju »Split« i »Istru 1961«, nogometaši »Rijeke« postat će prva HNL momčad koja je u prvom dijelu sezone osvojila preko 50 bodova (52). S obzirom na to da neke momčadi to nisu mogle učiniti jer u prvom dijelu sezone nije odigran dovoljan broj kola, zgodno je usporediti postotak osvojenih bodova svih jesenskih prvaka. Pod uvjetom da s dvije pobjede zaključe jesen, Riječani će na stanku s 87 posto osvojenih bodova, što je uspijevalo rijetkim momčadima u prethodnih 25 izdanja HNL-a. Konkretnije, identičan postatak bodova osvojio je »Dinamo« u sezonama 2006./07. i 2005./06., a nadmašila jedino »Croatija« u sezoni 1996./97. (89 posto!). Suvišno je napominjati da su sve te momčadi glatko osvojile naslov prvaka. Elementarna matematika sugerira da su svi jesenski prvaci u HNL-u s preko 80 posto osvojenih bodova na kraju prvi prošli kroz ciljnu ravninu!