Vodič za navijače

Rijeka poručila navijačima: Ne bojte se domaćih navijača, bojte se domaćih cijena

P. N.

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina

Za njih se zna da su prijateljski raspoloženi i mirni. Štoviše, sportskih incidenata gotovo da i nije bilo od 2011. Naime, većina posjetitelja nogometnih utakmica u Sarpsborgu nogometom koji se igra, prije svega želi biti naprosto - zabavljeno. Ultrasi i bilo koji ekstremniji oblici navijanja u Sarpsborgu su nepoznanica, navode iz NK Rijeka.



Uoči utakmice koju će sutra igrati s norveškim Sarpsborgom, Nogometni klub Rijeka objavio je kratak vodič za navijače, koji će s “bijelima” na putovanje dugo oko dvije tisuće kilometara. Na sarpsborgški stadion, podsjetimo, nogometaši Rijeke trebali bi istrčati sutra u 20:45 sati, a nema sumnje da će s njima biti i vjerna pratnja – Armada.


– Jedno je bitno u startu, napominje se u vodiču, “za putovanje će navijačima svakako treba džeparac – i to bolje više, nego manje”.


Naime, stoji uz ovu napomenu, “osim što je Norveška jedna od najskupljih zemalja na svijetu, nije baš ni najbliža Hrvatskoj, tako da će prvi troškovi biti oni – putni”.




– Nakon što odredite svoju vezu sa Sarpsborgom, avionom je najbolje preko Venecije pa do Osla ili švedskog Gothenburga, te nakon što od tamo doputujete vlakom među otprilike 55 tisuća stanovnika Sarpsborga, odnosno oko 20 tisuća njih koji žive u samom centru, vrijeme je za odabir smještaja. Naši prijatelji iz Norveške savjetuju smještaj u jednom od obližnjih hotela: Scandic Sarpsborg hotel u centru grada za 700,00 do 800,00 kuna noć ili nešto jeftiniji Hotel 1016 Olav Digre gdje se cijene za noć kreću oko 600,00 kuna.


Što se tiče prehrane, savjetuju s Rujevice, “najpovoljnije ćete proći u tamošnjim trgovinama gdje je hrana višestruko povoljnija nego u lokalima”.


– Kad je riječ o lokalima savjet je da se držite onih koji se nalaze u neposrednoj blizini stadiona, do maksimalno deset minuta hoda. Naime, na toj se trasi nalaze pubovi i restorani za koje smo primili preporuku: O’ Learys koji će vam ponuditi pubovsku hranu tipa: quesadille, pečena krilca, roštilj, burgere, sendviče i salate, piše u “vodiču za Sarpsborg”.


Na desetak minuta šetnje od stadiona, navodi se nadalje, nalazi se i najbolji sushi bar u Sarpsborgu Solsia, a od restorana s preporukom na istoj relaciji nalazi se Egon koji će vam ponuditi različite vrste restorantske hrane. Ono što bi svim navijačima bilo zanimljivo jest lokal koji se nalazi na oko 12 minuta hoda od stadiona – Olsen’s Dickens, a zanimljiv je baš kao okupljalište navijača gradskog nogometnog kluba protiv kojeg HNK Rijeka i igra, preporučuje vodič.


Međutim, istaknuto je, “brige oko tenzija ili negativne navijačke atmosfere nema jer, naglašeno nam je – navijači Sarpsborga 08 nisu rabijatni”.


– Za njih se zna da su prijateljski raspoloženi i mirni. Štoviše, sportskih incidenata gotovo da i nije bilo od 2011. Naime, većina posjetitelja nogometnih utakmica u Sarpsborgu nogometom koji se igra, prije svega želi biti naprosto – zabavljeno. Ultrasi i bilo koji ekstremniji oblici navijanja u Sarpsborgu su nepoznanica, navode iz NK Rijeka.


Naravno, za malo provoda tu su i večernji pubovi i klubovi poput: Oppe og Nede, koji se nalazi na petnaestak minuta od stadiona, Bar 1016, Olav’s Pub udaljen oko pet kilometara od stadiona u kojem se možete čak i cjenkati, što je zapravo dobra vijest, jer cijene u Norveškoj sve su samo ne – smiješne.


– Naime, pivo od 0,3 ili 0,5 l platit ćete i do 80 kuna. Što se hrane tiče, 15 pilećih krilaca platit ćete oko 140 kuna, juhu oko 115 kuna, cijena cheesburgera može varirati od 150 pa do čak 195 kuna, a jeftiniji obrok u nekom boljem restoranu neće koštati ispod 190 kuna. Zanimljivost s Interneta: Norveška drži najviše cijene popularnog Big maca na svijetu, tamo ćete ga platiti 45 kuna! Zato, ako se uputite iz centra prema Olav’s Pubu na cjenkanje dobro je znati da jedan kilometar vožnje u taksiju košta oko 15 kuna, stoji u vodiču za navijače.


Najpovoljnije pivo, ali i najviše lokalne ekipe naći ćete u RB Pubu, navodi se u vodiču, “na pola sata hoda od stadiona, na drugom kraju grada”.


– Najpreporučljivije mjesto za večernji izlazak je Neptun Pub u kojem jedino upitno može biti to što ste navijač s obzirom da je ovaj pub u prošlosti imao iskustva s navijačima, očito ne najpozitivnija. Međutim, ako prođete – tamo će vam biti sigurno biti dobro jer Neptun slovi za jedan od najboljih gradskih pubova, iako mu naši domaćini iz gore navedenog razloga nisu dali visoku preporuku za posjet. Što se alkohola tiče, on se ne toči unutar stadiona, a konzumacija je ograničena i u noćnim klubovima, odnosno do 01:30, informira vodićč za navijače pripadnike Armade.


Osim u nogometu, navijači će moći razgledati ovaj zanimljiv, industrijski grad, koji se može pohvaliti britanskom arhitekturom, slapovima rijeke Glomme Sarpsfossen, odnosno najvećim slapovima u Europi s protokom vode od 577m3/s te Kulasparkom – idiličnim parkom s amfiteatrom, igralištem i paviljonom.


– Za kraj, na tribinama ovog stadiona koji prima 6.833 tisuća ljudi, vas će čekati 400 – tinjak mjesta. Nadamo se da će sva biti popunjena unatoč cijeni koju treba platiti za ovaj navijački izlet. Uostalom, dan ili dva brze hrane (oko 80 kuna po obroku) su jedna od opcija i mimo prijedloga naših domaćina koji teško mogu znati koja je razlika raditi za prosječnu hrvatsku plaću, u odnosu na prosječnu norvešku koja iznosi čak 26.000,00 kuna mjesečno, zaključuje se u vodiču za navijače. 


Iz NK Rijeke svojim simpatizerima koji će ih pratiti na daleki put preporučuju još da ne zaborave promijeniti i valutu, a službena norveška valuta je norveška kruna koja je tu negdje s našom kunom: 1Nkr – 0,77 kn.


Za kraj, stoji i upozorenje da putnici pripreme i adekvatnu odjeću, “jer temperatura ovih dana u Sarpsborgu noću pada do 15 stupnjeva, a danju se diže do 23 stupnja”.


Konačna poruka NK Rijeke navijačima glasi: “Sretan vam put i vidimo se u Sarpsborgu!”