Jadranski derbi

Rijeka nastavila niz nepobjedivosti s Hajdukom: Kek slavio i protiv sunarodnjaka Pušnika

Marko Cvijanović

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Splićani su produljili post bez pobjede nad riječkim rivalom na 16 uzastopnih utakmica i čak 1615 dana



SPLIT Nogometaši »Rijeke« uvjerljivo su  na Poljudu svladali »Hajduk«, sačuvali diobu vodeće pozicije s »Dinamom« i tradiciju novije povijesti jadranskih derbija.


Splićani su produljili post bez pobjede nad riječkim rivalom na 16 uzastopnih utakmica i čak 1615 dana! Otkad je Krešimir Balakov odnio s Kantride sav plijen 21. ožujka 2012. godine, »Hajduk« je u iduće četiri i pol godine osvojio samo šest od mogućih 48 bodova. Na Poljudu ništa novo, »Rijeka« je još jednom protutnjala splitskim travnjakom. Nikad lakše. Sasvim dovoljno za provokaciju riječkih navijača: »Vratite nam Hajduk stari, ovoga smo razj…..«.


Foto D. Škomrlj


Foto D. Škomrlj





Nedjeljni jadranski derbi najavljivan je kroz prizmu impresivna učinka Matjaža Keka koji za kormilom riječkoga prvoligaša nikad nije izgubio utakmicu protiv »Hajduka« (14 utakmica, devet pobjeda, pet remija) i naglašena rivalstva dvojice slovenskih stručnjaka na klupama klubova s različitih krajeva jadranske obale. Kontekst tradicije je, doduše, uvijek nezahvalno spominjati s obzirom na učestale mijene u objema momčadima. »Rijeka« je utakmicu počela bez šestorice igrača (Vargić, Lešković, Samardžić, Maleš, Tomasov, Balaj) koji su iznijeli teret posljednje pobjede na Poljudu (2:1, 24. travnja), a u momčadi »Hajduka« prvi sljedeći jadranski derbi u svom dvorištu dočekala su samo trojica istih igrača (Bilyy, Tudor, Ohandza).


Pa ipak, »Rijeka« je tradicionalno dominirala poljudskim travnjakom i kao rijetko kad do srži razgolitila slabosti u igri skromne splitske momčadi. Pobjeda Riječana u pitanje nije dolazila niti poslije vodećega pogotka »Hajduka« (Ohandza 13’) kao posljedice neodgovorne i neshvatljive reakcije u riječkom šesnaestercu Filipa Bradarića koji je, ničim izazvan, Ercega odgurnuo taman toliko da intenzitet odgurivanja izađe izvan okvira »remplanja«, niti uslijed izolirane pogreške u postavljanju riječkih nogometaša uoči Ismajlijeva utješna pogotka (66’).


Utakmica je u rezultatskom smislu realne okvire poprimila zahvaljujući golgeterskom instinktu Marija Gavranovića i Romana Bezjaka, ali u prvom redu zahvaljujući (pre)čestim propustima zadnje linije Splićana debelo ispod prvoligaške razine. Riječani su postigli četiri, a mogli barem još toliko pogodaka, o čemu svjedoče propuštene prilike pred Stipičinim vratima (Andrijašević 11’, 40’, Vešović 23’, Mišić 27’, Bezjak 54’).


Marijan Pušnik uoči utakmice je bez kompleksa priznao da je svojedobno odjenuo majicu na kojoj je pisalo »Kad narastem bit ću Matjaž Kek!«. Prva utakmica protiv Keka na »Hajdukovoj« klupi puno će toga reći o Pušnikovu nogometnom odrastanju. Niti je Pušnik dorastao Keku, niti ovakav Hajduk” “Rijeci”. Kraj priče.   


HAJDUK: Stipica, Juranović, Šimić, Bilji, Pejić, Savvas, T. Bašić, Tudor, Maganto, Erceg, Ohandza. 


RIJEKA: Prskalo, Ristovski, Mitrović, Elez, Žuta, Vešović, Mišić, Bradarić, Andrijašević, Gavranović, Bezjak.Sudac Fran Jović (Zagreb)

TIJEK SUSRETA


90’+3′ – Gotov je susret.


90′ – Igrat će se još tri minute nadoknade. Rijeka je nadomak slavlja u još jednom Jadranskom derbiju.


82′ – Umjesto Vešovića ulazi Čanađija.


80′ – GOOOL! 2:4 – Franko Andrijašević rješava sve dvojbe oko pobjednika i zabija za 2:4.


77′ – Hajduk je ostao s deset igrača na terenu. Šimić je izašao iz igre zbog krvarenja glave, a Pušnik je već napravio sve izmjene.


73′ – Sjajan udarac Bašića iz slobodnog udarca, Prskalo efektno odbija.


72′ – Pušnik daje sve u napad i uvodi već trećeg napadača. Umjesto lijevog beka Pejića u igri je napadač Said.


68′ – Nakon verbalnog koškanja žute kartone dobivaju Bezjak i Juranović.


66′ – GOOOL! 2:3 – Još nije gotovo. Na ubačaj Tudora Ismajli glavom zabija za 2:3.


62′ – GOOOL! 1:3 – Roman Bezjak postiže svoj šesti gol ove sezone. Akciju je započeo Andrijašević, dao za Vešovića koji dodaje s desne strane. Lopta se sretno po Rijeku odbija od Pejića, a Bezjak pored ukopanog Šimića postiže za 1:3. Obrana Hajduka je doista očajna, Rijeka nevjerojatno lako kreira prilike.


60′ – Potvrđena je službena brojka gledatelja – ima ih 10.307.


54′ – Bezjak na ubačaj Ristovskog neometan puca glavom preko gola. Pušnik radi novu izmjenu – umjesto neprimjetnog Maganta u igri je prvi put ove sezone Mađar Futacs. Hajduk nastavlja s dva napadača.


50′ – Gavranović se drži za mišić i ne može nastaviti igru, ući će Matei.



49′ – Rijeka igra čvrsti presing na zadnju liniju domaćina, Hajduk teško može iznijeti loptu preko centra.


48′ – Ubačaj Hajduka, Erceg s leđa glavom prebacuje loptu preko vrata.


46′ – Kreće drugi dio, bez promjena u sastavima.


45′ – Završilo je prvo poluvrijeme, “Rijeka” zasluženo vodi.


40′ – Andrijašević je izbio sam pred Stipicu, ali vrata Hajduka uspijeva dodirnuti loptu i odbiti je u korner.


39′ – Odbijenu loptu na 16 metara hvata Bašić koji tuče iz prve, ali srećom po Prskala, centimetar-dva od vratnice.


37′ – Nezadovoljni Pušnik vadi iz igre Ukrajinca Bilyyja, ulazi Ismajli.


35′ – GOOOL! 1:2 – Roman Bezjak zabija za vodsto Rijeke.


34′ – Novi kazneni udarac, ovaj put za RIjeku, nakon što je Bilyy rukama povlačio Ristovskog.


33′ – Udarac Gavranovića po zemlji hvata Stipica.


32′ – Sjajan udarac Ohandze iz okreta s 18 metara, ali spreman je Prskalo.


27′ – Mišić je pogodio gredu.


26′ – Slobodan udarac za Rijeku na rubu kaznenog prostora i žuti karton za Bilyyja.


25′ – Nakon početnog pritiska Hajduka, sad je Rijeka daleko opasnija, Uglavnom se igra na polovici Splićana.


24′ – GOOOL! 1:1 – Pritisak Rijeke okrunjen je pogotkom Gavranovića, koji nakon ubačaja Eleza pogađa glavom.


23′ – Kontra Rijeke nakon što je Bilyy izgubio loptu preko Vešovića, ali Juranović uspijeva otkloniti opasnost. Odmah u idućem napadu nova kontra i opet preko Vešovića po desnoj strani, Bilyy odbija u korner. Rijeka je očito primijetila da je Hajduk najranjiviji po lijevoj strani.


22′ – Duga lopta u kazneni prostor Hajduka, Mitrović prebacuje glavom, a Gavranović ne stiže na drugoj strani. Opasna situacija pred vratima Stipice.


18′ – Prodor Maganta zaustavlja pravovremenim uklizavanjem Prskalo


15′ – U prvih petnaest minuta igre, Hajduk je agresivniji i konkretniji.



13′ – GOOOOL! 1:0 – Hajduk je poveo golom Ohandze s 11 metara. Prskalo u jednu stranu – lopta u drugu.


12′ – Jedanaesterac za Hajduk. Nakon kontre koju je povukao Ohandza, Erceg je pao u kaznenom prostoru, a sudac Fran Jović vidio je povlačenje od strane Bradarića.


11′ – Andrijašević tuče s ruba kaznenog prostora, Stipica brani.


7′ – Prodor Rijeke okončao je ubačajem Bradarić, no u kaznenom prostoru Hajduka nema nikoga tko bi pričekao loptu.


4′ – Ohandza je jednom dugom loptom gurnut u priliku na desnoj strani, no onda šalje pklon loptu za Prskala.


1′ – Počinje susret. Prva s centra kreće Rijeka. Hajduk je odmah imao prvi korner, no obrana gostiju otklanja opasnost.


0′ – Do početka susreta ostalo je četrdesetak minuta, na tribinama Poljuda očekuje se maksimalno desetak tisuća gledatelja.


0′ – Objavljene su početne postave. U sastavu Rijeke iznanađenje je što od prve minute kreće bivši “hajdukovac” Franko Andrijašević, dok je momčad Hajduka potpuno ispremiješana. Od igrača koji su krenuli susret u Izraelu igra samo Grk Savvas, ali se Pušnik odlučio od prve minute u vatru gurnuti Ohandzu. Na klupi Rijeke priliku čekaju Sluga, Čanađija, Matei, Šofranac, Diyoke, Martić i Handžić, a kod Hajduka Grbić, Jefferson, Ismajli, Said, Futacs, Vojković, Ćosić.


0′ – Susret je imao svoju ružnu uvertiru u ranim jutarnjim satima, s tučnjavom navijača Rijeke i Hajduka na splitskoj rivi. Više o događaju pročitajte OVDJE: