Igraju u oba pravca

Rijeka je u Heberu i Čolaku dobila napadače koji ne bježe od odgovornosti

Orlando Rivetti

Nogometaši "Rijeke" upisali su šestu proljetnu pobjedu na teškom terenu u Koprivnici / Foto Darko JELINEK

Nogometaši "Rijeke" upisali su šestu proljetnu pobjedu na teškom terenu u Koprivnici / Foto Darko JELINEK

Heber nije zabio nijedan pogodak u tri utakmice, ali izuzetno puno radi prema nazad. Trči u oba pravca, zatvara prostore, zaustavlja suparničke igrače. Obavio je rudarski posao, stavio se u službu ekipe – kaže trener bijelih Matjaž Kek



RIJEKA – »Bilo me sram kako je moja momčad izgledala u prvom poluvremenu«, rekao je poslije utakmice do boli iskren Tomislav Ivković, trener poražene momčadi Slaven Belupa, koji je svojedobno, dok je bio u Lokomotivi, od Kekove Rijeke na Kantridi dobio šest komada (6:0).


Tada je mrežu Ivkovićeve momčadi čuvao Simon Sluga, trenutačno jedan od najboljih igrača Rijeke, koji je i u nedjelju imao nekoliko veoma dobrih obrana kada je Rijekina zadnja linija, ali i vezni igrači, počela puštati vodi. Trajalo je to petnaestak minuta, potom je Rijeka zagospodarila terenom, dirigentsku palicu uzeo je u ruke – Domagoj Pavičić. Još jedan Ivkovićev bivši igrač…


Ivković u depresiji, Kek u dobrom raspoloženju. Izuzetno zadovoljan, bez obzira na to što izvedba njegove momčadi nije bila na tragu one serije od četiri pobjede, prije utakmica s Hajdukom i Dinamom…




– U osam dana tri složene i zahtjevne utakmice, nismo uspjeli u onoj najbitnijoj u Maksimiru, dok smo u Koprivnici odradili na razini – Rijeke. Pokazali smo kako se glavom kontroliraju takvi suparnici. Zadovoljan sam jer je do izražaja došla kvaliteta igre, sustava i pojedinca – govori Kek.


Dva groma


Dva su groma iz vedra neba, uz nikakvu igru s obje strane u prvih pola sata, pogodila Koprivničance kada je kazaljka na satu trčala prema odmoru… Dvama pogocima Riječani su pokazali kvalitetu i snagu kolektiva. Nacrtali su na brzinu dvije akcije za dva gola. Drugi Acostyjev ovog proljeća i peti Čolakov, uz pet asistencija. Tri utakmice, osam dana, Split, Zagreb i Koprivnica, a Rijekin topnik, Brazilac Heber, ostao je na 15 golova. Trener Matjaž Kek, međutim, pun je hvale za svog napadača koji igra obranu bolje nego njegovi bekovi…


– Nije zabio nijedan pogodak u tri utakmice, ali izuzetno puno radi prema nazad. Trči u oba pravca, zatvara prostore, zaustavlja suparničke igrače. Obavio je rudarski posao, asistirao, jednom je pretrčao pola terena, stavio se u službi ekipe – zadovoljno trlja ruke Kek.


Jer u Heberu i Čolaku dobio je dva napadača koji ne bježe od odgovornosti, već su spremni u svakom trenutku pomoći suigračima.


Ivkovićev optimizam kažnjen je dvama golovima do odmora. Kek je dobio taktičku bitku. Koprivničanci su mislili da mogu krenuti agresivnije na Rijeku… Zagrizli su udicu, ostala im je u grlu.


Riječani su negdje nestali počekom nastavka, reći će Kek kako je očekivao pad, pa je tako kompenzirao maksimirski umor s Capanom od početka, a kasnije s Puljićem. Bingo!


– Naši vezni igrači, Grahovac i Pavičić, potrošili su se u Maksimiru. U Koprivnici ih je stigao umor, ali momčad je nakon toga sjajno reagirala. Dali smo treći gol, imali smo još nekoliko situacija. Ne pamtim kada sam mirniji dočekao kraj utakmice – uvjeren je Kek. Dok je Ivković razmišljao o samospaljivanju…


Autoritet


Protiv Slaven Belupa momčad Rijeke nametnula je snagu autoriteta i kvalitete. Kek je presretan kako Haber igra obranu, a Acosty je sve bolji i brži… Kaže da je na Rujevici puno naučio o tehnici, da je shvatio kako lopta mora uvijek biti brža… Zabio je gol, u nekoliko navrata napravio nered u suparničkim redovima.


Rijeka nastavlja borbu za drugo mjesto, o Dinamu će razmišljati kada stigne Hajduka… Ali utakmica je sva manje. Kek je opet stvorio respektabilnu momčad koj nakon ljeta može pokušati napasti skupnu fazu Europske lige. Predstoje još dva gostovanja, kod Rudeša, u petak u Kranjčevićevoj, pa kod Istre 1961 u utorak, za sedam dana.


Drugo mjesto je imperativno za prvaka države. Ako Brazilac Heber igra fazu obrane s Vešovićevim srcem, Matjaž Kek može kazati da je uspio već sada. Iako se počeo žaliti da će mu opet otići pet, šest igrača… Njegova trenerska sudbina.