Čudo s Rujevice

Rijeka je pod Igorom Bišćanom poletjela, sada može napasti Dinamo i titulu prvaka

Denis Frančišković

Igor Bišćan i Brazilac Heber/Foto R. BRMALJ

Igor Bišćan i Brazilac Heber/Foto R. BRMALJ

Na poluvremenu trener mi je rekao neka pucam ako budem u situaciji jedan na jedan jer imam sjajan udarac i ja sam to uradio. Poslušao sam ga. Hvala treneru, ha, ha.... – otkrio je Heber tajnu svojega pogotka



RIJEKA Preporođena »Rijeka« opet melje! Kao nekad pod Matjažom Kekom. Ali ipak, dojam je, s većom dozom opuštenosti, pa i samopouzdanja. Najkraći je to zaključak nakon subotnjeg »rastavljanja« ispuhane »Lokomotive« koja se u posljednjim kolima pretvorila u »parnjaču« i velikog povratka na drugo mjesto. »Bijeli« su pod vodstvom Igora Bišćana došli do već pete prvenstvene pobjede u nizu, šeste ukupno. U tom razdoblju ne znaju za poraz, a tek su jednom remizirali.


Posebno impresivne u hrvatskim okolnostima bile su posljednje tri pobjede, nanesen prvi poraz »Dinamu« (1:0), najbolja gostujuća utakmica i matiranje »Osijeka« u Gradskom vrtu (2:1) te nasvježija, već jubilarna deseta u nizu domaća pobjeda nad »lokosima« (3:0). Zanimljivo, zagrebački sastav koji je dugo bio na drugom mjestu, u posljednja četiri kola zaostao je za Riječanima nevjerojatnih deset bodova!


– Osjećao sam se kao da »Rijeka« na terenu ima tri igrača više! Natrčao sam se, uspuhao k’o budala. Ali Riječani su nas potpuno nadigrali, svaka ima čast na pobjedi, ona je apsolutna zaslužena – možda je najslikovitije dominaciju »bijelog stroja« dočarao Dejan Radonjić, napadač »lokosa« i već znani »ljubimac« riječkih navijača.


Samopouzdanje




Uz pohvale cijeloj momčadi, na travnjaku su ipak briljirala dvojica prvotimaca, Heber i Zoran Kvržić. Heber je zabio dva prekrasna pogotka od kojih je drugi bio ipak vrhunska majstorija i Brazilac je s ukupno devet golova osvanuo kao drugi strijelac lige. S golom manje od Komnena Andrića iz »Intera«…


– Bio je to sjajan dan za mene i moju momčad jer utakmica je bila jako važna, odlučivala je o drugom mjestu. Uspjeli smo, pobijedili i hvala navijačima koji su nas podržali, ali i mojim suigračima koji su dali sve od sebe za ovo slavlje – ustvrdio je vidno slavljenički raspoložen Brazilac.


Drugi gol bio je tipično brazilski, nekoliko minijatura, peta za petom pa potom odmjeren i točan dijagonalni udarac od vratnice. Dotad vrlo zapaženi vratar Grbić nije imao šanse…


– Na poluvremenu trener mi je rekao neka pucam ako budem u situaciji jedan na jedan jer imam sjajan udarac i ja sam to uradio. Poslušao sam ga. Hvala treneru, ha, ha…. – s osmijehom je zaključio Heber.


Zoran Kvržić zabio je svoj drugi prvenstveni pogodak, ali možda je čak veći dojam ostavila njegova asistencija kod prvog kada je majstorski poslao loptu na vrh peterca, a Heber još bolje sve pratio i glavom je samo spustio u mrežu.


– Pružili smo jednu dobru partiju i zasluženo osvojili tri boda. Posljednjih tjedana bilo je naporno, imali smo jače protivnike, ali eto na koncu ostvarili najbolji mogući učinak. Bila je ovo slična utakmica onoj u Kupu, istina, tamo smo u prvih dvadesetak minuta izgledali malo lošije. No, sada smo pružili maksimum, opravdali trenerovo povjerenje. Kad je samopouzdanje na vrhuncu i kad baš igramo svoju igru, dođe i forma. Tako i moje asistencije i golovi – istaknuo je Kvržić.


Zima i proljeće


Veznjak »bijelih« priznaje da se momčad da neki način preporodila.


– Sigurno da se nitko nije nadao da ćemo osvojiti ovoliko bodova u utakmicama otkada je došao novi trener. Ključ posljednjih uspjeha? Prije svega posljednja tri nastupa protiv »Dinama«, »Osijeka« i »Lokomotive«. Te susrete odradili smo jako dobro. Ništa, skupili smo glave, počeli smo malo više vjerovati u sebe i u to što radimo. To nam se isplatilo. Lov na »Dinamo«? Trebamo samo raditi iz utakmice u utakmicu. A onda ćemo vidjet gdje će nas to odvesti na proljeće – zaključuje Kvržić.


Sada je već i više nego jasno. »Rijeka« je pod Bišćanom naprosto poletjela. Toliko da ni sam Bišćan u to nije vjerovao! Momčad se razbudila, oslobodila grča i na pogon Hebera i Čolaka, koji su ukupno zabili 17 golova, učinila »Rijekinu« jesen kudikamo vedriju i spokojniju. A samo prije dva i pol mjeseca situacija je izgledala crno i bezizlazno, Europa nešto teško dostižno s tadašnjom igrom. A ovakva monilitna »Rijeka« može do kraja u sličnom ritmu možda i »zagorčati« život »Dinamu«. Proljeće je dugo, poneki »modri« kiks puno toga mijenja. No, to su već prevelika očekivanja o kojima ipak nije zabranjeno maštati. Zimska stanka dat će brojne odgovore. Prije svega kakva će »Rijeka« dočekati proljeće. Jer primjerice ovakav, subotnji Heber itekako mami kupce…