Dvoboj na Rujevici

“Rijeka je najbolje od svega”: Kekov jubilej “bijeli” proslavili s dva pogotka u mreži Splićana

P. N.

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

"Rijeka" u idućem kolu gostuje u Puli, dok "Dinamo" na Maksimiru dočekuje "Hajduk"



Matjaž Kek nije mogao na ljepši način proslaviti 200. utakmicu na klupi “Rijeke”. “Split” ni u četvrtom ovosezonskom susretu nije uspio postići pogodak “Rijeci”, no bitnije od toga je – “bijeli” i dalje zadržavaju prednost od četiri boda nad pratiteljima iz Maksimira.


Susret je definitivno prelomljen nakon otprilike sat vremena igre i krasne minijature Bezjaka i Gorgona, koji su u priliku gurnuli Vešovića. Polivalentni crnogorski bočni igrač smireno je plasirao loptu u donji lijevi kut nemoćnog Duke i povisio rezultat na 2:0, riješivši sve dvojbe oko pobjednika današnjeg dvoboja.


Samo minutu prije toga, Kek se odlučio za taktički potez koji se pokazao punim pogotkom – zamijenio je strane Gorgonu i Vešoviću.




“Split” se, barem u prvom dijelu pokazao prilično žilavim suparnikom, koji je u par navrata opasno zaprijetio Prskalu. Dapače, u prvih je 25. minuta imao čak i bolje prilike, a jednu od njih osujetio je u zadnji čas Elez koji je očistio loptu s gol crte nakon pokušaja Tomičića.


“Rijeci” je ipak trebalo 37 minuta da prvi put matira, danas vrlo solidnog vratara Duku. Prekrasan pogodak zabio je Gorgon, koji je okomiti ubačaj Martića primio na prsa i iz prve matirao Splićane.


“Rijeka” u idućem kolu gostuje u Puli, dok “Dinamo” na Maksimiru dočekuje “Hajduk”.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



RIJEKA – Stadion na Rujevici. Gledatelja 4.211. Sudac Matoc (Zaprešić) 7, Pomoćni suci: Modrić(Zagreb), Kožarec (Domaslovec). Strijelci: 1-0 Gorgon(37), 2-0 Vešović (59). Žuri karton: Maleš, Martić (Rijeka), Pešić (Split).RIJEKA: Prskalo 6,5, Martić 7 (od 88. Čanađija -), Elez 6, Župarić 6,5, Zuta 6, Maleš 6,5, Bradarić 7, Vešović 8, Andrijašević 65(od 90. Črnic -), Gorgon 7, Gavranović 6(od 55. Bezjak 6).SPLIT: Duka 6,5, Perković 6, Dupovac 6, Mikulić 5,5, Jakić 5,5(od 61. Škvorc 5,5), Boljat 6, Pavlovski 5,5(od 83. Baturina– ), Merajić 5,5, Ugrina 5,5, Pešić 5, Tomičić 5(od 65. Jovanović 5).

Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj


TIJEK SUSRETA:


90′ – Gotov je susret. Rijeka je upisala nova tri boda.


90′ – Igrat će se još tri minute. S tribina se ori “Šampioni, šampioni”.


85′ – Pokušaj mladog Baturine brani Prskalo.


79′ – Prodor Andrijaševića koji petom atraktivno vraća za Martića, no njegov udarac brani Duka.


76′ – Dalekometni pokušaj Bradarića Duka skreće u korner.


70′ – Nova dobra riječka akcija, Andrijašević se sada okušao s 20-ak metara, ali i on puca preko gola.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



65′ – Akrapović ubacuje još jednog napadača, pa će zadnjih 25 minuta umjesto Tomičića igrati Jovanović.


63′ – Opet pokušava Vešović, ali sada s preko 20 metara nije baš precizan.


59′ – GOOOL! 2:0 – Keku se isplatio taktički potez i zamjena strana Vešovića i Gorgona. Gorgon i Bezjak su izveli dupli pas, a Vešović lijepo plasirao loptu za svoj četvrti pogodak ove sezone.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



55′ – Umjesto Gavranovića, Kek daje priliku Bezjaku.


48′ – Novi dobar pokušaj Gavranovića s 15-ak metara, ali Duka opet brani.


45′ – Matoc je odsvirao kraj prvog dijela.


39′ – Vešovićev udarac Mikulić skreće u korner.


38′ – Odmah na drugoj strani pokušaj Ugrine.


37′ – GOOOL! 1:0 – Krasan gol Gorgona. Martić ga je pronašao dugom loptom, Gorgon primio loptu na prsa i iz prve probio mrežu Duke. Lakše se diše među “bijelima”


36′ – Gorgon je poslao okomitu loptu za Vešovića, koji je prosljeđuje dalje, a Andrijašević ne stiže zakucati praznu mrežu s dva metra.


34′ – Dosta nervozna igra oba sastava zadnjih nekoliko minuta, požutio je sada Maleš i neće moći igrati iduće kolo u Puli.


31′ – Iz daljine pokušava i Martić, ali ni njegov udarac nije pretjerano opasan po Duku.


29′ – Udarac Žute brani Duka.


25′ – Najveća prilika na današnjem susretu. Gavranović je snažno tukao s ruba kaznenog prostora, Duka obranio. Odmah prilika i na drugoj strani, Ugrina je pobjegao obrani “Rijeke” i opalio s 25 metara. Malo preko gola.


24′ – Period u kojem Split ima nešto više od igre. Najaktivniji je Tomičić, a sada je Pavlovski pucao malo preko gola Prskala.


21′ – Martić je ubacio na Gorgona, ali obrana Splita čisti.


17′ – Gorgon puca visoko preko vrata.


16′ – Perković je srušio Gavranovića na nekih 25 metara od gola Duke. 


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



12′ – Nakon kornera tuče Pešić, ali iznad gola. Izvan terena je Žuta koji je, čini se, kod prilike Splita prije dvije minute, nezgodno doskočio.


10′ – Velika prilika “Splita”. Pešić i Tomičić su povukli kontru, Tomičić prevario obranu “Rijeke” i Prskala, ali Elez čisti s gol crte.


9′ – Odlično je tukao Župarić, lopta je nezgodno odskočila pred Dukom, ali ju vratar “Splita” u drugom pokušaju ipak uspijeva uhvatiti.


7′ – “Rijeka” je otpočetka krenula prilično borbeno, iako zasad nema izraženijih prilika.


2′ – Prvi udarac iz kuta za “Rijeku” nakon što je po desnoj strani prošao Vešović. 


1′ – Počeo je susret, “Split” je krenuo s centra, ali Riječani su brzo presjekli prvi napad.


0′ – Rujevica nije puna. Zasad je na tribinama između tri i pol i četiri tisuće gledatelja.


0′ – Objavljeni su početni sastavi, u “Rijeci” je među prvih jedanaest i Ivan Martić. S klupe šansu čekaju Sluga, Čeliković, Kulušić, Čanađija, Matei, Črnic i Bezjak.