Pod riječkom urom

Rijeka je na Poljudu favorit

Orlando Rivetti

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

bez obzira na buđenje Hajduka, na seriju dobrih rezultata, Rijeka je u subotu na Poljudu – favorit! Znam one trenerske floskule da »nitko na našem terenu nije favorit« (Rujevici ili Poljudu, svejedno...), ali Rijeka sigurno ima što kazati i pokazati. S obzirom na četiri posljednje utakmice u kojima je složila momčad koja ima glavu i rep, svoj stil igre



Hajdukovci su dodirnuli nebo kada su drugog dana posljednjeg mjeseca prošle kalendarske godine svladali (2:1) Rijeku na Rujevici. Razumljivo, jer im to nije pošlo za rukom u prethodnih 20 međusobnih ogleda, a u tom su razdoblju promijenili desetak trenera, nekoliko predsjednika, direktora, nekoliko cijelih momčadi.


Osamnaest je puta nepobijeđen ostao Kek, a dvaput njegov prethodnik Scoria. Zanimljivo je da Matjaž Kek nikada nije izgubio na Poljudu. U posljednjem nastupu glatko je s 2:0 svladao Carrillov Hajduk dvama pogocima Hebera!


Damir Mišković je svoju fantastičnu seriju od četiri trofeja u šest godina, započeo porazom od Hajduka dan nakon ustoličenja (minus tri…). Bila je to posljednja utakmica Bugarina Balakova. Miškovića su Splićani podrugljivo tješili, tapšala ga po ramenu i dijelili savjete. Očito je dobro naučio lekciju, jer šest godina, 20 utakmica, do posljednje, nije izgubio od Hajduka!




Hajduk je trenutačno bod ispred Rijeke. S novim trenerom Kopićem dobili su novu fizionomiju igre, imaju svoj prepoznatljiv stil koji donosi rezultat. Izborili su finale Kupa koja će se igrati u Vinkovcima 23. svibnja i sada čekaju suparnika. Dinamo i Rijeka drugi će polufinalni susret odigrati iduće srijede u Maksimiru. Ako Riječani uspiju preskočiti tešku prepreku, pobjeći iz lavovskih maksimirskih ralja, Rijeka i Hajduk mogli bi dati dodatnu draž prvenstvu. Sastali bi se, naime, 19. svibnja na Rujevici u borbi za bodove, utakmici koja će vjerojatno odlučivati o drugom mjestu, a četiri dana kasnije boriti se za Rabuzinovo sunce.


Subotnji jadranski derbi mogao bi biti najzamljiviji od Miškovićeva i Kekova razdoblja. Prošla su, naime, vremena, kada su se riječki navijači (ne samo oni…),  nakon pobjeda nad Hajdukom govorili kako se prvenstva osvajaju na »malim utakmicama«. Danas Hajduk ima respektabilnu momčad koja točno u svakom trenutku zna što joj je činiti. Odnosno, taktički je besprijekorno posložena i nitko ne smije iskakati iz Kopićeva sustava. Taktika i veliko srce najjače su Hajdukovo oružje za susret s Rijekom, koja je objektivno kvalitetnija momčad.


Momčad u stvaranju je Rijeka, ali su stručnjaci za mercato. Juričić i Mance još jednom doveli su karakterne i kvalitetne igrače, koji su spremni naporno raditi i žrtvovati se za suigrača u službi kolektiva. Matjaž Kek složio je prije nego što se objektivno očekivalo »razigranu momčad«, koja je upisala četiri pobjede zaredom, zabila čak 15 golova!


Znate kada je Rijeka posljednji put poražena na Poljudu? Sedmog kolovoza 2011. godine dok je trener bio Horvat. Prije njega momčad su vodili Ištuk, Skočić i Scoria… Bilo je to posljednje razdoblje prije dolaska Damira Miškovića, zapravo njegovi počeci u drugom dijelu sezone. U tom su razdoblju HNK Rijeka na životu držali samo dva čovjeka, pokojni predsjednik Robert Komen i gradonačelnik Vojko Obersnel. Ostali su pobjegli poput miševa s broda koji tone… Da nije bilo Komena i Obersnela spasitelji, Volpi i zaklada Social Sport, te Damir Mišković ne bi imali na čemu graditi čudesnu priču o dvostrukoj kruni koja je stigla na Rujevicu prošle kalendarske godine. Komenove priče o inozemnom investitoru su se ismijavale… Obersnel bi vjerojatno sam sebe morao prijaviti za (ne)djela finaciranja Rijeke, kada se živjelo na tvrdom kruhu i crnoj salami. Sada se svi ukrcavaju na pobjednički vlak… Zasjalo je Miškovićeve sunce nad Rijekom!


Zbog toga, bez obzira na buđenje Hajduka, na seriju dobrih rezultata, Rijeka je u subotu na Poljudu – favorit! Znam one trenerske floskule da »nitko na našem terenu nije favorit« (Rujevici ili Poljudu, svejedno…), ali Rijeka sigurno ima što kazati i pokazati. S obzirom na četiri posljednje utakmice u kojima je složila momčad koja ima glavu i rep, svoj stil igre.