Polufinale Kupa

Rijeka danas na Maksimiru traži vizu za finale s Hajdukom; Kek: Idemo po pobjedu

Orlando Rivetti

Protiv Dinama izvedba mora bit savršena da bi se došlo do pozitivnog rezultata. Do pobjede! Jer pozitivan rezultat je bio i na Poljudu, 1:1, ali malo za Maksimir... - Matjaž Kek / Snimio Roni BRMALJ

Protiv Dinama izvedba mora bit savršena da bi se došlo do pozitivnog rezultata. Do pobjede! Jer pozitivan rezultat je bio i na Poljudu, 1:1, ali malo za Maksimir... - Matjaž Kek / Snimio Roni BRMALJ

Rezultat je uvijek plod nečega što se događalo na igralištu. Želim da moji igrači imaju takav gard i pristup. Motiv i želja postoje, a protiv Dinama izvedba mora biti savršena da bi se došlo do pozitivnog rezultata. Do pobjede! – kaže Kek



RIJEKA Dinamo – Rijeka u Maksimiru. Jedna utakmica, devedeset ili 120 minuta, možda i jedanaesterci da bi se dobio pobjednik i drugi finalist Kupa Hrvatske koji će 23. svibnja igrati u Vinkovcima protiv Hajduka za Rabuzinovo sunce.


Rijekin trener, Matjaž Kek, je već nakon remija u Splitu najavio da Rijeka u Maksimir ide po – iznenađenje. Tražiti pobjedu protiv uvjerljivog lidera HNL-a. Zagrepčani će biti dodatno motivirani nakon što su na Rujevici izgubli 1:4 u posljednjem susretu za prvenstvena bodove, a za kormilo je došao i novi trener, Nikola Jurčević.


– Kod žrijeba smo znali da ćemo morati pokušati do finala preko najteže i najviše prepreke, Dinama u Maksimiru. Igra se jedna utakmica, eliminacijska pa ne vidim razloga nečijem zgražanju kada najavljujemo da želimo prolaz. Da je naš cilj igrati protiv Hajduka u Vinkovcima.




Riječani su u subotu imali tešku ratničku utakmicu na splitskom Poljudu. Pocrvenio je Čolak, nema pravo nastupa, ostali?


– Nije u konkurenciji Prskalo, virozan je Sluga, tako da se lako može dogoditi da brani David ili mladi Pandur koji je blistao na turniru u Viareggiju. Kupujemo vrijeme, vidjet ćemo što će pokazati zdravstveni bilten. Ostali su igrači spremni za nastup. Župarić je trenirao i zauzet će svoje mjesto.


Samo jedan cilj


Koja je razlika između prvenstvene i Kup utakmice?


– Nikakva! Jedino što kup-utakmica može trajati pola sata dulje i može se odlučiti s bijele točke ako je neriješeno. Eliminacijska utakmica, jedna jedina. Neće valjda biti cilj – ne proći dalje. Koliko je to realno, teško je reći. Znamo da je Dinamo favorit u Maksimiru, ali probat ćemo napraviti sve da budemo ti koji će igrati finale.


U kojoj se mjeri Dinamo s novim trenerom Nikolom Jurčevićem može promijeniti u odnosu na prošlu utakmicu?


– Vjerojatno nisu uspjeli odraditi određenu količinu treninga zajedno. Bila je stanka, puno je njihovih igrača bilo u državnim selekcijama. Jurčević je dijete Dinama, za sobom ima izuzetnu karijeru kao trener u tandemu sa Slavenom Bilićem. Gledao sam njihove treninge, znam koliko je znanja u novom treneru Dinama.


U Splitu je bila teška fizička utakmica, vjerojatno se igrači osjećaju kao da su istovarili vagon vreća s cementom. Koliko mogu odgovoriti vašim zahtjevima u Maksimiru?


– Od njih očekujem samo jednu reakciju, moraju biti bolji onog trenutka kada dođu u posjed lopte. Zadovoljan sam bio s blokom, nismo Hajduku dozvolili da dođe u neku prigodu, nakon toga nije bilo mirnoga i kvalitetnog izlaska, nije bilo pas igre… Na tom planu igre tražim konkretne odgovore. Za ostalo ne brinem.



Srđan Grahovac postao je bitna karika na sredini terena. U tandemu s Bradarićem odrađuje veliki posao u oba pravca. U srijedu navečer čeka ga bitka s Ademijem na sredini terena… – Jedna utakmica, bez popravka. Nema nepoznanica, ekipe se dobro poznaju. Sigurno će biti nekih taktičkih detalja o kojima će šef odlučivati. Cilj je ulazak u finale. Spremni smo  baciti srce na travnjak. Snagom kolektiva možemo uspjeti. Vjerujemo u svoj kvalitet, u svoj rad. Koncentrirani smo samo na svoju igru. To će biti presudno.Povremeni reprezentativac BiH, ponikao u Borcu iz Banjaluke, a igrao za Rapid iz Beča i Astanu, izbjegao je odgovor na upit gdje je teže igrati, u Travniku ili u Splitu. – Dugo nisam bio u Travniku…Svojedebno je izjavio kako je u BiH najteže igati u Travniku.


Zadovoljni ste kako ekipa raste?


– Jesam! Zadovoljan sam kako se ponašaju. Ali i prije utakmice koliko su željeli pozitivan rezultat. Znao sam da neće biti jednostavno. Znam kakva nas utakmica očekuje u Maksimiru. Dinamo je ekipa koja ima posjed lopte, izuzetno kvalitetne pojedince prema naprijed. Igrače koji riješavaju situacije jedan na jedan. Ako ne budemo imali brzo i kvalitetno zatvaranje, transformaciju u oba pravca, mogli bismo gadno nastradati. Rezultat je uvijek plod nečega što se događalo na igralištu. Želim da moji igrači imaju takav gard i pristup. Motiv i želja postoje, a stvaranje igre ide sporije. Protiv Dinama izvedba mora bit savršena da bi se došlo do pozitivnog rezultata. Do pobjede! Jer pozitivan rezultat je bio i na Poljudu, 1:1, ali malo za Maksimir…


Kvaliteta


Hendikep je neigranje Čolaka. Donosi agresiju, pritisak, zadrži loptu…?


– Čolak je značio jedan od načina igre u našoj formaciji. Zna se tko će ga zamijeniti, postoji redoslijed. Ali, ako me na treningu netko uvjeri u drugo rješenje, neću ga odbaciti… Čolakov udio u ekipnom napadanju suparnikove zadnje linije je ogroman i zbog toga sam ljut na način njegove eliminacije.


Ovosezonski Dinamo ima više slabih točaka od prošlosezonskog?


– Rijeka je prošle sezone bila dominantna. Dinamo je sada dobio puno s Gavranovićem. Lopta prema naprijed – Olmo, Soudani, Gavranović, Hajrović, pa ona dva beka na bokovima, to je kvaliteta. Razigrao se Ademi. Dinamo ima kvalitetnu momčad.     


Nećete o suđenju s Poljuda. Drugi žuti Ismajila, nije prikazano isključenje Čolaka…?


– Sve ste rekli. Za mene je sve bez veze… Rekao sam Čolaku da kako može napraviti tako glupi karton. Valjda svi vidimo…


I na kraju podvukao.


– Idemo dobiti Dinamo!