Uoči derbija

Rijeka čak šest godina nije bodovno toliko zaostajala za modrima. No nije bez šansi

Denis Frančišković

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Benfica je u ovom trenutku za Bjelicu i društvo puno važniji zalogaj nego prepolovljena Rijeka. I tu možda leži riječka šansa. Rijeka je ove sezone jedina pobijedila Dinamo. Puno toga ovisi hoće li Bjelica poslati »euro« ili HNL »trupe«



RIJEKA Sudar Dinama i Benfice ovog četvrtka potpuno je, barem zasad, bacio u sjenu predstojeći derbi »modrih« i »bijelih« u Maksimiru. Zagrepčani plove na lovorikama Europe, najuspješnijih nastupa u posljednjih pola stoljeća, Riječani su pak zaokupljeni svojim problemima, prije svega ozljedama.


I dok Nenad Bjelica na raspolaganju ima dvije jako dobre momčadi, onu jaču za Europu i onu nešto slabiju za HNL, Igor Bišćan ne može posljednjih tjedana skupiti niti dovoljno igrača za trening. Dovoljno je reći da je zagrebački stručnjak na klupi »bijelih« u svih šest novogodišnjih utakmica imao uvijek drugačiju startnu postavu! Bjelica i Bišćan, očekivano, u sasvim su drugačijim razmišljanjima, Dinamo i Rijeka ove su sezone, zahvaljući izvrsnim nastupima »modrih« i nekompletnosti riječkog kadra dva sasvim različita nogometna svijeta.


Trica na Kantridi 




Dinamo suvereno ove sezone vlada domaćom ligom, mnogi su već odavno proglasili prvakom, dok Rijeka, unatoč slabijoj igri, zaslužuje čestitke. Prije svega na marljivom skupljanju bodovne bilance koja, koliko god porazna bila u odnosu na »modre«, ipak Bišćanovoj momčadi zasad osigurava popriličnu stabilnost drugog mjesta.


Podvuče li se crta nakon 23 kola, Dinamo bježi Rijeci 14 bodova, a nakon toliko rundi Zagrepčani su bježali isto toliko bodova »bijelima« već davne 2013. godine! Zanimljivo, Rijeka je tu sezonu završila kao treća iza Dinama i Lokomotive, a u dva tadašnja susreta do 23. kola i jedni i drugi su ostvarili visoke pobjede. Prvo je Rijeka slavila na Kantridi 3:0 golovima Cesarca, Weitzera i Kreilacha i to protiv kakvog Dinama. Onog u kojem su igrali Vrsaljko, Pivarić, Vida, Ademi, Brozović, Sammir, Čop… U zagrebačkom uzvratu bilo je potpuno drugačije, 4:1 za Dinamo golovima trostrukog strijelaca Čopa i Krstanovića, dok je Benko, tada najbolji klupski strijelac s 18 golova, zabio za Rijeku.


U prva dva susreta ove sezone Rijeka je uspješnija, u Maksmiru je izvukla remi odigravši 1:1 (Gavranović, Raspopović), na Rujevici »modri« su doživjeli jedini dosadašnji poraz golom Čolaka.


U posljednjih sedam sezona nakon 23 kola Rijeka je bila zamrznuta iza Dinama na i minus 12, ali zanimljivo baš u tom kolu dobila je »plave« 4:1 golovima dvostrukog strijelca Hebera, Pavičića i Puljića, nakon što je goste u vodstvo doveo Gavranović i zaradio uobičajenu »porciju« zvižduka, kako kod gola, tako kod izlaska s travnjaka.


S druga strane Rijeka je najbolje stajala u slavljeničkoj godini sezone 2016/17. kada je u ovoj fazi prvenstva imala šest bodova viška ispred Dinama i čak 20 od Hajduka. U sezoni 2015/16. Rijeka je bila u minusu od pet bodova, a i tu su Dinamo i Rijeka igrali baš u 23. kolu kada su »modri« slavili 3:0 golovima Soudanija (2) i Sigalija.


Dominacija 


Dvije sezone ranije Rijeka je dvaput u nizu bila »zamrznuta« na minus 11…


Dinamo i Rijeka dva su kluba koja posljednjih godina dominiraju hrvatskim nogometom, »modri« su četiri puta osvajali naslov i jednom bili drugi, »bijeli« su četiri puta bili drugi i jednom prvaci. Posljednjih godina bile su to uglavnom ravnopravne utakmice koje su krojile gornji dom hrvatskog nogometa. To je slučaj i ove sezone koliko god Rijeka bila prošarana ozljedama…


No, Dinamo je ove sezone »prerastao« HNL koji igra s drugom momčadi koju će prema svemu sudeći suprostaviti i Rijeci. Puno će svakako ovisiti o ishodu sraza s Portugalcima, u »najgorem« slučaju za Bišćana to može biti neka kombinirana momčad. Benfica je u ovom trenutku za Bjelicu i društvo puno važniji zalogaj nego prepolovljena Rijeka. I tu možda leži riječka šansa. Uostalom, Rijeka je ove sezone jedina pobijedila Dinamo, a posljednje četiri međusobne utakmice triput je pobjeđivala. Zadnji maksimirski sraz riješio je Acosty (0:1) u travnju prošle godine. Dinamo je posljednji put u Maksimiru slavio u listopadu 2017. golovima dvostrukog strijelca Soludanija i Mora (3:1).


Poredak nakon 23 kola po sezonama


2018/19.


1. Dinamo…….58


2. Rijeka…….44


3. Osijek…….41


2017./18.


1. Dinamo…….53


2. Hajduk…….44


3. Rijeka…….41


2016/17.


1. Rijeka…….61


2. Dinamo…….55


3. Hajduk…….41


2015./16.


1. Dinamo…….51


2. Rijeka…….46


3. Hajduk…….42


2014/15.


1. Dinamo…….59


2. Rijeka…….48


3. Lokomotiva…35


2013/14.


1. Dinamo…….53


2. Hajduk…….47


3. Rijeka…….42


2012/13.


1. Dinamo…….51


2. Hajduk…….39


3. Rijeka…….37