Osvrt O. Rivettija

Riječani naivno utrčali u omču Rudežana

Orlando Rivetti

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Nije Kranjčevićeva mjesto nesreće nogometaša Rijeke, poglavito Matjaža Keka. Dapače, prije pet godina na istom travnjaku Kek je svladao Ćiru Blaževića, Zagreb je ispao iz lige, a Riječani su čekali ishod susreta u Zadru, gdje je domaćin remizirao sa Splitom i Rijeka je otišla u Europu. Bilo je to 11. Kekova utakmca na klupi Rijeke… Da nije bilo Kranjčevićeve ne bi bilo ni Stuttgarta…Jučer su Riječani zasluženo poraženi jer nisu dovoljno ozbiljno shvatili Kekova upozorenja da je Rudeš druga momčad u odnosu na prvi dio sezone. Kako drukčije objasniti činjenica da su dobili dva gola u prve četiri minute. Dvaput je obrana zaplesala (kakav taktički nered !) kao šleper s ćelavim gumama na zaleđenoj jezeru… Ranjivost iz prekida igre nije novost, kod prvog gola, ali kod drugog je nekoliko igrača otišli po – ćevape… Dvaput su se Riječani vraćali na minus jedan. Heber se iskupio za promašaj u prvoj dionici, a Pavičić je izveo još jednu majstoriju, pogodio kut sa 25 metara, postigao četvrti gol u proljetnom nastavku. Ali što vrijedi kada su na kraju primili četiri komada (?), tri manje nego u prethodnih osam proljetnih utakmica! Vraćali su se u igru dvaput dok nakon malo više od sat vremena nisu dobili potvrdu da nisu omiljeni kod sudaca. Dobili su (Župarić), četvrti crveni proljetni karton, i naravno sve garnirano kaznenim udarcem kojega ne bi dosudio ni Oliver, Juventusov krvnik u Madridu. Crveni kartoni i jedanaesterci su ono na što se treba kladiti kada igra Rijeka. Protiv Riječana, naravno. Rudeš je ostao bez igrača tri minute prije kraja, Rijeka je posljednjih pola sata bila s čovjekom manje. Razdoblje kada je prestala igrati, ako je do tada imala nekakvu ideju kako vratiti stvari na svoje mjesto.

Matjaž Kek je nakon pola sata igre napravio jednu zamjenu (Leovac), odnosno četiri promjene pozicija igračima na terenu. Zuta se vratio lijevu stranu, Capan je postao bek, Pavičić je zaigrao u paru s Grahovcem, Puljić je poslan na prostor iza Čolaka, koji je u nastavku zamijenjen s Gorgonom… Kek je miješao karte, preslagao momčad. Dobio je nekoliko akcija, dva gola, ali nije mogao iskontrolirati nered u fazi obrane. Istina, zalutali metak bila je ona lopta za Budimira kod trećeg gola, ali… Obrana Rijeka imala je jučer više rupa od ementalera. Riječani su dotučeni do nogu nakon što su u prethodnih šest utakmica upisali pet pobjeda i jedan remi. Pristup, ulazak u utakmicu… Kao da su se pripremali u obližnjoj krčmi. Ušli su u utakmicu tako da su dobili dva smiješna gola, a kada su krenuli sve popraviti, u drugom poluvremenu, kapitulirali su treći put nakon četiri minute igre.


Kazneni udarac sigurno nije bio. Da ga Bel nije izmislio ne bi bilo ni isključenja, Rijeka bi vjerojatno nadoknadila manjak od jednog gola. Što bi bilo kad bi bilo… Činjenica je da je Rijeka imala puno slabosti, previše kratkih spojeva, nestajalo je struje u komunikaciji, koliko je pobjeda agresivnih i tvrdih Rudežana zaslužena. Znali su od početka do kraja što žele i kako napraviti senzaciju. Riječani su im pomogli…


O suđenju? Što je Rijeka očekivala nakon smiješnog priopćenja poslije lakrdije u Maksimiru? Suci isključuju Riječane i dosuđuju kaznene udarce. Tko tvrdi da nisu hrabri?