Sve u svojim rukama

Riječani imaju još sedam koraka do naslova ili – deset i pol sati do ulaska u rajske doline Maksimira

Orlando Rivetti

Opet na potezu - Nogometaši "Rijeke" nakon pobjede nad "Splitom" / Foto Damir ŠKOMRLJ

Opet na potezu - Nogometaši "Rijeke" nakon pobjede nad "Splitom" / Foto Damir ŠKOMRLJ

"Rijeku" do osvajanja naslova prije posljednje utakmice dijeli još sedam koraka, odnosno 10 i pol sati igre. "Dinamo" do one posljednje utakmice s "Rijekom" ima nešto složeniji raspored, ali... "Rijeka" u rukama ima jednu kartu – sedam pobjeda!



RIJEKA – »Rijeka« je prosula dva boda u Splitu (1:1), »Dinamo« je u proljetnom nastavku jedini remi upisao na Rujevici i produžio nadu da bi na kraju ipak mogao obaviti pretjecanje. Sa startnih »plus 6« u proljetnom nastavku, »Rijeka« je osam kola sačuvala prednost od jedne pobjede i jednog remija (plus 4). Moglo je biti i više da »modri« nisu iz rukava izvukli »jokera« – Soudanija. Trinaest pobjeda i jedan remi upisali su Riječani na Rujevici ove sezone. Iz vrše im je pobjegao jedino »Dinamo«. »Modri« su prijetili praznim puškama, »Rijeka« ih je razoružala do odmora, ali nije uspjela materijalizirati svoju bolju igru. Pokazala je, međutim, upravo na toj utakmci, koliko je kvalitetnija momčad od još uvijek aktualnog prvaka »Dinama«.


»Rijeku« do utrčavanje u rajske doline Maksimira, osvajanja naslova prvaka prije posljednje utakmice, dijeli još sedam koraka (»Istra 1961«, »OSIJEK«, »INTER«, »Lokomotiva«, »HAJDUK«, »Slaven Belupo«, »CIBALIA«), odnosno deset i pol sati igre. »Dinamo« do one posljednje utakmice s »Rijekom« ima nešto složeniji raspored, ali… Pustimo vanjske sile i nepravde. »Rijeka« u rukama ima jednu kartu – sedam pobjeda! Teško, uvijek je složeno pobijeđivati u serijama, ali Riječani su ove sezone pokazali da imaju snage i – moći. Imaju uglazbljeni orkestar. »Dinamov« raspored nudi »HAJDUK«, »Slaven Belupo«, »CIBALIJU«, »Inter«, »Split«, »ISTRU 1961«, »Osijek«. Naravno prije »Rijeke«. Zajedničko im je gostovanje u Koprivnici, na skliski teren vrlo dobrog trenera Željka Kopića. »Rijeka« je posljednji poraz doživjela upravo u Koprivnici, prije godinu dana u polufinalu Kupa (0:3), nakon utakmice bez golova u prvenstvu… U koprivama se kuje titula.


Bez Maleša


Pet od šest remija »Rijeka« je upisala na gostovanjima. Igra puno lakše i jednostavnije na svojem biljarskom stolu Rujevice. Na oranicama je teže držati visoku tehničku razinu jake individulanosti stopljene u kolektivno razmišljanje. Prvu od sedam pobjeda do »Dinama« nogometaši »Rijeke« tražit će sutra na pulskom travnjaku stadiona Aldo Drosina, legendarnog igrača i trenera »Istre«. Drosina je jedan od onih travnjaka koji se brzo »raspadne« i postaje krumpirište. Sumnjam da se nešto promijenilo…




Neće biti Maleša zbog trećeg žutog kartona, ali se vraća Mišić. Matjaž Kek će opet imati na raspolaganju »mozak« sredine terena odakle kreće igra s puno brzih dodira lopte ili se dugim loptama Bradarića i Mišića traže napadači. U susretu sa »Splitom« nije bilo ozlijeđenog Ristovskog. Oporavlja se, ali ako ne bude još spreman, Martić je tu, pokazao je kvalitetu. Švicarski Bosanac proširio je broj igrača zbog kojih Kek ne može spavati…


Trebat će Keku puno svježih igrača u ovoj završnici HNL-a, u kojoj je za Riječane svaka utakmica finale Champions League. Od danas do petka Riječani će, osim toga, odigrati čak tri utakmice. Sljedeće dvije, nakon sutrašnje s »Istrom 1961« u Puli, su na Rujevici. U utorak protiv »Osijeka« te u petak s »Interom«. Tri utakmice od kojih se od Riječana traže tri pobjede, a nakon toga počinje prava kušnja – »Lokomotiva« u Kranjčevićevoj. Tamo gdje će svi istrčati s isukanim mačevima.


Sutra Matjaž Kek ne bi trebao imati previše dvojbi. Ako ne bude mogao igrati Ristovski uskočit će Martić. Ostalo je uigrano i standardno. Prskalo će čuvati vrata protv svojih (jedini je Istranin u dresu Rijeke), u zadnjoj liniji su Ristovski, Elez, Župarić i Žuta, dva zadnja vezna su Bradarić i Mišić, a iza jeding napadača Gavranovića posložit će Vešovića, Andrijaševića i Gorgona.


Jedan poraz


Čak 39 golova postigli su Andrijašević (13), Gorgon (11), Bezjak (8) i Gavranović (7) ove sezone. Ristovski (8) i Vešović (7) prvi su dodavači HNL-a, ali blizu su Gavranović i Mišić (5), te Andrijašević (4). Raskoš igre prema naprjed kao jamstvo uspjeha.


Kek je jednom izgubio u Puli u devet utakmica, 2013. godine kada je Hadžić pogodio rašlje s 20 metara četiri minute prije kraja… Zanimljivo je da je trener domaćih Marijo Tot, bivši drugi trener »Rijeke«, vodio momčad »bijelih« s Robertom Rubčićem (2008). Magistar je kineziologije, peti trener ove sezone za kormilom »Istre« u susretima s Riječnima. Panadić (1), Šusnić (1), G. Tomić (15) i Darko Sudar-Raić (3), vodili su prije Tota sastav »Istre«. Puljani su posljednji pogodak Riječanima na Drosini zabili prije četiri godine (u rujnu 2013.). Zabili su Franjić i Križman u pobjedi »Rijeke« 2:3.


Žestoka će biti i sutrašnja utakmica. Marijo Tot posložio je novu momčad koja želi obraniti peto mjesto, biti odmah do najboljih. Kvaliteta je, međutim, na strani »Rijeke«, vodeće momčadi HNL, bez poraza. Sve osim pobjede »Rijeke« bilo bi iznenađenje. Na potezu su Riječani, o njima najviše ovisi ishod. Moraju potvrditi da mogu do sedam uzastopnih pobjeda do – Maksimira. Posljednju utakmicu odigrati s osmijehom na licu, smijući se svima koji im uporno podmeću klipove, nastoje ih zaustaviti na putu do naslova.