Osvrt Orlanda Rivettija

Raspjevana Rijeka ponudila tortu čistog užitka

P. N.



Goropadna, moćna i razigrana Rijeka ponudila je na Rujevici nogometni spektakl. Do vrha napunila mrežu Vinkovčana. Ogromna je bila razlika u kvaliteti, ove dvije momčadi nisu iste klase, ali ne treba zanemariti činjenicu da je Cibalia prije dolaska na Rujevicu dobila tri utakmice zaredom, uzela i skalp Osječanima! Jučer je na Rujevici igrala samo Rijeka. Borbena i pjesnički raspoložena. Jer, bilo je trke i agresije, ali i lijepih poteza. O golovima, što je ono najslađe u nogometu, da ne govorimo. Posebice se dojmio onaj Bradarićev, ali i akcija Heber-Gorgon kod trećeg gola… To je ona Rijeka zbog koje se prošle sezone isplatilo doći na Rujevicu. Čisti užitak! A volej Mišića za prste polizati.


Do odmora tri pogotka i nedosuđeni kazneni udarac (ruka Galića!) nogometaša Rijeke koji su kontrolirali teren i utakmicu. Nevjerojatna lakoća crtanja akcija u otvaranju utakmice, dva pogotka u četiri minute. Rijeka iz onih šampionskih vremena, prvog dijela prošle sezone, kada je u igri bilo presinga, ali i šarma. Nogomet za uživanje.


Mario Gavranović je zaista, kako smo najavili, častio navijače koji mu »zamjeraju Dinamo« (na izlasku u 58. minuti pljesak i zvižduci!) i svog trenera Keka za rođendan, svojim specijalitetom – golom. Nakon što je kazaljka na satu napravila tek jedan krug… Otvaranje iz snova. Nakon što je nedugo nakon toga, Gorgon, zabio i drugi gol… Obično su Riječani bili u problemima u prvoj utakmici nakon pauze zbog nastupa reprezentacije, jučer su – blistali. U pauzi su, naime, radili, nije bilo samo Bradarića (nije se nažalost potrošio kod Ante čačića!) i Vešovića. Rastrčani i veseli, željni igre i gladni golova.




U odnosu na sastav koji smo ponudili nije bilo samo Marka Vešovića. Nije se pojavio na »beku«, nije dobio mjesto u napadu, nije ga bilo na klupi… Prije utakmice dobio je dres s brojem 100. Jubilarna, naravno, nije bila jučerašnja, nego ona protiv Olympiakosa. Predstavljen je Grk Mavrias, koji je dobro čuvao leđa Kvržiću. Riječka »sedmica«, broj na dresu, ali i pozicija na terenu, probijao je desnu stranu, tjerao u očaj svog čuvara Rubića. Rijeka je otvarala slavonsku obranu po desnoj strani, ali i po sredini s puno brzih dodira lopte. U sjeni je malo bio Heber dok nije maestralno, na brazilski način, asistirao Gorgonu, mekom loptom loptačkog umjetnika, za treći pogodak. Vratio mu je Gorgon uslugu, asistirao je Heberu za četvrti pogodak Riječana početkom nastavka.


Poker su okrenuli u 50 minuta – Gavranović, Gorgon (prva i druga špica) i Heber. Da ne bi samo napadači pokupili sve zasluge za pobjedu, pobrinuo se Bradarić. Kraljevski udarac sa dvadeset metara, kao šlag na Kekovoj rođendanskoj torti. Bradarić i Mišić u dvostrukoj ulozi, organizatora i strijelaca. U slast svima!