Pod riječkom urom

RIVETTI Hajduk je Kekova “sedmica”

Orlando Rivetti

arhiva NL

arhiva NL

S obzirom na to kako je sezona krenula, Kek je zadovoljan učinjenim, uz konstataciju da na svakom treningu želi dobiti maksimum od svakog igrača.



Rijekin trener Matjaž Kek više neće morati objašnjavati »prokletstvo Maksimira«. Njegova momčad nije blistala, ali ga je na kraju Acosty počastio povijesnom pobjedom. I sada je najavio cilj – dobiti sve utakmice do kraja. Redom– Lokomotivu, Inter, Cibaliju i Hajduk. Sa sedam uzastopnih pobjeda zaključiti sezonu, najvjerojatnije, na drugom mjestu. Bez obzira na to što je nakon uspjeha u Maksimiru sve zagolicala mogućnost da Rijeka (ili Hajduk) ipak zaprijete vladarima iz Maksimira. Dinamo u posljednja četiri kola brani šest koraka prednosti, u talonu je dvanaest bodova, i niti četvrti proljetni poraz ne bi ih smio poljuljati. Bez obzira na »neočekivane« rezultate u posljednja dva kola HNL-a. Karte su podijeljenje: 1. Dinamo, 2. Rijeka, 3. Hajduk, 4. Osijek! Četiri kola prije kraja.


Rijeka je najuspješnija momčad proljeća sa 28 bodova, ispred Hajduka 24, Dinama 19, Rudeša 18, Lokomotive 16 bodova. I najefikasnija. Drugi dio maratona od 36 kola trčala je s okovima od sedam jesenskih poraza oko nogu. Bilo je to doba stvaranja nove momčadi, odnosno igranja u Europi. Nije Europa kriva za slabije rezultate na domaćoj sceni, dapače, svi su postajali bolji, već činjenica da je na Rujevici bilo prometno kao u trajektnoj luci u kolovozu. Živjeti od svog rada znači da je sve na prodaju, a da je šampionska Rijeka ostala na okupu ove bi se sezone prošetala prvenstvom pored ovakva Dinama. Sve ima svoju cijenu, poglavito uspjeh!


Rijeka je morala dobiti Dinamo da ne bi utrčala u ralje nesklone joj javnosti. Kako je Dinamo II bolji od Rijeke…»Pobijedili smo i ništa više od toga…«. Nije utakmica oduševila niti Matjaža Keka, koji nema ništa protiv pragmatičnog nogometa.




Nogometaši Rijeke upali su u crnu rupu, ne prvi puta, nakon pauze zbog igranja reprezentacije (turneja po SAD). Ne rezultata, osim onog Rudeša koji se događa…, već interpretacije nogometne igre, jer momčad, kako tvrdi Kek, nije tako lepršava, nadahnuta i efikasna kao u jednom razdoblju. Problem je na sredini terena. Bradarić nije više arhitekt igre, Grahovac još traži konce igre, a Pavičić, Rijekin pjesnik loptanja, kao da je izgubio inspiraciju. U nogama i glavi. »Premalo je inicijative prema naprijed. Premalo je tih zadnjih lopti, okomitih dodavanja za napadače«, reći će Kek i konstatirati kako vidi puno prostora za napredovanje, puno stvari koje se mogu bolje napraviti.


S obzirom na to kako je sezona krenula, Kek je zadovoljan učinjenim, uz konstataciju da na svakom treningu želi dobiti maksimum od svakog igrača.


Tri utakmice zaredom Riječani su dobili na mišiće, po 1:0, protiv Istre 1961, Osijeka i Dinama, nakon jednog ciklusa, prije poraza od Rudeša, u kojem je i sam trener bio iznenađen kako je orkestar zasvirao. »Iznenađujuće dobro!«.


U Maksimiru nogometaši Rijeke nisu ponudili proljetne vrijednosti momčadi koja uživa u igri i zabijanju golova, kao što je to bilo protiv Dinama (4:1) na Rujevici, odnosno Lokomotive (3:1), Intera (3:0), Cibalije (5:1), Slavena (3:1)… Do Rudeša. U Kranjčevićevoj je bio film strave i užasa. U petak se Rijeka vraća u ulicu pjesnika, ali na drugoj će strani biti – Lokomotiva. Na 33. postaji HNL-a.


Posljednja je utakmica na Rujevici s Hajdukom. Nakon toga će Kek znati kada će krenuti u Europu, zavisno o tome je li drugi ili treći, a što je najvažnije, s kojim igračima. Odnosno, tko je potrošio kredite, nije za razinu Rijekine igre. Europskih ambicija. Najvažnije je pitanje, ipak, tko će otići osim Bradarića… Neki zbog »inkasa«, drugi zbog poboljšanja kvalitete…