Rijeka - opet zajedno

RIJEKA JE NAJBOLJE OD SVEGA Glasna Armada gostima u Salzburgu omogućila domaćinsku atmosferu

Ivan Volarić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Ni kiša, ni prijeki pogledi austrijskih policajaca nisu mogli zaustaviti pjesmu koja se u ranim poslijepodnevnim satima počela razlijegati povijesnim središtem Salzburga. Rijeka je najbolje od svega...



SALZBURG Residenzplatz. Povijesno središte i glavni trg u Salzburgu. S jedne strane se kočoperi salzburška katedrala, a s druge visoki zvonik. U središtu trga nalazi se Residenzbrunnen, mramorna fontana sa skulpturom Tritona, što se smatra najvećom baroknom fontanom u središnjoj Europi. Nekoliko blokova dalje, par minuta laganog hoda, nalazi se Mozartplatz i naravno rodna kuća najpoznatijeg stanovnika Salzburga.


Sve to povezano je spletom uličica prepunih dućana i restorana, kao stvorenih za opušteni turistički obilazak u dobrom društvu. Prednjače turisti s Dalekog istoka. Brojni Koreanci, Kinezi, Japanci… Mozart kugle uništavaju kao pacman žetone. Ovoga puta pridružile su im se glasne skupine Europljana okićenih plavim i bijelim tonovima, te oboružani – pivama. »Ja, das ist fussball fans aus – Kroatien!«. Policija se postrojila na nekoliko punktova u punom broju. Tridesetak kombija i brojni policajci u punoj ratnoj spremi.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj





Ne treba im zamjeriti, ljudi imaju loša iskustva s nogometnim navijačima iz Hrvatske i vjerojatno ih uopće ne zanima što je među dvije tisuće navijača »Rijeke« velikoj većini incident bio zadnja misao na pameti. Doduše, Austrijancima je za privođenje bila dovoljna i jedna zapaljena baklja, a zaustavili su i jedan cijeli Armadin autobus jer se netko odlučio besplatno poslužiti na jednoj od benzijskih crpki nedaleko Salzburga. Zakon je zakon i tu kod naših sjevernih susjeda nema popusta.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Jesen


Riječke navijače u Salzburgu je osim brojnih turista iz Azije dočekalo i jesensko vrijeme – kiša, temperatura od 15-ak stupnjeva. Nije bilo lako onima koji su se odjenuli kao da idu na plažu. Oni oprezniji imali su na sebi jakne, duge hlače, zimske tenisice… I šalovi su dobro došli! Ni kiša, ni prijeki pogledi austrijskih policajaca nisu mogli zaustaviti pjesmu koja se u ranim poslijepodnevnim satima počela razlijegati povijesnim središtem Salzburga. Rijeka je najbolje od svega…, odzvanjalo je Residenplatzom na koji su se, kao što je to običaj uvijek kada »Rijeka« igra svoje europske utakmice u gostima, slijevali razni profili navijača.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Uz »bijele« su jučer bile cijele obitelji, mnoštvo djevojaka, gospođe u najboljim godinama… Njih nešto više od tisuću putovalo je otprilike sedam sati autobusima Autotransa, odnosno u organizaciji Armade. Prošli su temeljite preglede na ulasku u Sloveniju, zbog kontrole su vozila s riječkim tablicama zaustavljana i na ulasku u Austriju. Očito je da su naši susjedi bili dobro upućeni o riječkoj navijačkoj invaziji.


Pomoć


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Ostatak navijača stigao je u Salzburg kombijima i osobnim automobilima na dan utakmice, tek manji dio dan prije utakmice. Navijači su se počeli masovnije slijevati prema središtu Salzburga oko podneva, te vrijeme prije utakmice kratili obilaskom znamenitosti ili jednostavno pjesmom koja se jačala kako se bližio početak utakmice na »Red Bull Areni«. Gostujući kibici stigli su iz svih riječkih kvartova, prigrada, kvarnerskih otoka, svih krajeva Primorsko-goranske i Istarske županije… Ima nešto posebno u tim riječkim europskim gostovanjima, tek na njima se zapravo može vidjeti iz kojih sve kutaka Lijepe naše dolaze navijači »Rijeke« i što su sve spremni žrtvovati da bi bili uz momčad. Ovoga puta navijači »Rijeke« imali su i pomoć u Hrvatima iz Austrije i južne Njemačke. Smjestili su se na tribinama nedaleko jugozapadnog sektora »Red Bull Arene« namijenjenog isključivo gostujućim navijačima.



Rijeka je opet zajedno!


Zahvaljujući u prvom redu gostujućim navijačima ozračje na »Red Bull Areni« ipak je donosilo dašak prave nogometne atmosfere. Domaće pristalice oglašavale su se tek povremeno, izuzetak je petostitnjak domaćih »Ultrasa« iza gola. Doduše, osim navijanjem, Armada je buku na stadion unijela i uz pomoć brojnih petardi. Nije izostala ni baklja nakon Gavranovićeva pogotka i početkom nastavka, ali ni zajedničko podizanje valova s navijačima nakon utakmice. Rijeka je opet zajedno!