Vatromet golova

RIJEKA GOLOVA… ‘Bijeli’ su u Puli ostvarili rekordnu gostujuću prvoligašku pobjedu u povijesti kluba

P. N.

Nogometaši Rijeke drugi put ove sezone zabili su sedam pogodak jednom prvoligaškom suparniku/Foto PIXSELL

Nogometaši Rijeke drugi put ove sezone zabili su sedam pogodak jednom prvoligaškom suparniku/Foto PIXSELL

Igrači Rijeke su prošle subote ujedno izjednačili najveću gostujuću pobjedu HNL-a. Osijek je iu sezoni 1993./94. istim rezultatom (0:7) svladao Radnik u Velikoj Gorici.



RIJEKA Rijeka je na pulskoj Drosini ubacila sedam golova u mrežu domaćina i drugi put ove sezone istovjetnim rezultatom nakrcala jednoga davljenika. Sedam komada nedavno je primio Inter, ali na Rujevici. Bijeli su ovom pobjedom ostvarili svoju najveću klupsku gostujuću prvoligašku pobjedu. Do sada je taj rekord u HNL-u držala prošlosezonska momčad koja je s 5:1 svladala u gostima Rudeš, a istim rezultatom slavila je jedna druga bijela garnitura igrača 2010. godine kod Međimurja. Kada se pak zaviri u arhivu klupskih nastupa u Prvoj ligi bivše države onda strše gostujuće pobjede nad Trešnjevkom (2:6) iz 1966. godine, odnosno tuzlanskom Slobodom, Budućnost i opet Trešnjevkom (1:5). Ovo je četvrti put u HNL-u da je Rijeka pobijedila 7:0. Osim Istre 1961 “žrtve” su bili Zadar (2002./03.), Cibalia (2017./18.) i Inter (2018./19.) uz naravno napomenu da su njima igrači Rijeke utrpali sedam pogodaka na Kantridi, odnosno na Rujevici.


Rijekine sedmice ujedno su u Top 10 najvećih pobjeda u HNL-u. Na vrhu je Hajduk koji je dobio 10:0 Radnik (1993./94.), zatim slijede: Croatia – Pazinka 10:1, Hajduk – Dubrovnik 9:0, Šibenik – TŠK 8:0, Zagreb – TŠK 8:0 i Croatia – Belišće 8:1. No sve te pobjede ostvarene su prije 17 i više godine u ligama koje su brojale puno više od deset klubova pa je i kvaliteta momčadi s ondašnjeg dna ljestvice bila vrlo upitna. Kada se pak uzmu u obzir samo gostovanja onda su igrači Rijeke prošle subote izjednačili najveću gostujuću pobjedu HNL-a. Osijek je iu sezoni 1993./94. istim rezultatom (0:7) svladao Radnik u Velikoj Gorici.


Inače, najveće klupske pobjede uzevši u obzir sva službena natjecanja još uvijek drži Bišćanov prethodnik Matjaž Kek. Rijeka je dvaput u Kupu Hrvatske ostvarila najveće klupske pobjede. Domaću protiv Zmaja iz Blata na Kantridi (11:0, 2013. godine), odnosno u Bednji (0:10, 2015. godine)