Utakmica izvan terena

RIJEKA DOBILA PSIHOLOŠKI RAT Treba priznati da je odgoda derbija više išla na ruku Keku

Orlando Rivetti

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Jamačno je Keku bolje došla odgoda, nego li je to slučaj s Cvitanovićem. Jer neki igrači Rijeke (Grahovac) odigrali su tek jednu utakmicu s novom ekipom



RIJEKA Dinamo je htio igrati po buri na zaleđenom travnjaku, Hajduk proklinje sudbinu i metereleoške prilike. Jedini je u ovom kolu igrao i izgubio od Slaven Belupa. U trenutku kada je bio uvjeren da je došao trenutak za lov na Dinamo.


Da su Splićani pobijedili, a Rijeka igrala i dobila Dinama, došli bi na minus šest. Ovako je Dinamo sačuvao plus 9 bez igranja, a Rijeka je ostala na minus 6 od drugoplasiranog Hajduka.


Nogometaši Rijeke trebali su u četiri dana, nedjelja-srijeda, odigrati dvije utakmice s Dinamom. Nakon što je odgođena polufinalna utakmica Kupa, što se trebala igrati 28. veljače u Maksimiru, nije se odigrala niti prvenstvena ove nedjelje na Rujevici.




Odigrana je samo jedna utakmica, onu koju Splićani proklinju. Prije šest godina u ovo doba (18. veljače) odgođeno je cijelo prvo proljetno kolo. Rijeka je trebala igrati s Hajdukom. Utakmica je odigrana mjesec dana kasnije, 21. ožujka, dan nakon ustoličenja Damira Miškovića za predsjednika kluba, Hajduk je s trenerom Balakovim dobio 3:0. Prva Miškovićeva utakmica! Nakon toga Hajduk nije dobio Rijeku 20 utakmica, do jesenas na Rujevici (1:2). Zanimljivo, odgođenu utakmicu s Hajdukom tada je trebao voditi Ivo Ištuk, koji nije dočekao termin odgode, naslijedio ga je Skočić… Pa Scoria posljednja dva kola. Dok se na more nije spustio Slovenac s Pohorja, Matjaž Kek. Protiv Dinama, 7. ožujka, obilježit će petu godinu od prve utakmice na Rijekinoj klupi (9. ožujka, Inter 2:1).


Nikad nećemo saznati kako bi u istom sastavu funkcionirali Zuta i Leovac, obojica najavljeni u službenom protokolu u zadnjoj liniji s dvama stopera Punčecom i Escovalom. Kako bi Rijeka s trojicom veznih igrača, Bradarićem, Grahovcem i Pavičićem nametnula svoju filozofiju igre ratniku Ademiju i ostalim veznim igračima. U sastavu su još bili Črnic, Heber i Čolak. Prvi je puta do klupe stigao bugarski internacionalac – Valeri Božinov! Za pretpostaviti je da smo ga trebali vidjeti posljednjih pola sata, ali… Nije se igralo.


Daj babi kunu 


Da se ne igra potpisao je sudac utakmice Damir Batinić uz blagoslov kapetana Rijeke, Filipa Bradarića. Dinamovci dan poslije vrište u zagrebačkim novinama: »Oni nisu htjeli igrati, moji su igrači tvrdili da je sve u redu s terenom, da žele igrati. Vidio sam u njima odlučnost i karakter… Sudac je odlučio da se ne igra, ne mogu utjecati na njega da se igra«, rekao je Mario Cvitanović, trener Dinama.


Vanjski savjetnik Zdravko Mamić i direktor Tomislav Svetina spustili su se u utrobu stadiona na Rujevici, tamo gdje se odlučivalo o tome hoće li se igrati… U neka druga vremena, kod nekog drugog suca, vjerojatno bi Dinamova delegacija presudila, ali… Da bi igrao rekao je i Marijan Kustić, predsjednik Međužupanijskog nogometnog saveza Rijeka, Istra, Lika i najvažniji čovjek u vladi predsjednika Davora Šukera. Psihološki rat s Dinamom dobio je Matjaž Kek! Rijeka je pokazala zube (kao i zima!), dala do znanja da je gospodar u svojoj kući. Iskreno, ne bih volio vidjeti Keka u Cvitanovićevoj koži… Sjećam se jedne odgode protiv Lokomotive u Maksimiru. To je ona pobjeda izvan terena. Neke se utakmice odlučuju na igralištu, uvjeren je Kek. Damir Batinić je kao sudac tvrdoglav do boli, brz na okidaču, vjerojatno čvrst karakter. Triput je pregledao teren, ujutro samounicijativno, i zaključio da se ne igra! Kada su Dinamovci počeli kukati zbog troškova novog putovanja, netko je na Rujevici predložio da se skupi nešto novaca po onoj »Daj babi kunu…«.


Utakmica izvan terena


Možda se i moglo igrati, vjerojatno je, ali kakva bi to bila utakmica dva naša najbolja kluba na ledenoj ploči. Nedostajo je samo pak i palice za hokej… Ne daj Bože da se nekome nešto dogodilo. Čemu izazivati sudbinu.


Riječani, pišu specijalizirane novine, oštro su odbacili optužbe da su polijevali teren kako bi na Rujevici nastala ledena ploča.


I to je ona utakmica koja se igra izvan terena.


Jamačno je Keku bolje došla odgoda, nego li je to slučaj s Cvitanovićem. Jer neki igrači Rijeke (Grahovac) odigrali su tek jednu utakmicu s novom ekipom, drugi (Leovac) niti jednu… Osim toga, ne bi imao pravo nastupa Župarić zbog isključenja u Osijeku. Kod sljedeće utakmice, 7. ožujka, međutim, možda u sastavu ne budu, recimo, Bradarić te Gavranović, koji je iz Rijeke donio dva žuta kartona. Ako do tada skupe još jednu javnu opomenu.


Rijeka je trebala igrati s Dinamom pa Lokomotivom na Rujevici, sada je redoslijed suparnika obrnut, Lokomotiva u nedjelju, a Dinamo iduće srijede.