Liga prvaka

Predstavljamo suparnike “bijelih”: Saintsi su najtrofejniji velški klub, Europa uzela naslov nakon 65 godina

Hina

The New Saintsi su najtrofejniji velški sastav sa rekordnih 11 titula prvaka. Međutim, dodajmo kako vodeći velški klubovi nastupaju u engleskim ligama



Momčad Matjaža Keka na startu svoje europske priče igrat će protiv pobjednika dvoboja između velškog prvaka The New Saintsa i gibraltarskog prvaka Europe.


Rijeka će u prvom susretu 11. ili 12. srpnja igrati na svom travnjaku, a uzvrat je tjedan dana kasnije.


The New Saintsi su najtrofejniji velški sastav sa rekordnih 11 titula prvaka. Međutim, dodajmo kako vodeći velški klubovi nastupaju u engleskim ligama. U Premiershipu nastupa Swansea City, u Championshipu Cardif City, a u nižim ligama Newport County, Wraham…




Velška Premier liga je pokrenuta 1992. godine, a prvenstvo je prema posljednjim Uefinim tablicama rangirano na 48. mjesto od 55. liga.


The New Saintsi su samo jednom stigli do trećeg pretkola Lige prvaka i to 2010. kada ih je zaustavio Anderlecht s dvije pobjede (3-1, 3-0).


TNS je osvojio naslov velškog prvaka posljednjih šest godina i svaki put zapeo u 2. pretkolu LP. Izbacivali su ih danski Midtjylland, švedski Helsingborgs, poljska Legia, slovački Slovan iz Bratislave, te mađarski Videoton i ciparski APOEL. Ove sezone bili su prvaci sa 27 bodova više od Connah’s Quaya.


Gibraltarska Europa je ove sezone prvi put nakon 1952. osvojila naslov nacionalnog prvaka. U Europi je igrala samo tri puta i to posljednje tri sezone. Svaki put u Europskoj ligi.


Prve dvije sezone je ispala u 1. pretkolu (Vaduz, Slovan Bratislava), no prošle sezone su preskočili prvu rundu (Pjunik), a u 2. pretkolu ispali od švedskog AIK-a.