Pod riječkom urom

Počinje bitka za klupu Rijeke

Orlando Rivetti

Leonard Žuta, švedski Makedonac / arhiva NL

Leonard Žuta, švedski Makedonac / arhiva NL

Na Rujevici je počela bitka za mjesta na klupi... Nabacio sam dvije momčadi. Jedna, ne i prva: Sluga, Raspopović, Župarić, Punčec, Žuta, Bradarić, Pavičić, Kvržić, Puljić, Heber, Čolak. I druga: Prskalo, Mavrias, Escoval, Čeliković, Leovac, Capan, Grahovac, Acosty, Božinov, Črnic, Dangubić. Nema tu još uvijek ozlijeđenog Gorgona, a mladi su ispod klupe – Mitrović, Ristovski, Liber, Svetić, Pandur... Toliko igrača može voditi samo trener Kekove pedantnosti i stručnosti. Do boli principijelan i pravedan. Bitka za klupu bit će žestoka.



Leonard Žuta, švedski Makedonac, često osporavan, u idealnom je sastavu prvog dijela sezone. Igrom i prekrasnim pogotkom Puljanima, u najboljoj je momčadi 21. kola prema ocjenama novinara… Damiru Miškoviću je srce počelo ubrzano kucati kada je Žuta zakucao loptu iz slobodnog udarca u rašlje. Jer, predsjednik koristi svaku prigodu da bi zaštitio svog »gladijatora« od dežurnih kritičara. Žuta je najkonstantniji igrač Rijeke i, ocjene govore, jedan od najboljih u HNL-u! Matjaž Kek će sada imati slatkih briga. Dvije i pol godine, od odlaska Marina Leovca, govorio je Juričiću, Manceu i Miškoviću da mu dovedu »lijevog beka«. Vratio se Leovac! Želi izboriti Dalićevo povjerenje za Rusiju u konkurenciji Pivarića, Strinića, Milića… Objektivno, do sada je Austrijanac iz BiH (Jajce), bio zapostavljan, a uzeo je hrvatsko državljanstvo u Kovačevo doba (dogovorno), samo da bi nastupio u kockastom dresu. Vratio se sa solunskog fronta (PAOK), tamo gdje mu nisu dali igrati, da bi iz HNL-a uskočio u Dalićev vlak za Rusiju. Leovac je pojačanje. Ono što je nekada u HNK Rijeka bilo najproblematičnije mjesto, lijevog beka, sada je najčvršća karika. Leovac i Žuta. A samo jedan može igrati…


Leovac, Grahovac i Božinov najzvučnija su imena Rijekina prijelazna roka. Bugarski internacionalac je prvi došao, ali još je u fazi kondicijskih priprema. Leovac je rekao da nije trenirao s ekipom mjesec dana. Grahovac je s Astanom bio u Dubaiju, odigrao jednu prijateljsku utakmicu. Kazahstanci u četvrtak igraju sa Sportingom prvi proljetni susret Europske lige. Marin Tomasov protiv Ristovskog i Mišića! Rijekina povijest.


U susretu s Puljanima debitirali su Čolak (golom) i Raspopović (veoma dobar), za koje je Kek rekao da su popunili deficitarna mjesta, a u sastavu su se našli zbog učinka na treningu, a četiri minute igrao je Capan. Jasna poruka svima, jer zna se koliko je Keku bitan trening, jedina vaga nečije spremnosti.




Nitko ne zna kako će izgledati Rijeka u sljedećim utakmicama. Dobra je bila najava sezone s Puljanima, ali…


Prošle sezone, u prvom dijelu, Kek je govorio da sada ima »drugačiji profil igrača. Prije su bili brži i okomitiji, direktniji, iako možda nisu znali toliko igrati nogomet, sada nisu toliko brzi, fizički nisu na onoj razini na kojoj bih ja htio, ali tehnika im je jača strana dok bi idealna bila mješavina jednog i drugog«. I dodao tada: »Ova momčad ima nevjerojatno puno prostora za napredovanje, rijetko je kada u ekipama koje sam vodio bilo toliko potencijala«. Osvojio je naslov prvaka.


O svojoj desetoj Rijeci, bliži se, naime, peta godina od prve Kekove utakmice (9. ožujka, Inter 2:1), Kek će nakon utakmice s Puljanima reći da bi njegovi igrači trebali biti agresivniji, jači u duelima, a s loptom što prije doći do te prepoznatljivosti.


Na Rujevici je počela bitka za mjesta na klupi… Nabacio sam dvije momčadi. Jedna, ne i prva: Sluga, Raspopović, Župarić, Punčec, Žuta, Bradarić, Pavičić, Kvržić, Puljić, Heber, Čolak. I druga: Prskalo, Mavrias, Escoval, Čeliković, Leovac, Capan, Grahovac, Acosty, Božinov, Črnic, Dangubić. Nema tu još uvijek ozlijeđenog Gorgona, a mladi su ispod klupe – Mitrović, Ristovski, Liber, Svetić, Pandur… Toliko igrača može voditi samo trener Kekove pedantnosti i stručnosti. Do boli principijelan i pravedan. Bitka za klupu bit će žestoka.


Kek šuti o prijelaznom roku, prebacio je lopticu Miškoviću, Juričiću i Manceu. Mišković je izuzetno zadovoljan. Vjeruje u igrače, vjeruje u Keka!


Dok Kek smatra da su »neke izjave ljudi iz kluba bile hrabre«. Na Rujevici nema ništa novoga. Sve je već viđeno i doživljeno. Neka bude kao i prošlih sezona kada je Kek na kraju zahvaljivao svom čudesnom predsjedniku, a Mišković dizao spomenik svom treneru…


Bitka za mjesto na klupi traje svaki dan.