Rijeka u nedjelju mora zaustaviti Lokomotivu

Pobjeda jedina opcija: Rijeka se ne može hraniti mrvicama

Orlando Rivetti

Rijeka je potrošila sve kredite. Novi rezultatski neuspjeh otvorio bi nove bolne rane krize. Ova momčad, naime, nije stvorena da u HNL-u skuplja mrvice. Bod po bod. Europa se dogodila, HNL je novo dokazivanje! Opravdane kritike moraju pretvoriti u – pohvale



RIJEKA  Tri remija, od apstinencije napadača (Inter 0:0), do obrane s više rupa od ementalera (Slaven i Zagreb 3:3…). Tko što tu više razumije? U problemima je i sam trener Matjaž Kek. Uspostavio je dijagnozu, ali nogometne su bolesti specifične, ne postoji čarobni antibiotik. Europa je Riječanima zalupila vratima na prvom gostovanju (Aberdeen), valja pripremiti stroj za jurnjavu domaćim kolosijekom. Okrenuti ploču – pobjedom protiv Lokomotive u nedjelju navečer na novom stadionu. Prvom ove sezone u pet nastupa. 


Svaka je eliminacija bolna, pa tako i ova Rijekina iz Europe, posebice jer su narod navikli na – čarolije. Ali ne i tragična. Svejedno, mijenjaju se planovi. I momčad! Rijeka je opet – otvoreno gradilište. Neki bi otišli… Reći će Damir Mišković da će klub sada biti »mekši« u pregovorima… Naravno, riječ je o Tomečaku, Leovcu i eventualno – Močiniću. Tomečak traži veću plaću, Leovca navodno zove Dinamo, Močinića traže Talijani. Njegova je fiksna cijena 2,5 milijuna eura. 


Sluga put Spezije


– Oko Tomečaka nema novosti. Nema službene ponude niti za Leovca. Močinić ostaje – kazat će Srećko Juričić, sportski direktor, u igračkim danima korektor obrane kao i Mazjaž Kek pa vjerojatno bolje shvaća krizne dane Rijekine šuplje obrane. Poplave koja je odnijela vratara Simona Slugu. 





Josip Brezni, povjerenik za natjecanje Prve HNL i član HNS-ove Komisije za licenciranje objekata, obišao je Rujevicu prošle srijede i zajedno s kolegama dao zeleno svjetlo za odigravanje utakmice na novom stadionu.


– Odjel je nakon pregleda stadiona izdao odobrenje, a ja kao povjerenik zakazao utakmicu na novom stadionu HNK »Rijeke«. Sigurno da neke stvari nedostaju, poput oznaka za službene osobe, novinare pa i gledatelje, kako bi se lakše snalazili, no sve su to stvari koji će se odraditi do utakmice ili u hodu dovoditi u željeno stanje. Mogu samo reći da je fenomenalno u kojem roku je stadion napravljen, a o pogledu i poziciji ne treba trošiti riječi – kazao je Brezni.



U tri utakmice primio je osam golova i odlazi na posudbu u Speziju, kod sportskog direktora Igora Budana i trenera Nenada Bjelice, s Damirom Miškovićem stvaraju momčad za napad na Serie A. Jer, možda Talijani prodaju negdje Španjolcima, svog sjajnog vratara, Argentinca Chichizolu. Sluga zaista nema sreće, odlazi na četvrtu posudbu – Nakon Juventusa, Verone i Lokomotive.


Močinić – Bradarić bit će vjerojatno tandem zadnjih veznih, i prvi par u svim kombinacija, do definitivnog povratka Maleša, jer je Radošević dobio crveni karton. Ali i u nastavku sezone. Bez obzira što konkuriraju još Moises (igrat će prema naprijed), i Mišić, budući da bi i Radošević mogao u Speziju. Igor Budan pregovara s Napolijem, koji ga je Rijeci ustupio na posudbu do prosinca ove godine. A bez Europe, sve se mijenja… Brezovec i Radošević ispred obrane, Talijani se već vesele. Usput, Brezovec je zabio dva gola (jednog s bijele točke) u prijateljskom ogledu s ekipom Alto Adige (5:0). 


Bolne rane


Sluga (Spezia) – Miloš (Spezia), Datković (Lugano), Špikić (Široki Brijeg), Collins (Krka) – Kvržić (Spezia), Brezovec (Spezia), Oršić (Dragons), Zlomislić (Istra) – Hristov (Skenderbeu) i Ivančić (Koper), su druga momčad Rijeke, igrači na posudbi. Rezerve su David, Okechukwu i Solomon (Šibenik), Dangubić (Krka), Ajayi (Široki Brijeg), Čanađija (Spezia). Nije loše. 


Matjaž Kek je trenutačno u fazi »betoniranja temelja«, obrane ili kako će kazati »faze obrane«, jer svi se brane. Ponekad i svi napadaju… Momčad mu je razvučena. A greške su individualne, usko povezane s glavom. Pristupom, odnosom prema poslu. Bezjak i Balaj su jamstvo, valjda će zaigrati zajedno i napasti Lokomotivu. I Anas Sharbini, koji je produljio ugovor, jer nedostaju njegovi potezi, lopte iznenađenja. Desna vanjska. 


Rijeka je potrošila sve kredite. Novi rezultatski neuspjeh otvorio bi nove bolne rane krize. Ova momčad, naime, nije stvorena da u HNL-u skuplja mrvice. Bod po bod. Europa se dogodila, HNL je novo dokazivanje! Opravdane kritike moraju pretvoriti u – pohvale. Ovo do sada bilo je ispod razine HNK Rijeka. Bez obzira što se u nogometu sve može dogoditi. Nastavak ovakve priče bila bi – agonija.