Rijeka pala u Osijeku

PUKLA BIŠĆANOVA BRANA Vratar Simon Sluga spriječio riječki debakl poput nedavnog na Poljudu

Ivana Vaupotić

Riječani su porazom platili ceh blijedom izdanju u Gradskom vrtu/D. KOVAČEVIĆ

Riječani su porazom platili ceh blijedom izdanju u Gradskom vrtu/D. KOVAČEVIĆ

Ponajviše zbog nepromišljenosti Domagoja Pavičića, Rijeka je u Gradskom vrtu propustila idealnu priliku za potvrdu osvajanja drugog mjesta. Doduše, bilo bi nepravedno tražiti samo jednog krivca za poraz jer skoro cijela momčad nije bila na visini zadatka. Zapravo, jedino je Simon Sluga odradio svoj dio posla na potrebnoj razini. Bolje rečeno, zbog njegovih intervencija Rijeka nije doživjela debakl ravan onom nedavnom na Poljudu.



OSIJEK Ponajviše zbog nepromišljenosti Domagoja Pavičića, Rijeka je u Gradskom vrtu propustila idealnu priliku za potvrdu osvajanja drugog mjesta u HT Prvoj ligi za ovu sezonu. Doduše, bilo bi nepravedno tražiti samo jednog krivca za poraz jer skoro cijela momčad nije bila na visini zadatka. Zapravo, jedino je Simon Sluga odradio svoj dio posla na potrebnoj razini. Bolje rečeno, zbog njegovih intervencija Rijeka nije doživjela debakl ravan onom nedavnom na Poljudu.


Obje momčadi zaigrale su s trojicom stopera u obrani, s time da su se bočni igrači iz veznog reda vraćali u zadnju liniju svaki put kada bi suparnik imao loptu. Osječani su disciplinirano držali pozicije sve do 11. minute, kada je Petar Mamić pobjegao u prazan prostor na lijevoj strani. Uslijedio je filigranski precizan centaršut na drugu stativu, gdje je Antonio Mirko Čolak poletio zrakom – 0:1.


Nakon vodstva gostiju, Osijek je preuzeo inicijativu, ali nikako nije uspijevao složiti akciju kojom bi zaprijetio Slugi. Bolje rečeno, nije bilo kvalitetnog zadnjeg pasa, a učestalo preskakanje igre dugim loptama pokazalo se kao promašaj. Tek je 23. minuta donijela malo nade za Osijek.




Tada je Talys pobjegao po lijevoj strani i uputio udarac koji je više izgledao kao loše odmjereni centaršut. Domaći su dobili korner koji je obrana Rijeke uspjela obraniti, no u nastavku akcije Marin Pilj je centrirao s desne strane, a Joao Escoval glavom je okrznuo loptu taman toliko da preleti skupinu igrača pred golom i padne pred noge Mirka Marića na suprotnoj stativi – 1:1.


Tu je utakmica polako počela kliziti u razdoblju monotonije, kao da igrači obje momčadi jedva čekaju petnaestominutni odmor i nove instrukcije svojih trenera. Uzbuđenje je stiglo sa 38. minutom, kada si je Pavičić potpuno nepotrebno priskrbio drugi žuti karton. Zapravo, to je bila teško objašnjiva reakcija.


Na trideset metara od gola Rijeke Josip Špoljarić naskočio je na Pavičića, a Fran Jović dosudio je prekršaj. No, riječkom veznjaku očigledno se smračilo pre očima. Naime, Pavičić se podigao s travnjaka, žustro krenuo prema Špoljariću i, sudeći po viđenom, “počastio” ga biranim riječima. Osječkom napadaču to se očigledno nije svidjelo i odmah je nastala gužva koju je Jović smirio žutim kartonima za nervozni dvojac.



Gradski vrt. Gledatelja: 2.032. Sudac: Fran Jović (Zagreb) 6,5. Pomoćnici: Modrić, Krmar (Obojica Zagreb). Strijelci: 0:1 Čolak (11′), 1:1 Marić (24′), 2:1 Marić (48′). Žuti karton: Špoljarić, Guti, Pilj (Osijek), Halilović, Pavičić, Čolak, Lepinjica, Escoval (Rijeka). Crveni karton: Pavičić (38′).


OSIJEK: Malenica 6 – Škorić 6,5, Guti 6, D. Lončar 6 (od 64′ Šutalo -) – Šorša 6, Žaper 6,5, Pilj 6, Talys 6,5 – Boban 6 (od 46′ Ejupi 6,5), Marić 7,5, Špoljarić 6 (od 84′ Grgić -). 


RIJEKA: Sluga 7 – Escoval 5, Punčec 5,5, Župarić 5,5 – Capan 5, Lepinjica 5,5, Pavičić 5, Mamić 5,5 – Halilović 5 (od 81′ Gorgon -), Čolak 6 (od 74′ Puljić -), S. Lončar 5,5 (od 64′ Tomečak -).



Na žalost Rijeke, Pavičić je samo trinaest minuta ranije dobio žuti karton, i to zbog prigovora. Do kraja prvog dijela Osječani nisu izgledali kao momčad koja ima igrača više, no na početku nastavka ekspresno su iskoristili brojčanu prednost, i to zahvaljući Muzaferu Ejupiju koji je ušao umjesto Gabrijela Bobana.


Preciznije, Talys je na lijevom boku dugo držao loptu, tražeći prostor za centaršut. Kada ga je pronašao, Ejupi je snažno pucao glavom sa osam metara, u visini prve stative, a Sluga je taj udarac uspio odbiti. No, Marić je pokupio otpadak na drugoj stativi – 2:1.


U tom trenutku je bilo jasno da Rijeku očekuju teška iskušenja do kraja utakmice. Osokoljen vodstvom, Osijek se nametnuo kao dominantna sila na terenu, a gostujući igrači izgledali su prilično nervozno, što samo po sebi ne bi predstavljalo preveliki problem da Čolak i Tibor Halilović već nisu imali žute kartone iz prvog dijela, također zbog prigovora.


Sretne okolnosti za Rijeku su predstavljale Slugine intervencije i brzopletost igrača Osijeka u situacijama koje su mirisale na gol. A toga je bilo puno. Jednostavno, Rijeka je u drugom dijelu bila svedena na ulogu malo živahnijeg sparing partnera.


Zapravo, nije teško pretpostaviti da su Igor Bišćan i njegov stručni stožer jedva čekali Jovićev posljednji zvižduk na utakmici. Isto je vrlo vjerojatno vrijedilo i za Marka Malenicu koji je u drugom dijelu na golu Osijeka uglavnom bio sveden na ulogu promatrača.