133. Jadranski derbi

PRSKALO DARIVAO SPLIĆANE Hajduk nakon punih pet i pol godina svladao Rijeku

Ivan Volarić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Preko dvije tisuće dana traje apsolutna dominacija "Rijeke" u Jadranskim derbijima - u dvadeset odigranih susreta, Riječani su slavili trinaest puta, a Hajduk je svega sedam puta uspio izvući bod



RIJEKA Dvije loše intervencije vratara Andreja Prskala stajale su nogometaše »Rijeke« šestog ovosezonskog poraza na Rujevici i prvoga u jadranskim derbijima nakon pet i pol godina.


»Hajduk« je posljednji put slavio u derbiju nad »Rijekom« 21. ožujka 2012. godine kada je na Kantridi bilo 0:3. Nakon toga Riječani nisu izgubili 20 službenih utakmica zaredom od »Hajduka«, vjerojatno bi taj niz potrajao još neko vrijeme da se nije dogodio izrazito slab dan iskusnom riječkom vrataru koji je kod prvoga gola loše ispucao loptu, a kod drugoga primio gol kroz noge. Splićani su za razliku od svojih domaćina na vratima imali izrazito raspoloženog Karla Leticu. Mladi vratar »Hajduk« istinski je junak derbija, imao je nekoliko teških obrana, između ostaloga zaustavio je i najstrožu kaznu Marija Gavranovića. Ako Riječani negdje trebaju tražiti utjehu onda je to igra u većem dijelu utakmice.


Gosti igrom nisu došli praktički niti do jedne šanse, »bijeli« su s druge strane kao u većem dijelu prošle sezone agresivnim pristupom, visokim presingom i brzim protokom lopte stvarali pristisak, a na koncu svega došli do nekoliko izrazitih prilika u oba poluvremena. I faktor sreće učinio je svoje, da nije onda se na sve pehove ne bi nadovezala i rana ozljeda strijelca izjednačujućeg pogotka Filipa Bradarića. Ovo je jedan od rijetkih poraza ove sezone nakon kojih trener Matjaž Kek nema što previše zamjeriti svojim igračima s izuzetkom vratara Prskala…




»Rijeka« je furiozno krenula u utakmicu, ali je u 3. minuti semafor pokazivao 0:1. Vratar Andrej Prskalo prekratko je ispucao jednu povratnu loptu, stigla je do Tome Bašića na 30-ak metara od vratiju. Veznjak gostiju preciznim lob udarcem poslao je loptu preko Prskala koji se nije stigao vratiti na vrata. Sve to nije u većoj mjeri poremetilo domaće u njihovom izrazitom agresivnom pristupu na svakom dijelu terena.



Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Sudac: Igor Pajač (Zelina) 7.Gledatelja: 6.345. Strijelci: 0:1 0:1 Bašić (3′), 1:1 Bradarić (11′), 1:2 Erceg (51′). Žuti kartoni: Pavičić, Žuta, Gorgon (Rijeka), Ismajli, Letica, Hamza, Erceg, Bašić (Hajduk). RIJEKA: Prskalo 5, Vešović 6, Župarić 6, Punčec 6,5, Žuta 6, Maleš 6,5, (72′ Puljić) –, Bradarić 7, (30′ Pavičić) 6,5, Kvržić 6,5, (82′ Acosty) –, Mišić 6,5, Gorgon 6,5, Gavranović 5,5.

HAJDUK: Letica 8, Tudor 5,5, Ismajli 6, Savvas 6, Memolla 5,5, Kožulj 6, (76′ Bosančić) -, Radošević 6,5, Bašić 7, Barry 6,5, Ohandza 6, (62 Almeida) -, Erceg 7, (86′ Pešić) –



Splićani su u prvih pola sata imali velikih problema kako uopće izaći za svoje polovice, igrači »Rijeke« brzo su oduzimali lopte i distribuirali ih na bokove gdje su dolazili do viška ili u situaciju »jedan na jedan«. Kao u 12. minuti kada je Gorgon na ulasku u kazneni prostor prevario Tudora, te pronašao u kaznenom prostoru Kvržića koji je prsima spustio loptu za natrčalog Bradarića. Bivši veznjak »Hajduka« nije imao milosti prema matičnom klubu – lopta se zakoprcala u gornjem lijevom kutu – 1:1.


Dobra vijest za goste stigla je u 27. minuti kada je Bradarić uhvatio za ložu, a Kek bio prisiljen u ranoj fazi utakmice mijenjati svoj koncept na sredini terena. Mišića, koji je davao ton agresiji na zadnju splitsku liniju, povukao je s Malešom iza obrane, a iza jedine špice uveo – Pavičića. »Rijeka« je izgubila na prepoznatljivoj agresiji, ali je u vršku napada dobila još jednog igrača koji je u stanju napraviti višak tamo gdje je to najpotrebnije. U 44. minuti Pavičić je ušao iskosa u šesnaesterac, ali mu je u odsutnom trenutku lopta otišla preko noge. Dvije minute kasnije gurnuo je Kvržića iskosa ispred Letice. Kvržić je umjesto udarca odabrao Gavranovića na drugoj stativi, no napadač »bijelih« zamalo je zakasnio na malo prejaki pas.


»Rijeka« je za razliku od prvoga poluvremena u nastavku imala saveznika u snažoj buri, no kao i u prvom poluvremenu gol se očekivao u splitskoj, a onda se dogodio u riječkoj mreži nakon još jedne loše reakcije vratara Prskala. Uporni Erceg je prevario Župarića iskosa sa 10-12 metara, ali je tukao uz bližu vratnicu, ne prejako da to Prskalo ne bi mogao odbiti nogama. Lopta mu je međutim prošla kroz noge za vodstvo gostiju – 1:2. Riječani su mogli brzo izjednačiti. Prvo se u 53. minuti Letica raskrilio poput rukometnog vratara i zaustavio Gavranovićev volej, a onda je minutu kasnije Pavičić loše zahvatio loptu kada je ostao sam na udarcu u gostujućem šesnaestercu.


U 61. minuti Letica je zaustavio i Kvržićev udarac, a u 68. minuti Kvržić je gradio loptu ispred Memmole na korner liniji. Trenutak kasnije Kvržić je zalegao na travnjak, a dodatni sudac iza gola Fran Jović signalizirao da je riječ o prekršaju za najstrožu kaznu. Gavranović nije toliko loše izveo najstrožu kaznu koliko je Letica dobro reagirao izvukavši loptu iz desnoga kuta u udarac iz kuta. Korner je izveo Mišić, a lopta nošena vjetrom završila na gredi. Zaiskrilo je u 73. minuti, a nakon svega sudac Pajač udaljio je trenera Kopića s klupe. Nakon toga utakmica je ušla u rastrganu i nervoznu fazu od čega je više koristi izvukla gostujuća momčad. Kekovi »jockeri« s klupe nisu donijeli onaj završni impuls, da se pokuša doći makar do boda što je najmanje što su Riječani zaslužili nakon utakmice.


Foto V. Karuza


Foto V. Karuza


Foto Silvano Ježina


Foto Silvano Ježina



RIJEKA: Prskalo, Vešović, Punčec, Župarić, Žuta, Maleš, Bradarić, Kvržić, Mišić, Gorgon, Gavranović.


HAJDUK: Letica, Tudor, Ismajli, Savvas, Memolla, Radošević, Kožulj, T. Bašić, Hamza, Erceg, Ohandza.


Sudac Igor Pajač (Zelina)


TIJEK SUSRETA;


90′ – Igrat će se najmanje pet minuta nadoknade.


90′ – Opet puca Mišić, visoko preko gola.


89′ – Mišić ubacuje iz slobodnog udarca, najviši u skoku je Almeida.


85′ – Posljednja izmjena u Hajduku – izlazi kapetan Erceg, ulazi Pešić.


82′ – Još jedna Kekova promjena – van ide Kvržić, ulazi Kekov adut Acosty.


79′ – Hajduk čini se, pokušava zatvoriti utakmicu u posljednjih desetak minuta, plus nadoknada.


77′ – Dalekometni pokušaj Mišića ide preko gola.


76′ – Izlazi Kožulj, u igru ulazi stoper Bosančić.


73′ – Sudac Pajač isključuje iz igre trenera Kopića. Tome je prethodila burna reakcija trenera Hajduka na jednu sudačku odluku.


72′ – Kek do kraja traži napadačku igru. Umjesto Maleša ulazi Puljić.


70′ – Mišićeva lopta iz kornera odsjela je na gredi.


69′ – Letica brani jedanaesterac Gavranoviću.


68′ – Najstroža kazna za Rijeku. Dodatni sudac sa zakašnjenjem je označio jedanaesterac za Rijeku nakon što je Kvržić pao na rubu terena.


65′ – Žuti karton Žuti zbog prekršaja nad Kožuljem.


62′ – Sada lete baklje u teren i s Armadine tribine.


61′ – Dobar solo prodor Kvržića i dobar udarac, ali jednako dobra reakcija Letice.


60′ – Susret je nakratko prekinut zbog ubacivanja baklji u teren s tribine na kojoj je smještena Torcida.


54′ – Gorgon sjajno probija lijevu stranu i daje za Pavičića, koji se ne snalazi najbolje, nego šalje loptu daleko od vrata.


53′ – Odmah prilika za izjednačenje, ali mladi Letica sjajno brani Gavranovićev udarac sa samo par metara.


51′ – GOOOL! 1:2 – Hajduk opet vodi. Župarić je napucao loptu na Ercega, koji s desne strane iskosa zabija kroz noge Prskalu.


46′ – Prvi napad u drugom dijelu ima Hajduk.


45′  – Gavranović je za koji centimetar bio prekratak u vjerojatno najvećoj riječkoj prilici prvog dijela. Pavičić je dao loptu za Kvržića, koju obrana gostiju neobjašnjivo propušta, a Gavranović zamalo ne stiže na ubačaj. Video snimka naknadno je dokazala da je Gavranović ipak bio u zaleđu.


44′ – Pavičić se izborio za udarac u kaznenom prostoru Hajduka, ali ni on ne uspijeva pogoditi okvir.


40′ – Bašić iz slobodnog udarca pokušava gađati prvu vratnicu gola Prskala, ali nije precizan.


37′ – Kvržić u prilici, Ismajli izbija.


30′  – Bradarić zbog ozljede mora van igre, unutra je Domagoj Pavičić.


28′ – Novi dalekometni pokušaj Hajduka, ovaj put preko Kožulja. Ponovno nema preciznosti, no igračima danas zbog jakog vjetra i nije baš lako nišaniti.


27′ – Udarac Mišića iz slobodnog udarca ide samo do zida.


24′ – Vešović je tukao iz daljine ali visoko preko gola.


19′ – Bašić je iz slobodnog udarca direktno tukao prema Prskalu, vratar Rijeke odbio neugodnu loptu u korner.


16′ – Kvržić je probio po desnoj strani, Ismajli uspijeva izbaciti. 


11′ – GOOOOL! 1:1 – Bradarić zabija za izjednačenje. Nakon prodora Gorgona po lijevoj strani koji je izbacio Tudora, KVržić spušta za Bradarića koji sjajno pogađa mrežu Letice.


8′ – Žuti karton dobio je Toma Bašić.


3′ – GOOOL! 0:1 – Erceg je pritisnuo Punčeca koji panično vraća Prskalu, Prskalo loše ispucao do Tome Bašića, a Hajdukov igrač primijetio da je vratar Riječana vani i pogodio mrežu. Veliki poklon za Splićane.


2′ – Rijeka je krenula prilično agresivno.


1′ – Počeo je susret, Rijeka ima prvi napad.


0′ – Objavljeni su početni sastavi. Vešović je, unatoč drugačijim Kekovim najavama, u početnom sastavu, a u ostalim linijama nema većih iznenađenja. Puno većih problema kod slaganja momčadi imao je Željko Kopić. Uz kartonirane Saida i Borju Lopeza, ozlijedili su se i kapetan Nižić, te vratar Stipica. Tako da će na vratima Hajduka stajati mladi Letica, dok će stopera igrati vezni igrač Savvas. Drugog stopera igrat će Ismajli. Na klupi Hajduka priliku čekaju još Grbić, Bosančić, Almeida, Juranović, Pešić, Šehić i Fomitschow, a kod Rijeke Sluga, Črnic, Acosty, Elez, Puljić, Pavičić i Mavrias.