Nova Rijeka

PRIPREME ZA CIBALIJU Otvoren “natječaj” za Bradarićevo mjesto u momčadi

Orlando Rivetti

Domagoj Pavičić / arhiva NL

Domagoj Pavičić / arhiva NL

Tko će u susretu s Cibalijom igrati na poziciji zadnjeg veznog sa Srđanom Grahovcem. Bila bi šteta žrtvovati trenutačno najboljeg igrača Rijeke Pavičića, iako bi se time otvorio prostor za Puljića



Nogometaši Rijeke tražit će u nedjelju protiv Cibalije na Rujevici (17 sati) četvrtu pobjedu zaredom u proljetnom nastavku, a sve kako bi mirno dočekali dvotjedni odmor zbog turneje reprezentacije Hrvatske koja u Miamiju (23. ožujka) igra s Peruom, a četiri dana kasnije u Dallasu s Meksikom. Riječani su sada navikli navijače na – pobjede. Slatke, poput onih protiv Dinama i Lokomotive. Tri pobjede i deset golova! Potekla je nova Rijeka… Da nije bilo onih crnih jesenskih rupa (sedam poraza), borba za naslov prvaka mogla se zakomplicirati. Ipak, na Rujevici svjesno ulaze u probleme sa sastavom, odlaskom najboljih igrača i dolaskom nogometaša željnih afirmacije, egzistencijalno je to pitanje. Živjeti od svog rada…


Matjaž Kek standardizirao je momčad. »S igračima koji su spremni i koji su u formi«, kazat će riječki strateg, jer je riječ o »novoj ekipi koja se još traži«. Uz napomenu da ima »puno prostora za napredovanje«. Što je Keku »kristalno jasno, uz naporan rad«.


Bez goriva


Ipak, Riječani zabavljaju zabavljajući se. U prilog tome govore tri pobjede, ali i deset golova. I razdoblja veoma kvalitetne igre u svakoj utakmici. Impresivan je tako bio početak susreta u Zaprešiću. Domaćini su mislili da su uletjeli u – tajfun. U dvije minute dva umjetnička djela, Pavičića i Hebera, odnosno proigravanje Bradarića, Rijeka je pokazala svu nogometnu ljepotu na travnjaku koji je bio spreman za sadnju krumpira. Ali domaćinu svaka čast, potrudio se pripremiti ga za utakmicu, očistiti od snijega… Goropadna i dominantna Rijeka do odmora. A drugo je poluvrijeme za – svlačionicu! Rekao je Kek da su se njegovi igrači previše povukli u krilo zadnjoj liniji, a zadnja linija je klizala kao da igra u balerinkama na ledenoj ploči… Jednostavno, igrači su ostali bez goriva u spremniku, jer ne treba zaboraviti da je to bila treća utakmica u sedam dana nakon dva tjedna bez nogometa… Kek nije htio kemijati sastavom, igrali su samo oni koji su se na treninzima »standardizirali«.




U nedjelju neće biti Bradarića. Je li napravio glupost kada je zaradio žuti karton, njegov treći, kako neki misle, ili je pametno postupio. Razmišljao unaprijed. Vrag, naime, nikad ne spava, prijetila je opasnost da dobije taj treći karton u nedjelju u susretu s Cibalijom pa da zbog toga preskoči najdražu mu utakmicu, s Hajdukom u Splitu 31. ožujka.


– Dao je nekoliko fantastičnih lopti. Od njega tražim, međutim, više, najviše… – rekao je Kek o svom kapetanu i reprezentativcu koji bi 19. ožujka morao imati mjesta u avionu za Fort Lauderdale, gdje se okuplja hrvatska reprezentacija.


Otvoren je natječaj za Bradarićevo mjesto u momčadi. Tko će u susretu s Cibalijom igrati na poziciji zadnjeg veznog sa Srđanom Grahovcem. Za kojega Rijekin trener ima samo riječi hvale. »Grahovac iz utakmice u utakmicu potvrđuje da je kvaliteta, odlično igra u paru s Bradarićem«, rekao je Kek.


Taoci zvijezda


Bila bi šteta žrtvovati trenutačno najboljeg igrača Rijeke (svaka čast Heberu, ali…) Pavičića na zadnjeg veznog, jer je svjetionik Rijekine igre. Samo Kek zna kakva bi bila kompozicija s Capanom. U slučaju da Pavičića vrati na zadnjeg veznog na prostoru iza Čolaka otvorilo bi se mjesto za Puljića. Čovjeka koji je Dinamu zabio iz slobodnog udarca, kao i Milanu… Rijeka je prema naprijed raznovrsna, kao nekada.


– Cibalia je u slavonskom derbiju Osijeku nametnula remi, opasan je suparnik. Glava mi je samo u toj utakmici, svi moraju biti pod pritiskom, raditi i raditi… – rekao je Kek.


Zanimljivo je da su Riječani u proljetnom nastavku sa slabijom ekipom (naglasak je na individualnoj kvaliteti) pokazali više nego jesenas… Klub, trener, ekipa, i igrači bili su taoci zvijezda u odlasku. Primjerice Gavranovića… Ova Rijeka je na dobrom putu, i kako stalno naglašava trener, ima strašno puno prostora za napredovanje.


Nakon što su na Rujevici u proljetnom nastavku pali Istra, Lokomotiva i Dinamo, u nedjelju ćemo vidjeti veoma zanimljivu utakmicu s Vinkovčanima, koji se hvataju svake slamke da bi izborili ostanak. Rijeka je favorit, jer ima kvalitetu, igra dobro i zabija golove… Zabava na Rujevici je zajamčena! Jer ova Rijeka je opet užitak.


Prošla su vremena kada su na Rujevici pirovali Dinamo, Osijek i Hajduk… Tri bolna poraza.