Ri mercato

PRIJELAZNI ROK Heber korak do Rujevice, Gent nudi 4 milijuna eura za Franka

Ivan Volarić

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Zainteresirani smo za Hebera, razgovaramo, ali ništa još nije definirano. Razgovaramo s još nekim igračima. Vjerujem da bi tijekom ovoga tjedna mogli znati nešto konkretnije po tom pitanju – zagonetan je bio sportski direktor Srećko Juričić



RIJEKA Tri vratara (Prskalo, David i Sluga) i 15 igrača (Martić, Elez, Župarić, Šofranac, Žuta, Maleš, Mišić, Vešović, Ajayi, Črnic, Gavranović, Matei, Matić, Šantek i Čeliković) uz pratnju trenera Matjaža Keka i njegovih suradnika točno u 18 sati istrčali su na pomoćni travnjak trening kampa na Rujevici te odradili prvi trening u sklopu priprema za novu sezonu.


U odnosu na kadar kojega je Kek raspustio odmah nakon osvajanja duple krune u Varaždinu nije bilo Romana Bezjaka, Nikole Totića i Ante Kulušića. Slovenskom reprezentativnom napadaču istekla je posudba iz »Darmstadta«, iskusni branič se razišao s »Rijekom«.


Na Rujevici jednostavno nisu iskoristili opciju o produženju ugovora pa je Kulušić postao slobodan igrač. Isto vrijedi i za lijevonogog braniča koji je prošle zime stigao iz trećeligaša »Krka«.




Nije bilo Darija Čanađije i Alexandera Gorgona, koji su dobili dan više odmora od ostatka momčadi te trojice reprezentativaca, Franka Andrijaševića, Filipa Bradarića i Stefana Ristovskog, koji se moraju priključiti momčadi u subotu.


Okupljanje su preskočili i treći vratar Ivan Nevistić, koji će negdje na posudbu (na njegovu poziciju vratio se Nigerijac David koji je prošle sezone branio u BiH premierligašu Vitezu), baš kao i Tomislav Turčin.


Tomasov i Kvržić


Od novih lica pripreme su počela i dvojica juniora, koji su nedavno potpisali profesionalne ugovore, branič Jasmin Čeliković i veznjak Matej Šantek.


Zanimljivo, s prvog treninga izostali su Marin Tomasov, kojemu je istekla posudba u »Al Nassru«, i Zoran Kvržić, koji je bio posuđen »Sheriffu« iz Tirasoplja. Obojica imaju važeće ugovore s »Rijekom«.


– Tomasov mora riješiti pitanje sa svojim klubom. Oni nisu iskoristili pravo otkupa njegova ugovora, međutim Tomasov ima s njima ugovor do 30. lipnja i ne može startati trenirati s nama ili nekim drugim dok ne riješi svoj odnos, odnosno potraživanja s »Al Nassrom«. Ako budemo morali čekati do 30. lipnja onda moramo imati spremna druga riješenja.


Kvržiću ćemo pokušati pronaći klub gdje će opet biti na posudbi, a postoji mogućnost da ga netko otkupi. Solomon i Dangubić? To su dva napadača koja su se dokazala na posudbama u prvoligaškim klubovima, međutim procjena je da dolazak u »Rijeku« u ovom trenutku za njih ne bi bio dobar. Bolje je da još igraju u drugim sredinama i stječu iskustvo – objašnjavao je sportski direktor »bijelih« Srećko Juričić na presici organiziranoj uoči prvog treninga u sklopu priprema za novu sezonu koja za igrače »Rijeke« počinje prvom utakmicom drugoga pretkola Lige prvaka – 11. ili 12. srpnja. Nekoliko dana kasnije počinje i prvenstvo…


A do tada će »Rijekin« kadar sigurno doživjeti određene promjene. U dolasku je napadač »Slaven Belupa«, 25-godišnji Brazilac Heber – zamjena za Romana Bezjaka.


Prošle sezone zabio je deset golova za »kozmetičare«. Pregovori su navodno u završnoj fazi. Koprivničani su prvotno tražili 600 tisuća eura na ime odštete…


– Zainteresirani smo za Hebera, razgovaramo, ali ništa još nije definirano – nastavlja Juričić. – Razgovaramo s još nekim igračima. Vjerujem da bi tijekom ovoga tjedna mogli znati nešto konkretnije po tom pitanju.


Potraga za stoperom


Osim napadača traje potraga za stoperima. Na riječkom ciljniku su navodno 25-godišnji Varaždinac Roberto Punčec (igrao je s Damirom Kreilachom u Union Berlinu), 19-godišnji Nijemac hrvatskih korijena Marin Pongračić (1860 Munchen) i Jakov Filipović, 24-godišnji branič zaprešićkog »Intera«.


– Odlazak Eleza je bio blizu u jednom trenutku i morali smo se pripremati za to. Zbog toga smo u kontaktu s dosta stopera. Sva ta imena su nama interesantna, ali ima ih još. Vidjet ćemo… – nastavio je sportski direktor »bijelih«.


Donedavno izvjestan transfer Josipa Eleza u »Schalke« je doveden pod veliki znak pitanja.


»Rijeka« je trebala zaraditi 4,2 milijuna eura obeštećenja (dio pripada Laziju na ime otkupa), s bonusima gotovo pet milijuna eura, a Elez potpisati ugovor života. Međutim, promjena trenera u Gelsenkirchenu je izgleda sve zajedno – stornirala.


– Ne, nije još propao Elezov transfer u »Schalke«, ali vidjeli ste i sami da je u nogometu sve moguće. Prije nekoliko dana se činilo kao da je sve to gotova stvar…


Čini se da su puno bliže odlasku s Rujevice Franko Andrijašević i Filip Bradarić.


Po Franka navodno u Hrvatsku dolazi izaslanstvo belgijskog »Genta«, koje sprema izdašniju ponudu od »Standarda« iz Liegea (2,5 milijuna eura plus igrač) – okruglih četiri milijuna eura. Bradarić je pak već duže vrijeme blizu »Bologne«, no sve je u jednom trenutku zastalo jer Filip nije bio zadovoljan visinom ugovora, a osim toga Talijani nisu bili spremni odmah platiti cjelokupni iznos odštete (4,8 milijuna eura) »Rijeci«. Pojavio se u međuvremenu i interes grčkog »Olympiakosa«.


Upiti


– U ovom trenutku izglednije je da će Filip realizirati svoj transfer u »Bolognu«. Razgovori su u tijeku… Što se Andrijaševića tiče točno je da je »Gent« jedan od klubova koji je zainteresiran…


Seriju mogućih skorašnjih odlazaka zatvara Stefan Ristovski kojega je navodno silno poželio turski prvoligaš »Bursaspor«. No, dva milijuna eura definitivno nije cijena koja će zadovoljiti odgovorne na Rujevici. Vjerojatno niti Stefana, koji je reprezentativnim pogotkom Španjolcima sigurno dodatno skrenuo pozornost na svoje kvalitete.


– Ima upita i za neke druge naše igrače, međutim više je riječ o upitima nego ponudama. U tu kategoriju spada i upit »Bursaspora« za Ristovskog, međutim nije riječ o službenoj ponudi – potvrdio je Juričić i neovisno o svim ovim promjenama potvrdio ono što se odavno zna da ciljevi u novoj sezoni ostaju isti.


– Naši ciljevi se ne razliku puno u odnosu na one koje smo imali prijašnjih sezona. Znači, prvo je da moramo biti u vrhu hrvatskog nogometa. Kada to kažem onda mislim na prva tri mjesta, odnosno eventualno četvrto mjesto ako vodi u Europi.


Cilj je igrati europske utakmice, a njih shvaćamo u prvom redu kao nagradu. Treće je samoodrživost kluba. S tim su povezani transferi. Znamo da moramo raditi u okvirima našeg budžeta. To je ono najkraće da znamo kamo idemo i koji su nam ciljevi – poručio je Juričić za kraj.


Došlo je i do jedne promjene u stručnom stožeru prve momčadi. Dugogodišnji fizioterapeut Igor Pavačić seli u omladinski pogon, a na njegovo mjesto iz škole nogometa dolazi Denis Miškulin.