Pune ruke posla za Keka

POTRAGA ZA IZGUBLJENIM IDENTITETOM Što na proljeće možemo očekivati od “nove” Rijeke?

Orlando Rivetti

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Riječani su u Portugalu uglavnom lutali terenom u potrazi za izgubljenim identitetom. Prošle godine su, naime, na istom turniru osvojili prvo mjesto trima pobjedama bez primljena gola



RIJEKA Nogometaši »Rijeke« vratili su se jučer navečer iz Portugala preko Venecije i otišli ravno na trening u svoju teretanu.


Matjaž Kek nakon pripremnih utakmica u Portugalu može biti jedino zadovoljan kako njegovi igrači (Božinov, Dangubić, Žuta, Ristovski i Escoval) nepogrešivo izvode udarce s bijele točke. U drugoj utakmici Atlantic Cupa protiv švedskog »Norrkopinga« Riječani su, naime, do pobjede došli gromovima sa jedanaest metara, nakon što je utakmica završila bez pobjednika (1:1), a Riječani potvrdili da u igri prema naprijed nemaju previše rješenja.


Šveđani su sami sebi zabili gol nakon što su poveli već u 4. minuti, jer je vratara Slugu zaslijepilo sunce. U svakom slučaju, u nastavku utakmice bilo je puno bolje nego, primerice, na drugoj turnirskoj utakmici, protiv danskog »Aarhusa« (1:2), kada su Riječani uglavnom lutali terenom u potrazi za izgubljenim identitetom. Prošle godine su, naime, na istom turniru osvojili prvo mjesto trima pobjedama bez primljena pogotka.


Znakovi života 




Dobra vijest s posljednje utakmice je svakako ta da je bugarski internacionalac Valeri Božinov pokazao znakove života, mentalnog i tjelesnog, u 22 minute pokazao da klasa nije gorivo koji se troši. Njegov spremnik nije prazan, i s obzirom na to kako »Rijeka« napada čvrsto postavljene obrane, Božinov bi mogao osvježiti napad »bijelih«. Dati mu onaj kvalitetni potez koji u ovom trenutku nedostaje. U očekivanju da se oporavi Antonio Čolak, pojačanje koje je odmah postalo pacijent doktora Bobana Dangubića. Prvu špicu protiv Šveđana igrali su najprije Heber, a onda i Puljić, bez konkretnog učinka. Igrali su u paru u prvoj dionici, jedan iza drugoga, ali »Rijeka« nema rješenja na sredini terena, a krila (Kvržić i Črnic…) se ne uspijevaju nametnuti u igri »jedan na jedan«, probiti stranu, osim što ne surađuju dovoljno sa svojim bekovima, Mavriasom i Zutom…


S obzirom na to da je na posljednjoj utakmici izostao i Župarić, čvrsta karika zadnje linije, na poziciji stopera je u prvm poluvremenu zaigrao Capan u paru sa Punčecon. Kasnije, kada je Kek rotirao i mijenjao, ušao je Escoval. Župarić, Punčec, Escoval i po potrebi Capan i Zuta »vojska« je igrača za stoperske pozicije. Na bokovima Mavrias i Raspopović se bore za desni bok, a Zuta je izgleda ostao bez konkurenije na drugoj strani, jer Davidson navodno odlazi… U očekivanju Leovca, na posudbi iz PAOK-a za 200.000 eura, koji može igrati »beka i krilo«.


Nedostaju golovi 


Obranu je u konačnici najlakše složiti. Nekoliko je to puta naglasio i Matjaž Kek. Odgovornim defenzivnim blokom najlakše se skriju slabosti jedne momčadi. Taktika je oružje siromašnih… Nije bio slučaj one šampionske Kekove Rijeke iz prvog dijela sezone kada se na Rujevici servirao šampanjac.


Na sredini terena nema više Mišića i Maleša, iz slavljeničke momčadi ostao je samo reprezentativac Bradarić koji je u susretu sa Šveđanima pokazao da će i u proljetnom nastavku sezone biti mozak Kekove »Rijeke«. Crtati akcije, diktirati igru. Kek mu traži para. Jedna je varijanta, ona igrački raskošnija s Pavičićem, koji ima kvalitetnu loptu, a druga s Capanom, čvrstim i agresivnim igračem. U svakom slučaju, Capan bi trebao biti bolja kombinacija, posebice u ovom razdoblju stvaranja momčadi. Kek, naime, sigurno neće tražiti ljepotu, inzistirat će na čvrstini i disciplini dok se ne mehanizmi momčadi ne podmažu. Momčad koja je, kako bi rekli u klubu, u stvaranju, na početku svog puta i bez velikog pritiska. Ne znam jesu li objasnili Keku da nema pritiska…


Andrijašević (16), Gorgon (12), Gavranović i Bezjak (po 11), zabili su 50 golova prošle sezone. Heber je trenutačno prvi strijelac »Rijeke« sa osam golova, u Dinamu je »otišlo« sedam Gavranovićevih pogodaka, u ambulanti ozlijeđenih je šest Gorgonovih, Puljić je zabio samo jedan prvenstveni u dresu »Rijeke«. Riječanima će definitivno nedostajati – golovi. Prije su zabijali svi, na turniru u Portugalu – nitko. Jedan autogol Šveđana, Ristovski Dancima i Heber u ogledu s »Ferencvarosom«. Susret s »Ferencvarosom« je jedini koji su Riječani dobili u Portugalu. Možda i najjači.


Veliki izazov 


A izgubili su od njemačkog četvrtoligaša »Mannheima« (0:2). Međutim, ne treba to shvatiti tragično, događa se to na pripremama, poglavito kod šarenih sastava i kada igračima glave nisu u utakmici. Mladi ? Ristovski, Liber i Mitrović bili su priča za jednu utakmicu.


Kako će »Rijeka« izgledati u proljetnom nastavku nakon što je kod posljednjeg egzodusa ostala bez Gavranovića, Mišića, Maleša, Eleza i Vešovića, a neće moći igrati ozlijeđeni Gorgon, ne zna niti dragi Bog. Utakmice u Portugalu su, naime, pokazale slabosti u obrani, kaos na sredini terena, anemičnost u napadu. Ipak, bile su to samo pripremne utakmice, razdoblja u kojemu su važniji treninzi. U kojem Kek inzistira na brzoj predaji lopte, popuni praznih prostora. Zasad će morati dodatno poraditi na defenzivnom bloku, barem dok se sazna definitivno koje i kakve će igrače imati na raspolaganju. Vrijeme leti, zapravo je nestalo. »Rijeka« u subotu otvara proljetni nastavk s »Istrom 1961« na Rujevici, ali nakon toga mora u goste »Osijeku« i dvaput u četiri dana (jednom za Kup) igrati s »Dinamom«. Ako izuzmemo Puljane, pakleni početak sezone, a konture igre se još ne naziru.


»Rijeka« teče uzbrdo… Teško, ali… Pred Kekom i svima u klubu veliki je izazov. I odgovornost. U Portugalu su bile utakmice bez uloga, uskoro počinje zabava.