Bečka fešta

POBJEDNIČKI POHOD Pogledajte kako je izgledao riječki đir austrijskim ulicama i trgovima

Ivan Volarić

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Oko 18 sati na trgu je počelo masovno okupljanje riječkih navijača, pjesma je počela dopirati i iz obližnjih ugostiteljskih objekata, a prolaznici sa sve više zanimanja počeli pratiti »plavo-bijelu« feštu na trgu. Tko su ovi? Ah... Fusball fans aus Kroatien...



Okupljanje na Karlsplatzu, na prostoru gdje se održava bečki Popfest (između Karlove crkve, sveučilišta i parka), bilo je zakazano u 16 sati, no mnogi navijači »Rijeke« stigli su na zakazano mjesto puno ranije. Sve ovisno o tome kada su krenuli put Beča i koliko vremena su proveli na putu.


Neki su već oko podneva bili na obližnoj glasovitoj bečkoj šetnici Mariahilfestrase, ali se nisu mogli sakriti u masi turista, odnosno domaćih šetača. Austrijska policija, pojačana s kolegama iz Rijeke, spremno je dočekala malu riječku navijačku invaziju i baš kao i nedavno u Salzburgu, nogometnim rječnikom »startala s dvije noge na prvu loptu«.


U trenucima dok se na Mariahilfestrase mirno ispijala kava ili u bezbrižnoj šetnji upijale zrake jakog jesenskog sunca, nekoliko policijskih kombija okružilo je skupinu pripadnika Armade. Uslijedio je pretres, indetifikacija i oduzimanje »protueksplozivnih sredstava«.




Vlasnici, navijači u čijim ruksacima su nađene baklje i petarde, su naravno – privedeni. Austrija je zemlja nulte tolerancije na pirotehniku, a tamošnja policija, poučena iskustvima iz prošlosti, posebno osjetljiva na navijače s područja Balkana.


Hrvati se pritom smatraju »high risik« navijačkoj populacijom, što se moglo osjetiti baš na svakom kutku Karlsplatza, gdje su se uoči utakmice okupljali navijači »Rijeke«.



Brojna policijska vozila i deseci policajaca pod »punom ratnom spremom« dočekali su pripadnike Armade budno motreći na svaki njihov korak. U jednom trenutku krenula je pjesma, zapalila se i baklja, a policija je žustrom reakcijom počela tražiti počinitelja.


Dojurio je kordon od tridesetak policajaca, jedan od njih uz pomoć kamere žurno krenuo u indetifikaciju. Nije bilo potrebe za primjenom sile, jer nisu bili u pitanju neki rabijatni tipovi, već uglavnom prosječni navijači koji su se došli dobro zabaviti i pritom navijati za svoj klub.


To što žive u zemlji gdje je pirotehnika nešto sasvim uobičajeno je drugi par rukava.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Oko 18 sati na trgu je krenulo masovnije okupljanje navijača, pjesma je počela dopirati i iz obližnjih ugostiteljskih objekata, a prolaznici sa sve više zanimanja pratiti »plavo-bijelu« feštu na trgu.


– Tko su ovi?


– Ah… Fusball fans aus Kroatien…


Oko 18.30 sati bečko nebo se zatamnilo, sunce je ustupilo pozornicu mjesecu, a navijači »Rijeke«, njih blizu tisuću, krenulo u korteu prema stadionu »Ernst Happel«. Iako se sve to odvijalo uz budnu pratnju policije, Armadinom korteu put prema stadionu osvjetlile su bengalke.


Represivne mjere austrijske policije uspjele su primiti, ali ne i ugasiti navijačku euforiju brojnih pristalica »bijelih«.