Nova pobjeda

PLUS OSAM “Rijeka” još korak bliže tituli, “Inter” na Rujevici pao u prvih 25 minuta

Marko Cvijanović

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina



RIJEKA Nogometaši “Rijeke” lakoćom su u subotu svladali “Inter” (2:0) i na čelu ljestvice zadržali osam bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani “Dinamo” pet kola prije kraja prvenstva i uoči triju utakmica (Lokomotiva, Hajduk, Slaven Belupo) od ishoda kojih će uvelike ovisiti konačni rasplet povijesne borbe “bijelih” za naslov prvaka.


 Uzimajući u obzir način na koji Riječani u posljednjim utakmicama melju svoje protivnike, titula bi na Rujevicu mogla stići i ranije negoli se to očekivalo.


Snimio Roni Brmalj


Snimio Roni Brmalj


Foto Silvano Ježina


Foto Silvano Ježina





Utakmica je u rezultatskom smislu prelomljena još u ranoj fazi zahvaljujući neshvatljivim reakcijama uže obrane Zaprešićana koja je dvaput u kratkom razdoblju ostala u raskoraku poslije okomitih dodavanja Riječana na rubu zaleđa. U prvom slučaju (20’) Gavranović se šetajući našao u izravnom sučeljavanju s Čovićem i znalački prekinuo golgeterski post, a u drugom (24’) Andrijašević i Bezjak malonogometnom akcijom natjerali Boseca prekršajem za najstrožu kaznu i crveni karton spriječiti siguran pogodak slovenskoga napadača. Bosec je samo nakratko odgodio neminovno: Bezjak je bio siguran s “kreča”, “Rijeka” u 25. minuti povela 2:0 i stekla igrača više. Kraj priče.



Stadion HNK Rijeka. Sudac: Duje Strukan (Split) 6,5. Gledatelja: 5.496. Strijelci: 1:0 Gavranović (20’), 2:0 Bezjak (25’-11m). Žuti kartoni: Gavranović (Rijeka), Šarić (Inter). Crveni karton: Bosec (24’).


RIJEKA: Prskalo –, Ristovski 6,5, Župarić 6,5, Elez 6,5, Žuta 6, Maleš 6, Mišić 6,5, Vešović 6, (73’ Matei) –, Andrijašević 6,5, (64’ Gorgon) –, Bezjak 7, Gavranović 7, (84’ Martić) –


INTER: Čović 6,5, Bosec 5, Filipović 5, Šarić 5, Komorski 5, Mefsin 5, Polizzi 5,5, (88’ Mikulić) -, Brlečić 5, Postonjski 5, Puljić 5, (59’ Šiljić) 5,5, Kolar 5, (46’ Mujagić) 5,5,



Iako je sudbinu gostiju još u otvaranju susreta navijestila izgledna prilika Vešovića (10’), desetkovani Zaprešićani više nisu mogli pratiti ritam Riječana, koji su, rasterećeni rezultatskoga imperativa, počeli uobičajenom lakoćom redati prilike pred protivničkim vratima. “Inter” već do odmora nije doživio rezultatsku katastrofu samo zahvaljujući refleksima vrata Ivana Čovića, koji je branio stopostotne prilike Ristovskog (40’) i Andrijaševića (34’, 43’), odnosno (pre)čestim promašajima riječkih igrača (Ristovski 30’, Gavranović 35’).


Poslije svega što se na rujevičkom travnjaku događalo u prvom poluvremenu, paradoksalno zvuče činjenice da je dvostruki blok Zaprešićana puno bolje funkcionirao s igračem manje i da su Riječani u nastavku utakmice stvorili samo jednu priliku iole vrijednu spomena (Žuta 83’). U prvom redu zahvaljujući nedostaku ideje u zoni udarca.


Razdraganoj riječkoj publici nije nedostajalo ideje, ona se jednako dobro zabavljala u oba poluvremena, dočekavši još jednu vrijednu pobjedu svojih ljubimaca i još jedan spektakularni šampionski vatromet nad Rujevicom. Iako nije dočekao još pokoji pogodak u mreži protivnika, Matjaž Kek je u ranoj fazi utakmice stekao rijedak privilegij odmariti stožerne prvotimce (Vešović, Andrijašević, Gavranović). Gostujući trener Samir Toplak u svakom je slučaju dočekao olakšanje nakon posljednjega sučevoga zvižduka, kada pogleda završnu statistiku (22:3 omjer udaraca, 72:28 posto posjed lopte), bit će još sretniji konačnim ishodom.


“Inter” je na Rujevici mogao proći kao “Cibalia” u Maksimiru.


 


TIJEK SUSRETA;


Snimio Roni Brmalj


Snimio Roni Brmalj



90′ – Igrat će se još dvije minute.


80′ – Sada i Gorgon natrčava na jednu “slobodnu” loptu i šalje je preko gola.


74′ – Žuta je iz slobodnog udarca pucao preko gola.


71′ – “Rijeka” i dalje drži sve konce u rukama, ali tempo je ipak malo pao. A i “Inter” je u drugom dijelu nešto čvršći.


63′ – Izlazi Franko, u igri je Gorgon.


61′ – Prva ozbiljna situacija u drugom dijelu. Mišić je dao za Bezjaka koji ubacuje za Andrijaševića, no njegov udarac u izglednoj šansi je skrenut u korner.


54′ – Strukan je poništio pogodak Andrijaševića zbog prethodnog prekršaja u napadu nad Filipovićem.



43′ – Maleš je podvalio loptu do Andrijaševića koji ne zabija u stopostotnoj prilici. Točnije, Čović mu brani sa samo nekoliko metara.


40′ – Bezjak je skoro opet zabio, ali Čović mu u zadnji čas odnosi loptu s noge.


39′ – “Inter” djeluje kao da se potpuno predao, “bijeli” prolaze do gola kako god žele.


35′ – Opet Gavranović u velikoj prilici, ali lopta ide malo preko gola.


Snimio Roni Brmalj


Snimio Roni Brmalj



30′ – Nižu se prilike “Rijeke” koju je rano vodstvo dodatno osokolilo. U prilikama su bili Gavranović i Ristovski.



25′ – GOOOL! 2:0 – Siguran s 11 metara je Roman Bezjak.


23′ – Bosec je u kaznenom prostoru srušio Bezjaka, koji je nakon asistencije Andrijaševića bio u čistoj gol šansi. Jedanaesterac i crveni karton za “interovca”.



20′ – GOOOL! 1:0 – “Rijeka” je uspjela probiti blok “Intera”. Obrana gostiju je zastala, misleći da je Gavranović u zaleđu nakon duge lopte Eleza. No, zaleđa nije bilo, a napadaču “Rijeke” u ovakvoj situaciji nije bilo teško matirati Čovića.


14′ – Mišić je oštro ubacio iz slobodnog udarca, Mesfin loptu skrenuo glavom, ali pritom i umalo prevario Čovića.


10′ – Vešović je sve napravio sam, riješio se pratnje Zaprešićana, ali je u završnom koraku bio neprecizan.


8′ – Bezjak je bio neprecizan glavom nakon ubačaja Ristovskog.


5′ – Slična situacija i nakon ubačaja Vešovića, kojeg čisti Filipović.


3′ – Mišić je ubacio, ali lopta nije pronašla nikoga od riječkih napadača.


1′ – Počeo je susret.


0′ – Susret na Rujevici počinje za pedesetak minuta, a maloprije su objavljeni početni sastavi. U momčadi je ipak Vešović, za kojeg je bilo upitno hoće li moći nastupiti, dok je Gorgon na klupi. Na njoj priliku čekaju još Sluga, Kulušić, Čanađija, Matei, Črnic i Martić.


Sluga, Kulušić, Čanađija, Matei, Črnic, Gorgon, Martić