Analiza

PET UZROKA RIJEČKE KRIZE Slučaj Gavranović samo je jedan od problema

Ivan Volarić

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak

»Rijekina« sudbina je prodaja najboljih igrača, no isto tako očito je da će sportski segment u budućnosti morati brže reagirati kod dovođenja igrača



Analizirali smo uzroke krize rezultata NK Rijeke ove sezone, koja je kulminirala s porazom od Lokomotive u Kranjčevićevoj, već četvrtim prvenstvenim porazom u nizu. 


1. Prijelazni rok


Iako je zadržana većina igrača iz prošlosezonske momčadi, fatalnima su se pokazali gubici Franka Andrijaševića, Stefana Ristovskog pa i Romana Bezjaka. Matjaž Kek još uvijek nije pronašao zamjene za te igrače u velikoj skupini igrača koji su dovedeni kao pojačanja, a još uvijek ne igraju previše.


»Rijekina« sudbina je prodaja najboljih igrača, no isto tako očito je da će sportski segment u budućnosti morati brže reagirati kod dovođenja igrača kako bi se amortizirali neminovni igrački gubici. U prijevodu, već ove zime treba angažirati igrače koji će idućega ljeta zamijeniti one koji će otići! Osim toga, potpuno jasno je da će se klub u budućnosti morati više osloniti na kadar iz vlastite škole.


2. Slučaj Ristovski




Stefan Ristovski napustio je klub uoči ključnih utakmica za plasman u Ligu prvaka. Njegov odlazak nije samo poremetio kemiju u momčadi, već i ozračje oko momčadi.


Ako je točno da je Ristovski »ucijenio klub« (neću igrati ako ne me pustite u Lisabon…), onda je to jasan pokazatelj da su na Rujevici u najboljoj vjeri pogriješili kada su vođeni sportskim motivima (namjera da se sa što jačom momčadi uđe u eurodvoboje) odlučili da igrače na isteku ugovora neće »lansirati« na tribine kao godinu dana ranije u slučaju Mitrovića i Leškovića.


3. Slučaj Gavranović


Nakon »slučaja Ristovski« momčad je posljednjeg dana prijelaznog roka uzdrmao i »slučaj Gavranović«. Nekoordinirana i oprečna reakcija klupske službe za Odnose s javnošću i predsjednika Damira Miškovića izazvala je nervozu među navijačima, ali i u »Rijekinoj« svlačionici, gdje je Gavranović već duže vremena »persona non grata«.


Cijeli taj slučaj gurnut je pod tepih samo do utakmice s »Dinamom« kada je sve kulminiralo. Sve to moglo se izbjeći da je navijačima jasno rečeno što se dogodilo tog 31. kolovoza. Uostalom, netko će im morati objasniti neke stvari već tijekom siječnja kada će Mario vjerojatno otići u »Dinamo«, a »Rijeka« dobiti posljednju priliku zaštiti svoje interese koji su ipak iznad svih i svega.


4. Suci


Hrvatski suci u posljednje vrijeme se prema »Rijeci« ponašaju kao da su doslovno shvatili Mamićevu poruku nakon finala Kupa u Varaždinu: ovo ste vidjeli sada i više nikada!


Ova momčad »Rijeke«, za razliku od prošle sezone, nema snage prijeći preko brojnih sudačkih previda. Budući da je Mišković prošle sezone upravo zbog sudaca podnio ostavku na svoje funkcije u HNS-u (kasnije je ostao član IO-a), trenutno nema izbora nego čekati da se eventualnim promjenama u Savezu dogode i promjene u sudačkoj organizaciji.


5. Pretvorba


Predsjednik »Rijeke« se posljednjih šest mjeseci u upravljačkom smislu nalazi u jednom prilično nezahvalnom položaju. Mnogi klupski potezi nisu povučeni na vrijeme jer se svaka važnija odluka morala donijeti tek nakon konzultacija s odgovornim ljudima u Social sportu što je logično sobom donijelo dosta nervoze.


Sve to se reflektiralo na raspoloženje u klubu, a ne kaže se zalud da je ono što se događa na travnjaku u pravilu ogledalo onoga što se događa u klubu. Upravo iz tog razloga je vrlo bitna utakmica koju Mišković igra izvan travnjaka posljednjih tjedana.