Nije gotovo

Osim prestiža i kasnijeg starta u Europi, Riječani imaju i dodatni motiv u borbi za drugo mjesto

Orlando Rivetti

Foto: D. LOVROVIĆ

Foto: D. LOVROVIĆ

Bijeli su došli Dinamu na šest bodova, natjerali Hajduk da im gleda u leđa... Do kraja će jamačno bitu uzbudljiva bitka za drugo mjesto. Pozicija koja nije nevažna iz više razloga, zbog prestiža, kasnijeg starta u Europi i – premije. Jer, Mišković, navodno, ne nagrađuje treće mjesto. Pametno



 Nikad neće saznati do koje mjere bi se zakomplicirala borba za naslov prvaka Hrvatske da je Hajduk na svom Poljudu uspio ponoviti rezultet iz Maksimira, dobiti – Dinama! Hajdukovci su nakon toga »porazbijali gostionicu«. Sve je to od lošeg vina… Pao je predsjednik Ivan Kos, igrači su šetajući Rivom pali na glavu i zaradili nekoliko masnica, navijači su jedino cvijeće. Šteta, zaista šteta što su Splićani još jednom pukli kao bundeve. Završnica prvenstva mogla je biti dramatično uzbudljiva. Možda Rijeka ne bi, nakon drugačija raspleta, dobila Dinamo u Maksimiru prošle subote, ali…


Brojke govore. Četiri kola prije kraja, kada do spuštanja zastora na prvoligašku scenu nedostaje još šest sati igranja, vrh ljestvice izgleda ovako: 1. Dinamo 69 bodova, 2. Rijeka 63, 3. Hajduk 62 i 4. Osijek 52 boda. Poker je to naših predstavnika za europsku scenu.


Drugo mjesto vodi izravno u treće pretkolo Europske lige, a prva utakmica igra se 9. kolovoza, dok će trećeplasirani krenuti u natjecanja 26. srpnja, a četvroplasirani dva tjedna ranije…




Dinamovih šest bodova prednosti u ozbiljnim nogometnim državama ne bi bili nedostižni, ali u zemlji gdje Zdravko Mamić, a sve nakon što je prošle sezone izgubio prvenstvo i Kup, »urbi et orbi« poručuje: »To ste vidjeli sada i nikad više!«, teško je vjerovati u čuda. Ali nije Rijekin problem Zdravko Mamić i Dinamo, Miškovićevi mangupi s Rujevice su u prvom dijelu sezone prokockali previše bodova (sedam poraza!) dok je momčad bila u fazi stvaranja. Preko tjedna igrala kvalifikacije za Ligu prvaka pa Europsku ligu. Od Beča do Pireja…


Kekova filozofija


Dinamo drži čvrsto bika za rogove, ali Riječani odbijaju predati naslov. Kažu da to neće učiniti dok postoji i najmanja teoretska šansa za obranu naslova. Za dva kola bit ćemo svi pametniji… Riječani imaju samo jednu filozofiju, Kekovu, iz utakmice u utakmicu po – pobjedu.


Rijekin je trener najavio cilj – četiri pobjede, dvanaest bodova, do kraja sezone, a Dinamo neka se misli…


Riječani moraju u goste Lokomotivi i Cibaliji, a na svom terenu ugostit će Inter i Hajduk. Dinamo će najprije u Koprivnicu u goste Slavenu, potom posjetiti susjede, Lokomotivu i Rudeša, da bi na kraju ugostio momčad Intera, koja mu je u posljednjem ogledu uzela dva boda (0:0).


Dinamo je ovog proljeća ranjiv. Doživio je čak pet poraza (Hajduk 0:1, Rijeka 1:4, Lokomotiva 1:4, Osijek i Rijeka po 0:1). Četiri je puta kapitulirao u svojoj maksimirskoj pustinji.


Rijeka je procvala s proljećem… Rijeka 28, Hajduk 24, Dinamo 19, Rudeš 18, Lokomtiva 16 bodova, gornja je polovica ljestvice HNL-a.


Matjaž Kek do kraja sezone želi sve dobiti, ali i dobiti odgovor na pitanje koji igrači nisu na razini Rijekinih ambicija. Ne živi u oblacima, svjestan ja da momčad mora stvoriti, jer Mišković nije »arapski šeik« ili »kineski tajkun« koji će mu kupiti nekoliko zvijezda da s njima krene u lov na novu titulu.


A cilj je i iduće godine, kao i do sada, biti u vrhu hrvatskog nogometa. Mišković ne kupuje dijamante Keku, nego ih prodaje nakon što ih trener izbrusi. Tko će otići na ljeto? Bradarić, Heber, Župarić, Gorgon, Mavrias… Neki da bi se popunio prepolovljeni proračun, drugi jer nisu za Rijeku. Stoper Velkovski iz Vardara je novo ime. Trenutačno ne igra za Skopljance, klub ga je kaznio je je potpisao za Rijeku… Drugo novo ime je Marijo Pavelić, desni bek iz bečkog Rapida.


Uzbudljiva bitka


Nema Kek iluzije da će dobiti – pojačanja. Povremeno se namrgodi u prijelaznom roku, zašuti iz protesta, jer ne zna na čemu je, koga će imati za ono što je njemu svetinja – trening, pošalje poneku šifriranu poruku svojim čelnicima, ali sve je to, kako bi sam rekao – folklor.


Kek je zaslužan što se ova Rijeka u nastavku sezone opet bori za prvo mjesto, što će sigurno osvojiti u ovom djelu više bodova od Dinama, kojega je dvaput dobio. Na Rujevici i u Maksimiru! Došli su Dinamu na šest bodova, natjerali Hajduk da im gleda u leđa… Do kraja će jamačno bitu uzbudljiva bitka za drugo mjesto. Pozicija koja nije nevažna iz više razloga, zbog prestiža, prije svega, pa kasnijeg starta u Euopi, i na kraju za Riječane i zbog – premije. Jer, Mišković, navodno, ne nagrađuje treće mjesto, to je ispod razine Rijeke. Pametno.


Dinamo se i pojačao za zadnja četiri kola. Preko noći je Marijo Budimir, napadač Rudeša (13 golova) postao član Dinama, nakon što je na parkingu verbalno i fizički napadnut trener Manuel Aira, nakon što ga nije stavio u momčad a došli kupci… Odnosno izvadio u 60. minuti susreta s Interom. Siniša Šošo brine se o Budimirovoj karijeri. Menadžeri nisu bili zadovoljni minutažom. Španjolski stručnjak osjetio je na svojoj koži. Klub je sjajno reagirao, zahvalio se Budimiru, koji je preko noći napravio transfer iz snova… Igrat će sa Soudanijem i Gavranovićem. Bit će grozdova golova. U hrvatskom nogometu puno je čudnih priča, slučajeva za psihijatriju…


Tko zna, možda će iduće sezone Dinamo Budimira posuditi – Rijeci. Ne znam tko bi Keka mogao natjerati da ga postavi u momčad, ako nije spreman na nastup.


Kako će Rijeka izgledati iduće sezone ne znaju ni Mišković, Juričić i Mance. Naravno, svi u odlasku i dolasku trebali bi dobiti Kekov blagoslov.