Idealan suparnik

Osijek je jedina momčad iz vrha s kojom Rijeka ima pozitivan omjer ove sezone

Portal Novilist.hr

Igrači Rijeke imaju sjajan učinak protiv ekipa iz donje polovice ljestvice/R. BRMALJ

Igrači Rijeke imaju sjajan učinak protiv ekipa iz donje polovice ljestvice/R. BRMALJ

"Bijeli" su ove sezone protiv Osječana odigrali možda i najbolje partije, a ne treba pritom smetnuti s uma činjenicu da su "bijelo plavi" jedina momčad s vrha ljestvice s kojom Rijeka ove sezone ima pozitivan omjer



RIJEKA Nogometaši Rijeke ove srijede u Osijeku mogu i matematički potvrditi drugo mjesto na ljestvici dva kola prije kraja prvenstva. Riječani imaju sedam bodova prednosti ispred trećeplasiranih Osječana i četvrtoplasiranih Splićana što znači da im u ovom trenutku nedostaju dva boda da ispune i teoretske preduvjete osvajanja titule viceprvaka. Doduše, Riječani će i u slučaju posrtaja u Gradskom vrtu teško prokockati sedam bodova prednosti jer teško je očekivati da će primjerice Osječani i Splićani dobiti sve tri utakmice do kraja, a “bijeli” doživjeti sva tri poraza. Bilo bi naravno najbolje zaključiti sezonu u pobjedničkom stilu pa trijumfom u Osijeku osigurati poziciju “broj dva” i mirno se pripremati za finale Kupa u Puli. Ne treba pritom zaboraviti da je statistički gledano Osijek idealan suparnik Rijeci u ovom trenutku. Naime, “bijeli” su ove sezone protiv Osječana odigrali možda i najbolje partije, a osim toga “bijelo plavi” su jedina momčad s vrha ljestvice s kojom Rijeka ove sezone ima pozitivan omjer.


Nogometaši Rijeke ove sezone trenutno igraju najefikasniji nogomet u Prvoj HNL (dva gola po utakmici!), osvojili su vrlo solidna 64 posto bodova. Premalo da bi ugrozili Dinamo, ali više nego nedostižno za ostatak konkurencije. Međutim, presjek sezone otkrit će da su Riječani bodovni učinak i gol-razliku pumpali s društvom iz donjega dijela ljestvice. Konkretnije, jedino su u dva navrata Slaven Belupo i jednom Istra 1961, od ekipa s dna poretka, uspjeli Rijeci otkinuti po dva boda (tri remija). Kada se pak uzme u obzir učinak Riječana s momčadima poredanim od prve do šeste pozicije onda se dolazi do bitno drugačijih pokazatelja.


Rijeka je u tom društvu osvojila 44 posto bodova, osvojila je 24 od ukupno 63 boda, te pritom zabijala jedva nešto više od gola po utakmici. Štoviše, Rijeka u toj konkurenciji ima negativnu ukupnu gol razliku (20:22),  negativan omjer s Goricom (1-0-3; 4:6), Hajdukom (0-3-1; 2:6), jednaki učinak u srazu s Dinamom (1-2-1; 3:4), te pozitivan omjer s Lokomotivom (2-0-1; 5:3) i posebno s Osijekom (2-1-0; 6:3), jedinom momčadi iz gornje polovice ljestvice od koje Rijeka ove sezone još nije izgubila. Usput, bijeli će nakon gostovanja u Osijeku dočekati – Lokomotivu.