Armada na Maksimiru

Opet “sami protiv svih”: Na jugu je “bijele” jučer bodrilo tri tisuće navijača

Ivan Volarić

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Armadina krilatica »Sami protiv svih« konačno je zaživjela u punom smislu tih riječi, a posebno nakon što je procurila vijest da je Damir Mišković podnio ostavku na sve funkcije u HNS-u



Dugo se nakon što je sudac Vučemilović označio kraj derbija s južne tribine maksimirskog stadiona još čula pjesma navijača »Rijeke«. Njih gotovo tri tisuće bodrilo je nogometaše »Rijeke« u Zagrebu, a za razliku od finala Kupa prije dvije godine (tada je bilo blizu četiri tisuće navijača), ovoga puta »protiv« sebe su imali i oko tisuću Bad Blue Boysa pa je ogled prve i druge momčadi sobom donio i navijački dvoboj. Osim očekivanih poruka namijenjenih HNS-u (reakcija na sudačke odluke), navijači »Rijeke« posebno su pojačali navijanje u završnici utakmice kada kao da su osjetili da je najpotrebnije podržati svoje ljubimce na putu do zasluženog boda. Zapaljeno je pritom i nekoliko baklji koje su uglavnom završile na tartan stazi iza Prskalova gola.


Bijeli vlak


Na istom mjestu se nakon sučeve nadoknade vremena okupila momčad »Rijeke« koja je pokrenula navijačke valove na južnoj tribini. Armada je ponovno osvojila Zagreb, a malo je nedostajalo da to učini i momčad »Rijeke« koja je u Maksimiru praktički osigurala jesenski naslov.


A sve je počelo onako kako je i nalagao vozni red HŽ-a. Točno u 8.15 sati vlakovođa i dugogodišnji član Armade, Nikica Mance, pokrenuo je kompoziciju od 15 vagona s riječkoga kolodvora. Oko tisuću pripadnika Armade krenulo je Bijelim vlakom prema Zagrebu gdje su stigli nešto prije 13 sati. Iskrcaj je organiziran na postaji Maksimir, odakle su navijači prepraćeni pješice prema maksimirskom jugu. Tisuću navijača u koloni s bubnjevima, plavo-bijelim zastavama i šalovima u rukama stvorili su impresivnu sliku po zagrebačkim ulicama.




– Izađite na balkone, pozdravite šampione… – orilo se iz riječkih grla dok su stanari obližnjih zgrada provirivali znatiželjno kroz prozore, želeći vidjeti što remeti mir ranog subotnjeg poslijepodneva.


Prva »kanta«


Kako su navijači pristali u podnožje juga tako su brzopotezno prolazili kroz kontrolu i počeli ulaziti na tribinu. Ubrzo su na južni parking počeli dolaziti i navijači koji su put Maksimira krenuli u osobnom aranžmanu, a kako se bližio početak utakmice tako su se kafići u okolici stadiona počeli puniti domaćim kibicima. I ne samo njima…


– Eeee lipi moj, danas je samo »Forza Dinamo«! – objašnjavao je zagrebačkom kolegi jedan fetivi Splićanin s privremenim boravkom u metropoli. Kao i većina vatrenih »hajdukovaca«, puno lakše bi mu palo da »modri« osvoje još jedan naslov u nizu, nego da rival s Jadrana dođe do svoje prve »kante«. Ako ništa onda je »Rijeka« barem na jedan dan uspjela napraviti nemoguće i ujediniti sjever i jug Hrvatske! Protiv »Rijeke« naravno. Armadina krilatica »Sami protiv svih« konačno je zaživjela u punom smislu tih riječi, a posebno nakon što je u procurila vijest da je Damir Mišković, revoltiran suđenjem, podnio ostavku na sve funkcije u HNS-u.


snimio Denis LOVROVIĆ


snimio Denis LOVROVIĆ