Kvalifikacije za Ligu prvaka

Olympiakos – Rijeka: Bijeli pali u sudačkoj nadoknadi, ali ipak će se odlučivati na Rujevici

Ivan Volarić

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Bijele je u vodstvo doveo Heber sjajnim golom pred kraj prvog poluvremena



Rijeka ipak nije izdržala u paklu Karaiskakisa. Riječani su više od sat vremena držali u rukama minimalno vodstvo do kojega su došli na krilima sjajnog vratara Sluge i strijelca Hebera koji je pogodio istekom prvoga poluvremena, a onda je počelo dolaziti do izražaja ono što se naslućuje tijekom prijelaznog roka ovoga ljeta: »Rijekin« igrački kadar jednostavno je pretanak za utrku na dva fronta, a posebno za veliki podvig što bi predstavljala pobjeda na vrućem travnjaku momčadi koja ima na raspolaganju budžet od 60-ak milijuna eura godišnje.


Nije slučajno »Olympiakos« postigao dva pogotka u završnici utakmice kada je trener grčkoga prvaka svakom izmjenom dobivao na kvaliteti igre. Obrnuti efekt izazivale su Kekove promjene. Ne znači to naravno da je sve izgubljeno.


Igrači »Rijeke« imaju relativno aktivan rezultat uoči uzvrata na Rujevici idućega utorka, ali su njihove šanse bitno manje nakon što je u prvoj minuti sučeve nadoknade vremena Romao naplatio isključenje Leonarda Žute i osigurao gol prednosti svojoj momčadi uoči uzvrata.




Riječanima je za šest dana pred svojim navijačima dovoljna pobjeda od jednog gola razlika bez primljenog gola, no jasno je da će njihov pristup morati biti bitno drugačiji nego u Pireju gdje su se mogli osloniti na kontre i polukontre.


Na Rujevici će morati odigrati otvoreniju utakmicu i pritom osloboditi prostor za silan ofenzivan potencijal s kojim raspolaže Besnik Hasi.


Kek bez izbora


Matjaž Kek nije iznenadio odabirom igrača s kojim je započeo ogled na Karaiskakisu. Zapravo, trener »Rijeke« nakon ozljede Zorana Kvržića i nije imao previše manevarskog prostora. Možda je jedina dvojba bila da li gurnuti na desnu stranu Hebera ili možda na toj poziciji pokušati s Martićem, Črnicem ili Mateijem. Kek je odabrao Hebera i ispostavilo se povukao sjajan potez.


Hasi je s druge strane napravio tri promjene u odnosu na očekivani sastav. Srpski stoper Vuković i kapetan momčadi Fortounis ostali su na klupi, a u momčad upali Brazilac Seba i oporavljeni Belgijanac ganskog porijekla Odjidja-Ofoe. Seba je otišao na poziciji lijevoga krila, s kojega je Marin prebačen na mjesto srednje polušpice. Odjidja-Ofoe se vratio na svoje mjesto srednjeg veznog igrača u paru s Belgijancem Gilletom, a Francuz togoanskih korijena Romao završio je na poziciji stopera. Promjenama unatoč ni »Rijeka« ni »Olympiakos« nisu iznenadili načinom igre.



Grčki prvak je prema očekivanjima od prve minute krenuo na pogon svojih kvalitetnih ofenzivaca prema Slugi, a hrvatski prvak pokušao formirati čvrsti blok ispred svojega kaznenog prostora s jasnom idejom da nakon »ukradene lopte« zaprijeti iz (polu)kontre. Gosti nisu bili bezopasni, kontra Hebera u 9. minuti nakon dodavanja Mišića i lopta koja je opasno fijuknula preko gola opravdali su predviđanja da je igra u fazi obrane, a posebno povratni sprint nakon izgubljene lopte Ahilova peta momčadi »Olympiakosa«. No, s druge strane nitko nije mogao pretpostaviti da će Kekova momčad djelovati toliko nesigurno pa čak i u trenucima kada su svi igrači bili na svojim pozicijama.


Curilo je najviše po desnom Vešovićevom boku, Elez i Župarić nisu kontrolirali zračni prostor, Bradarić i Maleš presporo su zatvarali međuprostore… Dva poraza očito su učinila svoje, odnijele mnogo samopouzdanja.


Mišićeva šansa


Prva špica Ben, a posebno Marin, koji je igrao njemu iza leđa, svojim su kretnjama unosili silan nemir u riječku obranu uslijed čega se vratar Sluga dobio priliku promovirati u najboljeg pojedinca na terenu u prvom poluvremenu. U 12. minuti vratar Riječana izašao je pobjednikom u sučeljavanju sa Sebom, u 16. minuti Ben je povratnu loptu Carcele poslao preko gola, u 23. minuti ponovo je Sluga nadmudio Sebu, sedam minuta kasnije zaustavio je pokušaj glavom Bena, a u 32. minuti odbio je i Marinov udarac iskosa.


U 40. minuti Ben je glavom reagirao daleko ispod razine napadača njegova kalibra, a onda je u 42. minuti stigla kazna za brojne promašaje domaćih. Klasična nogometa priča… Maleš i Gavranović ostavili su Hebera s loptom u nogama na vrhu šesnaesterca. Heber se majstorski oslobodio braniča Romao i ljevicom poslao loptu uz bližu vratnicu u mrežu. Tri minute kasnije bljesnula je nova kontra Riječana, a Heber ponovo ostao iskosa usamljen na udarcu ispred Kapina. Vratar »Olympiakosa« nogom je uspio skrenuti loptu kraj gola, a s tribina »Karaiskakisa« počeli dopirati sporadični zvižduci nervoznih navijača.


Foto: D. ŠKOMRLJ


Foto: D. ŠKOMRLJ



Igrači »Rijeke« počeli su početkom nastavka djelovati puno sigurnije, kako u trenucima kada su se morali braniti tako i u pasu, kada su imali loptu u posjedu. Nakon 20 minuta nastavka Hasi je morao reagirati i ubaciti svojeg ponajboljeg igrača – Fortounisa.


Upravo je kapetan »Olympiakosa« u 66. minuti pobjegao Elezu uz lijevu aut liniju, a Odjidja natrčao na povratnu loptu i zakucao za poravnanje ispod grede. Minutu kasnije indentična akcija odigrala se na drugoj strani. Vešović je pronašao na povratnoj lopti Mišića koji nije dobro zahvatio loptu koju su mnogi vidjeli u mreži…


Budući da Matjaž Kek za razliku od svojega kolege nema na klupi igrače koji su u stanju dignuti ritam utakmice ili svojom kvalitetom nešto poremetiti bilo je do kraja samo pitanje da li će gosti uspjeti zadržati koncentraciju i sačuvati vrijedan kapital. U 83. minuti izdalo je strpljenje Leonarda Žutu koju je rukom zaustavio loptu ispred Carcele, a sudac Zwayer mu pokazao drugi žuti karton. Grci su u prvoj minuti sudačke vremena pogodili gredu (Androutsos), a onda je Karaiskakiks eksplodirao. Nakon još jedne loše Elezove procjene Romao je glavom s nekoliko metara postigao možda i ključan gol ovog dvoboja.


—————————————————


TIJEK UTAKMICE


95′ Gotova je utakmica, Olympiakos je svladao Rijeku 2:1


93′ Gol za Olympiakos, snažan slobodan udarac brani Sluga, nakon toga Grci ubacuju u sredinu i lopta završava iza leđa Sluge


90′ Igrat će se 5 minuta sudačke nadoknade


90′ Trese se greda riječkog gola, odlična prilika za Grke, malo sreće sada za Rijeku


88′ Iz igre izlazi Heber, ulazi Ivan Martić


83′ Drugi žuti karton za Zutu zbog navodnog igranja rukom…Rijeka je s igračem manje


80′ Slobodan udarac za Rijeku, puca Mišić, lopta ide pored gola


77‘ Iz igre je izašao Gorgon, ušao je Črnic


72′ Iz igre je izašao Gavranović, ušao je Jelić


68′ Mišić u punom naletu nije pogodio loptu, lijepa akcija Rijeke, šteta što riječki veznjak nije “poklopio” loptu


66′ Gol za Olympiakos, jak udarac Odjidje, Sluga nije mogao ništa


65′ Heber i Gavranović su sada napravili pomutnju pred golom domaćih, ali nisu uspjeli ugroziti vrata


63′ Rijeka je lipo kombinirala pred 16-ercom domaćih, no nije bilo opasnog udarca na kraju prema golu Grka


57′ Prekršaj Maleša nad Marinom na samom rubu 16-erca, pucao je Marin, ide kroz živi zid ali pored gola


54′ Lijepa akcije Rijeke, na udarac je dolazio Gorgon, ali grčka obrana blokira


53′ Nakon što je maloprije žuti karton dobio Zuta sad ga je dobio i Maleš


51′ Duga akcija domaćih, lopta ide preko gola


49′ Dobra akcija Rijeke, Vešovićev ubačaj izbačen u korner


48′ Ubačaj iz slobodong udarca za domaće, ali lopta prolazi sve igrače u 16-ercu Rijeke


46′ Počelo je drugo poluvrijeme


—————————————————


Foto: D. ŠKOMRLJ


Foto: D. ŠKOMRLJ



45+3′ Gotovo je prvo poluvrijeme, Rijeka vodi golom Hebera 1:0


45′ igrat će se tri minute nadoknade


45′ Kakva fantastična prilika za Rijeku, sjajno su bijeli izašli Heber se našao u šansi, ali brani grčki golman


42′ GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOLL Heber, Rijeka vodi 1:0 nakon fantastičnog gola riječkog Brazilca


40′ Opet napadač domaćih Ben dolazi do prilike za udarac glavom, ali lopta  ide preko gola. Omaleni Ben prečesto dolazi do prilike za udarac glavom


32′ Kakav udarac Marina i kakva obrana Sluge, golman Rijeke je večeras zaposlen


31′ Slobodan udarac za Rijeku, Gorgon puca visoko preko gola


30′ Odličan ubačaj i sjajna prilika za domaće, ali na sreću Rijeke udarac glavom nije bio opasan za Slugu


23′ Nova dobra intervencija Sluge koji je nezgodan ubačaj s desne strane izbacio u korner


21′ Opet jako dobar izlazak Rijeke, ubačaj Hebera odlazi u korner. Nakon kornera pucaju Riječani glavom, ali nema opasnosti po gol domaćih


19′ žuti karton za Eleza, nakon toga opasan ubačaj u 16-erac Rijeke koja prolazi svih i izlazi u aut


16′ Novi pokušaj domaćih, nema opasnosti za gol Sluge


13′ Nakon kornera gućžva u 16-ercu Rijeke, Sluga opet najbrži


12′ Prilika za Olympiakos, sjajna obrana Simona Sluge


11′ Gavranović je ostao ležati nakon jednog starta, trebalo bi biti sve OK


9′ Opet odlična kontra Rijeke, Heber je pucao ali ide izvan okvira gola


7′ velika prilika za Grke, ali napadač domaćih puca preko gola


6′ Krenula je sad i Rijeka sjajno prema golu domaćih, nije bilo dovoljno konkretnosti


5′ Prvi korner za domaće, bez veće opasnosti po gol Rijeke


0′ Počela je utakmica


—————————————————



POČETNE POSTAVE:


OLYMPIAKOS: Stefanos Kapino, Alaixys Romao, Vadis Odjidja, Marko Marin, Gillaume Gillet, Omar Elabdellaoui, Leonardo Koutris, El Fardou Ben Nabouhane, Mehdi Carcela-González, Panagiotis Retsos, Sebá


RIJEKA: Simon Sluga, Marko Vešović, Dario Župarić, Josip Elez, Leonard Zuta, Mate Maleš, Filip Bradarić, Josip Mišić, Héber, Mario Gavranović, Alexander Gorgon