Trener NK Rijeke

ONI IDU DO KRAJA! Kek: Hrvatska je sposobna dobiti utakmicu o kojoj će se pričati dok bude nogometa

Orlando Rivetti

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Hrvatska je sposobna dobiti utakmicu o kojoj će se pričati dok bude nogometa. Jer finale je to Mundijala, najvećeg događaja na Globusu. Možemo pametovati, filozofirati... Dalićev stožer znanšto im je činiti. Jedna je utakmica, najveća, nema tu umora – tvrdi Kek



Velikog Hiddinka još veće Rusije zavio je Matjaž Kek u crno u razigravaju prije devet godina i odveo reprezentaciju Slovenije na Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Dobio je Alžirce (1:0), remizirao s Amerikancima (2:2), a izgubio od Capellove Engleske (0:1)… Riječka je priča svima poznata. Počinje šestu sezonu. Gladan uspjeha iako je sve osvojio, donio i naslov prvaka.


Jesu li dvije najbolje ekipe došle do finala?


– Apsolutno. Jer su u finalu. Čista logika. Obje su reprezentacije pokazale najviše u odnosu na konkurente, a u nekim utakmicama turnirskog natjecanja moraš imati malo sreće. Samo se tako može izdržati pritisak. Recimo da je malo tko očekivao takav finale! Uvjerenja sam da je ovaj finale pobjeda nogometa!




Što je pokazala Francuska u dosadašnjim susretima, poglavito protiv Argentine i Belgije?



Oko Griezmanna se puno toga vrti


Najveća opasnost za Hrvatsku je Mbappe?– Mislim da je snaga Francuza u sustavu igre, koji izbacuje Mbappea. Mora mu se oduzeti prostor. Amortizirala je već Hrvatska takve brze i okomite igrače. Bili su disciplinirani u gustom rasporedu. Lijepo je za vidjeti kako igra Mbappe, ali oko Griezmanna se puno toga vrti.


– Izuzetnu disciplinu. Na terenu se vidi Deschampsova ideja, koji je bio veliki igrač, zna kako se pobjeđuje. Igrači igraju u velikim klubovima. Iz discipline i organizacije igre traže individualnu kvalitetu. Brzina i transformacija su veoma bitne odlike. Mogu biti veoma opasni. Nisu momčad koja će grlom u jagode. Neće se zaletjeti…


Mudrost


Hrvatska je triput igrala produžetke, odigrala je utakmicu više…?


– Hrvatska je reprezentacija u kojoj, nakon susreta s Danskom, igrači jednostavno uživaju igrajući nogomet. U nekim trenucima, kada izgleda da više ne mogu hodati, strahovita emocija im daje dodatnu energiju. Jedan drugoga guraju naprijed. Modrić sprinta u 120. minuti… Individualna kvaliteta je u službi kolektiva. Nevjerojatna je mudrost ove reprezentacije. Znaju gdje su im granice, ali za mene granice nema, oni idu do kraja!


Osvojiti naslov svjetskog prvaka?


– Apsolutno. U takvim utakmicama može odlučivati jedan detalj, fantastičan potez pojedinca, jedan prekid… Mislim da će finale biti kao i cijeli turnir. Nogomet koji se može gledati i uživati u njemu. Puno je dinamike, brzine i mudrosti, a upravo je to pokazala Hrvatska. Na takvim turnirima se ne može daleko bez malo sreće…


Nema umora


Pogba i Kante na jednoj, Modrić i Rakitić na drugoj strani, bit će uzbudljivo na sredini terena gdje se u pravilu odlučuju utakmice?


– Kvaliteta je izaći kroz prvi blok, a Francuzi to rade veoma dobro. Hrvatska je u susretu s Englezima neutralizirala brze igrače, Sterling je morao izaći kada bi njegova brzina najviše došla do izražaja. Odsjekli su ga. Zna izbornik Dalić kako treba zauzdati Francuze. Hrvatska na sredni terena ima bogatstvo i širinu u Modriću i Rakitiću, ali i s Brozovićem i Badeljom. Mogu kombinarati, tražiti rješenja. U jednom trenutku kada je Hrvatska napala Englesku s Mandžukićem, a odmah iza njega s desne strane Modrićem, a s lijeve s Rakitićem, ne znam je li puno njih to očekivalo. Bit će crtanja na sredini terena. Hrvatska je sposobna dobiti utakmicu o kojoj će se pričati dok bude nogometa. Možemo pametovati, filozofirati… Hrvatska je sposobna dobiti utakmicu o kojoj će se pričati dok bude nogometa. Jer finale je to Mundijala, najvećeg događaja na Globusu. Možemo pametovati, filozofirati… Dalićev stožer zna što im je činiti. Jedna je utakmica, najveća, nema tu umora – zaključuje Kek.