Večeras 90 minuta odluke

Novi list sa Rijekom u Istanbulu: Idemo na glavu pa što bude!

Ivan Volarić

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

"Očekuje nas ogled protiv jedne izuzetno jake ekipe, ali s druge strane izazovne momčadi. Kvalitetni su, ostali su isti kao prošle sezone gdje su bili osvježenje turskog prvenstva."



ISTANBUL –  Večeras od 19.30 sati na stadionu što nosi ime po živućem čovjeku, legendarnom turskom treneru Fatihu Terimu, nogometaši »Rijeke« otvorit će svoje novo europsko poglavlje. Za razliku od prošle sezone kada su »bijeli« potaknuti dvjema uspješnim probojima u skupine Europske lige puni samopouzdanja natrčali na »Aberdeen« i doživjeli pomalo šokantnu eliminaciju, Riječani ovoga puta zvuče puno poniznije.


Štoviše, »bijeli« su do zuba naoružani oprezom i respektom kojega sigurno zavrjeđuje četvrta momčad turske lige, no sve to ne znači da su se Riječani unaprijed pomirili s još jednim ispadanjem. Upravo suprotno! Ova momčad »Rijeke« silno želi doći na korak od plasmana u skupno natjecanje Europske lige, napraviti nešto po čemu će je navijači pamtiti unatoč suparniku koji zavrjeđuje respekt, ali ništa više od toga.


Uostalom, ako su »bijeli« trkom, agresijom i disciplinom uspjeli nadomjestiti nedostatak pojedinačne kvalitete u ogledima sa »Sevillom«, »Feyenoordom«, »Lyonom«, »Stuttgartom« ili »Standardom« iz Liegea, nema razloga da ne učine ni protiv »Istanbul Basaksehira«, nove zvijezde na turskom nogometnom nebu, ali kluba zanemarive europske prošlosti.




»Rijeka« je, osim po europskom iskustvu, daleko ispred svojega suparnika i po jednoj drugoj stvari koja može biti presudna. »Bijeli« iza sebe imaju već odigrana dva prvenstvena kola, igrači Matjaža Keka ulaze u punu formu, dok su se prvotimci »Istanbul Basaksehira« vratili s priprema iz Austrije prošle subote… Doduše, trener bijelih Matjaž Kek se ne slaže s tom tezom.


Izazov


– Mislim da je to čak njihova prednost. Budući da nisu puno mijenjali kadar, mogli su se u miru regenerirati i pripremati. Odigrali su dovoljan broj utakmica u pripremama i ne vidim da je to njihov minus – kazivao je Kek neposredno po dolasku momčadi u Istanbul. – Očekuje nas ogled protiv jedne izuzetno jake ekipe, ali s druge strane izazovne momčadi. Kvalitetni su, ostali su isti kao prošle sezone gdje su bili osvježenje turskog prvenstva.


Posebno su moćni doma. Disciplinirana su ekipa, dobro organizirana, s pojedincima koji čekaju velike transfere u Europu. Moramo se u prvom redu orijentirati na svoje dobre stvari i probleme. Svi igrači su svjesni, a na kraju krajeva i željni igre u Istanbulu.


Kekova momčad vjerojatno neće doživjeti značajnije promjene, moguće je tek da Rumunj Florentin Matei postane »žrtva« nešto opreznijeg pristupa i ustupi svoje mjesto na desnom krilu Marku Vešoviću koji bi trebao ojačati defenzivni gard momčadi koji će večeras biti na velikoj kušnji.


– Sigurno da je ovo jedna utakmica gdje će prvi put naš defanzivni blok biti pod lupom i pritiskom od prve minute utakmice. Do sada smo mi igrali i forsirali ritam igre. Međutim, HNL je jedno, a Europa drugo. Morat ćemo više razmišljati kako se obraniti, kako smanjiti broj tehničkih i taktičkih pogrešaka na minimum. Ne smijemo se uplašiti i taj pritisak koji će stvoriti moramo uzeti kao priliku da se nešto otvori i da ih tu udarimo – nastavlja trener »Rijeke«, koji je suglasan s konstatacijom kako je »Istanbul Basaksehir« najkvalitetniji suparnik na kojega je njegova momčad naletjela u pretkolima Europske lige nakon »Stuttgarta«.


– Ovo je sigurno najkvalitetnija ekipa od »Stuttgarta«, koja se pritom još ojačala u odnosu na prošlu sezonu. Međutim, koliko je težak, toliko je riječ o izazovnom protivniku. Sportski inat nas mora nositi, ali uz dosta pameti. Moramo se upustiti u trku, ali s taktičkom disciplinom i željom da se udari na njihovu zadnju liniju koja u određenom trenutku ne djeluje još tako sigurno kao što je djelovala u proteklom prvenstvu – zaključio je Kek, spomenuvši veliku želju igrača koja se najbolje iščitava iz riječi Marina Tomasova, ponajboljeg igrača »Rijeke« prošle sezone, koji je u posljednjim utakmicama pokazao da ulazi u pravu formu.


Ozbiljna momčad


– Spremni smo izvući pozitivan rezultat! Svjesni smo da će biti teško, ali nema alibija, ne sumnjam da ćemo kada izađemo na teren dati sve od sebe. Spremni smo, idemo na glavu pa što bude. Naša želja je da ne primimo gol, najbitnije da ne izgubimo – govorio je Tomasov, koji kao i svi u riječkim redovima o turskom predstavniku govori s biranim riječima…


– Vidi se da je to ozbiljna ekipa koja ima glavu i rep, koja zna što radi. Agresivni su na sredini terena, krila su okomita i brza. Morat ćemo biti koncentrirani i dati sve od sebe da bismo nešto napravili u prvoj utakmici. Imaju i oni mana, sigurno ćemo imati svojih prilika, međutim bitno je tko će biti bolji nakon dviju utakmica.


Ovo je tek prvo poluvrijeme u kojem moramo biti maksimalni ako želimo nešto napraviti. Što bi moglo odlučiti? Neka sitnica, detalj… Europa te može kazniti i za najmanju pogrešku. Zato i kažem da moramo biti maksimalno koncentrirani. Ovo će tek biti pravi test naših mogućnosti. Teško mi je tursku momčad usporediti s nekim iz HNL-a. Jedva čekamo da počne utakmica.


Sigurnost i sve što se događalo u Turskoj posljednjih tjedana posebna je priča. Igrači nisu ostavili dojam da ih je doček u Istanbulu previše zatekao, iako…


– Nikad u životu ne znaš što te čeka iza ugla… Subašićev »Monaco« je bio tu u utorak i sve je proteklo u najboljem redu. Ne vjerujem da bi UEFA dopustila da se igra da su nečiji životi ugroženi – rekao je Tomasov.