Komentar Orlanda Rivettija:

Nema te sile koja može zaustaviti Rijeku

Orlando Rivetti

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Rijeka je dvaput morala dobiti istu utakmicu. Pogodak Gavranovića iz tipično riječke akcije za manje od dvadeset minuta, ali i tri zapucane prigode (Garanović, Andrijašević, Gorgon), bile su najava »slavonske žetve«. Osječani su bili na konopcima, Rijekina je lopta bila brza i točna, visoki presing kao zaštitni znak još naglašeniji. Ali... Jednom je iz igre ispao Zuta pa cijela obrana, a kod drugog gola »sponzorstvo« nad pogotkom preuzeo je pomoćni sudac Borut Križarić koji je »zaspao»(?) kod Bobanova zaleđa koje je prethodio pogotku.



Antonio Conte, bivši izbornik Italije, koji sada melje suparnike s Chelseajem, bi kod drugog gola Andriješavića grlio sve svoje suradnike i navijače iz prvog reda. Kod drugog, pobjedonosna Frankova gola bio bi na vrhu tribina. Radost podijelio sa cijelim stadionom.


Posebice u tako dramatičnoj utakmici kao što je bila osječka. Matjaž Kek nije trepnuo okom. Nakon što je stajao kao kip od soli, okrenuo se oko svoje osi, spustio pogled – zadovoljstva (?). Ali, vjerujte, u njemu je stalno eruptirao vulkan emocija koji mu nije pomutio – razum. Nijednog trenutka nije iz ruku ispustio konce utakmice. Andrijaševićevi pogoci u nastavku utakmice, i preokret, proizvod su trenerove pameti. I momčadi koja u svakoj trenutku zna što želi. Ako zanemarimo dva »kratka spoja« u fazi obrane kada su iskočili svi osigurači…


Rijeka je dvaput morala dobiti istu utakmicu. Pogodak Gavranovića iz tipično riječke akcije za manje od dvadeset minuta, ali i tri zapucane prigode (Garanović, Andrijašević, Gorgon), bile su najava »slavonske žetve«. Osječani su bili na konopcima, Rijekina je lopta bila brza i točna, visoki presing kao zaštitni znak još naglašeniji. Ali… Jednom je iz igre ispao Zuta pa cijela obrana, a kod drugog gola »sponzorstvo« nad pogotkom preuzeo je pomoćni sudac Borut Križarić koji je »zaspao»(?) kod Bobanova zaleđa koje je prethodio pogotku.




Pitanje za Antu Kulušića, novog povjernika za suce koji je oprao ruke odgovornosti uvođenjam ždrjeba iz »tri kuglice«. Za glavnog suca, ali što je sa pomoćnim sucima koji mogu biti opakiji od onih za zviždaljkom? Rijeka je jučer bila jača od svega. Najprije od svojih defenzvnih slabosti, pa Križarićeva previda, ali i suca Zebeca koji je imao čudan kriterij. Osječani su, naime, tukli ko kovači, a žutim kartonima i prekršajima častio je Riječane. Sami su krivi, da su zabili dva, tri gola za dvadeset minuta mogli su odmah na – bećarac!


Matjaž Kek je Zutu zamijenio Bezjakom, ali na poziciju »lijevog beka« poslao Vešovića. Uveo je kasnije i Črnica umjesto Gavranovića. Dva Slovenca, povratnik Bezjak koji je došao nastaviti tamo gdje je stao ljetos (sedam golova), imao je sjajan volej, i veliki potencijal Črnic (može igrati lijevo i iza prvog napadača), oživjeli su momčadi središnjeg dvojca Gorgon – Andrijašević! Sjajnu je partiju odigrao i Vešović, kao desno krilo i lijevi bek, sudjelovao u programiranju dvaju pogodaka. Naslovnu ulogu još jednom je zgrabio Andrijšević. Kek kao da je kemijao samo da bi do maksimalnog izražaja došao igrač kojemu beskrajno vjeruje – Andrijašević. Riječani su prepolovili slavonsku bundevu kroz sredinu. Kek je triput crtao momčad dok nije pronašao dobitnu kombinaciju.


Dobra utakmica začinjena uzbuđenjima. Zanimljiva i neizvjesna bez obzira na to što je bilo samo pitanje vremena kada će doći do preokreta. Jer, vodstvo Oječana na odmoru nije bila slika viđenog na terenu. Osječani su mudro uzeli ono što su im Riječani darivali… Na kraju je Rijeka uzela sva tri boda, vratila se na plus šest u odnosu na Dinamo. Pokazala da je momčad kvalitete i karaktera. U nekim fazama utakmice bio je užitak gledati kako lopta ide od noge do noge.


Osječani su zatvorili onaj prostor između linija, ali Andrijašević je pokazao zbog čega je proglašen najboljim igračem prog dijela sezone Zabio je dva gola i uhvatio Soudanija (10) na vrhu liste najboljih strijelaca. Andrijašević 10, Gorgon 8, Gavranović i Bezjak 7 golova… Poker asova. Netko je pričao o Nikici Jelaviću? Zaboravite. Rjeka je jučer, bez obzira na sve, pokazala da je njena snaga u – igri. Nema te sile koja je može zaustaviti. Niti kada sama sebe udari mačem po koljenima…


Essien? Budite ozbljni!