Ivan Mance

Nema panike oko novaca, otkada je Mišković u klubu nikome nije zakasnila plaća

Portal Novilist.hr

Ivan Mance/Foto Arhiva NL

Ivan Mance/Foto Arhiva NL

Poštujemo zakonitosti tržišta i pokušavamo izvući maksimum. Odlučili smo riskirati i pokušati isprovocirati bolje ponude za neke naše igrače. Ponekad se to isplati, a ponekad ne. Prodali smo Žutu, sve ostalo ćemo vidjeti - kaže zamjenik sportskoga direktora Rijeke.



RIJEKA Ivan Mance, zamjenik sportskoga direktora riječkoga prvoligaša, napustio je u subotu pripreme nogometaša Rijeke u Albufeiri da bi se u ponedjeljak ujutro javio u eter Radio Rijeke iz Lisabona gdje će dočekati momčad po današnjem povratku iz Portugala u Hrvatsku.


– Bio sam na više utakmica, a usput odradio i neke sastanke. Zbog toga samo napustio Albufeiru dan, dva ranije… Nije u pitanu ono što budi maštu novinara – govorio je Mance u emisiji Pod stijenama Kantride kolegi Robertu Ferlinu.


Heber bi mogao u Kinu, očekivalo se stoga da će Mance ostati u Albufeiri na prijateljskoj utakmici s Beijingom. Da li Manceov odlazak znači da nema ništa od priče o odlasku Brazilca na Daleki istok?




– Ne znači ni jedno ni drugo. To nije uobičajena praksa za prodaju igrača, da se to radi na utakmici s klubom s koji igra. Iako se Kinezi ne smatraju najozbiljnijim u nogometu ipak pristupaju dovođenju igrača na ozbiljan način. Skautiraju neko vrijeme igrača kada odluče dati veliki novac.


Svi u HNL-u nešto kupuju i prodaju osim Rijeke?


– Vrlo skoro ćemo krenuti u jedno potpisivanje, a druge stvari ćemo raditi u slučaju odlazak jer imamo dovoljan broj igrača. Sve ide uobičajenim tijekom.


Dolazi igrač?


– Vrlo vjerojatno sljedećih dana… Igrač je slobodan, ima dosta interesa i to je realno jedna od mogućnosti.


Nikada nije bilo toliko mladih igrača na pripremama?


– Pojavljivali su se i ranije, ali ovo je jedna generacija igrača od koje se očekuje da postepeno počnu ulaziti u prvu momčad. Naravno bez pritiska i žurbe, korak po korak da ih probamo razviti kao prvotimce.


Stalno ponavljate krilaticu: moramo kupovati jeftino, a prodavati skupo. Rijeka mora prodavati ako želi bez problem završiti prolejtni dio sezone ili…


– Naš cilj je uvijek plasirati igrače na tržište i normalno ostvarivati zadane rezultatske ciljeve. Ako budu ponude koje budu zadovoljavale naravno da ćemo nekoga prodati, ako ne idemo dalje na isti način.


Predsjednik Damir Mišković tvrdi da bez 10 milijuna eura po sezoni ne može funkcionirati. Gruba računica govori da ste daleko od tog iznosa ako nekoga ne prodate ove zime?


– Uvijek se nekako snalazimo, funkcioniramo… Niti jedna plaća prema nikome u klubu nije zakasnila otkada je Mišković na čelu kluba. Svi mogu mirno spavati. 


Je li panika, trebate li prodavati?


– Nikada nismo imali paniku. Poštujemo zakonitosti tržišta i pokušavamo izvući maksimum. Odlučili smo riskirati i pokušati isprovocirati bolje ponude za neke naše igrače. Ponekad se to isplati, a ponekad ne. Prodali smo Žutu, sve ostalo ćemo vidjeti.


Koliko otežava prodaju Gorgona njegova ozljeda?


– Ne lomimo se baš po svijetu da ga prodamo. Ozljeda nam više remeti situaciju u kontekstu što postoji mogućnost da će propustiti poneku prvenstvenu utakmicu. To je sastavni dio sporta i moramo se priviknuti na tu situaciju. Morat će neki drugi igrači iznijeti teret te situacije.


Prvenstvo počinje 30. siječnja, a prijelazni rok traje do 15. veljače. Činjenica da bi neki igrači mogli otići dok traje prvenstvo predstavljat će problem za trenera?


– Ne možemo utjecati na to do kada traje prijelazni rok. Negdje traje do kraja siječnja. Tu se ništa ne mijenja… – rekao je Mance.